”Çfarë poezia bën dhe çfarë ajo do të bëjë në të ardhmen. Ajo gjithmonë do t’i shtojë shkëlqim poezisë së vetvetes”.

”Çfarë poezia bën  dhe çfarë ajo do të bëjë në të ardhmen. Ajo gjithmonë do t’i shtojë shkëlqim poezisë së vetvetes”.

hada 

            Hadaa Sendo

 

Si një poet i shekullit të XXI ai nuk duhet të ishte vetëm një bilbil me zërin e të kënduarit të ëmbël dhe nuk duhet të shikonte për ushqim vetëm për veten e tij, por duhej të ndante ushqimin, që ai kishte nxjerrë. Të rendësh tashmë drejt poezisë është e ndryshme nga  rregullat e   shekullit të kaluar, i cili dhe ai  nxori poezi, por që  tashmë poezia duhet të vazhdonte të përparonte gjatë vijave të gjurmëve që  gjurmuesit  e mëdhenj, në shekullin e kaluar, i kanë lënë pas.

Almanak (1)

Almanak 2008

Ndoshta poezia do të ndihet e vetmuar  në të ardhmen në rrugën e saj përparimtare, por ajo do të jetë poezi shumë e pasur në shpirtin e humanizmit. Ajo do të  kapërcejë kohë dhe hapësira, kulturë dhe krahina dhe distancë midis kombeve dhe racave për të patur një të folur a dialog me njerëzimin në mbarë botën, në më shumë shumtën e gjerë temave. Poezia gjithmonë do të ngrohë shpirtrat tanë të plagosur dhe  dhe do të valavit dallgët e mendimeve në mendjen tonë. Ajo gjithmonë do të na trajtojnë ne njerëzimin si  motrat dhe vëllezërit e saj .  Poetët do të jenë krijues të talentuar. Fuqia gjithmonë do të mbrojë personalitetin dhe natyrën humane me  punën poetike të tyre. Duke nisur nga pasqyrimet ose reflektimet e tyre drejt botës dhe harmonisë së universit poetët gjithmonë interesohen për fatet tyre  dhe për interesin e fatit të njerëzimit në të gjithë Botën.

Poezia moderne  e vërtetë nuk duhet të krijojë një parmak (rrethore) midis lexuesve dhe asaj, por duhet të  ketë cilësi (kualitet) dhe  një urë në marrëdhënie (reale) midis individuales dhe grupit. Poetët duhet të kenë një botë krejt të re  në pamje dhe shpatulla të rënda që ngarkon (rëndon) në të peshkuarit e të dyve kundër Luftës dhe Mbrojtes së  Sigurisë, Paqes në botë.

Duke cituar fjalët e Seamus Heani,  që shpjegojnë se :”Çfarë poezia bën  dhe çfarë ajo do të bëjë në të ardhmen… Ajo gjithmonë do t’i shtojë shkëlqim poezisë së vetvetes”.

 

Përshëndes Simpoziumin Ndërkombëtar të Shqipërisë, gjithë poetët! 

 

Ëndrra e parë e Pranverës

 

Në mbrëmjën e bitunit*  /Unë vendosa që të mos të të urreja ty. /Unë do të mendoj vetëm për veten time tashmë,/Por, në më të parën mbremjën të këtij viti të këndezit… ,/ Pse duhet të jetë që unë të ëndërrova sërish për ty. /Mundet që vdes në kohën e ditës,/vetëm  për t’u ringjallur natën;/ Mundet që fshehja e kësaj jete /të shfaqet në jetën tjetër/ Tsvietayeva  ka thënë: “Që dashuria nuk është pa fund!”/ Ultimatumi i pavdekshëm është bota/ Flokët e borës të shfaqura lundruese/ duke mbledhur në sytë e kalit , / poshtë hënës në  skermën  drejt agimit./

 

Marrë nga vëllimi “Kthehu pas në tokë”

Përktheu nga anglishtja në shqip Aleksandra (Majlinda Shabani)

*        *              *

 Në këtë antologji poetike të botuar në fund të vitit 2008 marrin pjesë 150 poetw nga 70 vende tw botws dhe konkretisht:  1.Partaw Naderi Afganistan 2. Kristaq F. Shabani, Janaq Jano, Agron Shele dhe Izet Çulli, Albania 3. Carlos Barbarito, Jose Muchik, Raquel Piceiro Monciello, Argjentinë 4. Manfred Chobot, Kurt F. Svatek, Austri 5. Frances Hakney, Dorothy Porter, Australi 6. Hugo Claus Germain Droogenbroodt, Belgium 7. Treresinka Pereira, Umbalina Frota, Augusto Barbarosa Coura Neto, Brazil 8. Ariadne Sawyer, Addena Sumter, Canada 9. Alejandro Mujica- Olea, Chile 10. Bei Dao, luo Ying, Wang Xiaoni, Xi Chuan, Tian Yan Zhang Ye, Maicheng, Yu Tian, lanlan, Shen Wei, Luye, Wang Yin, Qi Ren China 11.Fernando Renddyn, Gabriel Jaime Franco, Andrea Cote, Columbia.

 12. Lana Derkac Croatia. 13.Nese Yasin Cyprus. 14. Jana Stroblova Chech 15. Anneke Brassinga Danmark 16. Luisa Angelica Sherezada,Dominica 17.Ashraf Amer, Yahia Labahidi, Egjypt 18. Jouni Inkala, Finland 19 Yves Bonnefy, Jean Paul Mestas,Guy Crequie, France 20. Kwasi Asante, Ghana 21. Dato Barbakadze, Georgia 22. Anton G. Leitner, Monika Rinck Germany 23. Potis Catrakis, Rea Zogari- Kapordeli, Elias Chrysochos , Zanneta Kalyva- papaioannou, Giorgos Botis, Stathis Grivas, Zacharoula Gaitanaki, Greece 24. Hong Kong 25.Svabolcs Varady, Hungari 26. Ciaran O’ Driscoll Iceland 27.Mamta G. Sacar, Arundhathi Subramaniam, Arbind Kumar Choudhary, N. Karthikeyan Osho India 28. Cecep Syamsul Hari, Indonesia 29.Jamal Juma, Iraq 30 Farideh Hassanzadeh-Mostafavi, Iran  31 Seamus Heaney, Ireland 32. Jascueline Shashoua-Gabbay, Hedva Rabinson Bachrach, Izrael 33. Paolo Ruffilli, Rudy de Kadaval, Italy 34. Tanikawa Shuntaro, Kazue Shinkawa, Hirata Toshiko, Mikiro Sasaki, Kiwao Nomura, Yasuhiro Yotsumoto, Takashima kiichi, Masayo Koike, Yamasaki kayoko, Japan 35.  Kim, Yuhn- Bok, Kim, Jong- Seop 36.Lee, Yong- Woo,  Son, Yong- Joo, Korea  36. Lidija Simkute, Lithuania 37. Kama Sywor Kamanda, Luxembourg 38.Yao Feng, Macao 39. Wung Phui Nam, Malaysia 40. Patrich Sammut, Malta 41. Lina Zeryn, Mexico 42.  Urianchai. D, Dashnyam. L, Hadaa Sendoo, Chilaajav. Kh, Ayurzana. G, Ulziitungs. L,  Erdene-ochir. A, Bayarjargal. Ja, Erk. N, Mongolia 43. Mukal Dahal, Nepal 44. NH. H. Ter balkt Netherland 45. Sullivan, Robert, Anne Kennedy,New Zealand 46. Obi Nwakanma, Nigeria 47.Hanne Aga, Norway 48. Taha Muhammad Ali, Palestine 49. Mariorie Evasco, Phiilippines 50.Wislawa Szymborska, Poland 51. Corsino Fortes Portugal 52. Nadia Cella –Pop, Peter Sragher, Romania 53. Yevgeny Yevtushenko, Andrey Vosnesensky, Konstandin Kedrov, Russia 54. Nimah Ismail Nawwab, Saudi Arabia 55.Sarah Carrere- M’bojd, Senegal 56. Shi Ying, Singapore 57. Antjie Krog, South Afrika 58.Jaime Icho Kozak, Spain 59.Derek Wolcott, St. Luccia 60. Tomas Transtromer, Sweden 61. Adoms, Syria 62. Chang Mo, Huang Teng- Fei, Lee Kuei- Shien, Lin Fo- Er, Lee Ruo- Ying, Khin- Huann Li, Jeff, Tbn Chhiu Pek, Taiwan 63. Chan Sirisuwat, Thailand 64. Tozan Alkam, Turkey 65.Juliane Okot bitek’, Uganda 66. Harold Pinter, Dannie Abse, Richard Berengarten , Carol Ann Duffy, Simon Armitage Uk 67. Oksana  Zabushko, Nazar Honchar Ukrahine 68. Robert Bly, Ted Kooser, Robert Haas, Billy Collins, Marilyn Hacher, Louise Gluck Reginald Shepherd USA 69. Nguyen Bao Chan, Vietnam 70. Dennis Brutus,Zimbabwe.

Shqipwria në  “Almanac 2008” prezantohet me poezitë: “ ON THE EDGE OF DREAM”, “ONCE ONLY A GREETING” të Kristaq F. Shabani;  Janaq Jano: “Ok…”, Agron Shele: “MY MUSE”, Izet Çulli :“THE KEYS” “WITHOUT WORKING”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s