LETËRSIA E SOTME NË EMIGRACION DHE PROBLEME TË SAJ

LETËRSIA  E SOTME NË EMIGRACION DHE PROBLEME TË SAJ

iliaz bobaj

     Nga Iliaz Bobaj 

————————————————————————————————–

 

Ishte krejt e natyrshme,që në fluksin e madh të emigracionit të pasviteve 90-të, të përfshiheshin edhe

shkrimtarë dhe artistë shqiptarë. Por këta morën me vete edhe shpirtin e tyre krijues dhe,krahas

përpjekjeve për mbijetesë,të vazhdonin edhe përpjekjet e tyre për krijimtari letrare dhe art.

Është kjo arsyeja që emra të dëgjuar të letërsisë dhe artit shqiptar i ndesh në pothuajse të gjithë

vendet e Europës,SHBA-së dhe Kanadasë.Ndërkaq janë edhe disa emra të rinj,të cilët po bëhen

përditë e më tepër suksesivë në krijimtarinë letrare-artistike.Grupimi më i madh i këtyre krijuesve

ndodhet në Greqi. Emra të njohur të letërsisë sonë si Hiqmet Meçaj,

Hyskë Borobojka, Foto Malo ,Andrea Petromilo, Pilo Zyba, Iliaz Bobaj, Miho Gjini, Luan Zyka, Robert Goro, Odisea Goro, Llambi Gjikuli, Ziko Kapurani,

Spiro Xhavara, Bujar Muçaj, Ton Zmali ,Murat Aliaj,  Thodhori Babe, Stefan Martiko,

apo më të rinjtë Dashnor Selimi, Andi Meçaj , Algert Siqeca,  Armela Hysi,

Ardita Jatru, etj,janë një pjesë e këtij grupimi jo të vogël krijuesish.Ashtu siç është edhe Naum Prifti,Petraq

Pali,Rajmonda Moisiu,KolecTraboini,Këze,(Kozeta) Zylo, e të tjerë në SHBA,Fatmir Terziu në Angli, Vasil Qesari në Francë,Sillo Muçko në Kanada,etj.

Po cilat janë dukuritë dhe problemet që sjell kjo letërsi në vijim?

                                              *     *     *

1.Në përgjithësi ajo ka një zhvillim të madh sasior.

Botohen qindra tituj të rinj librash në vit.Krijues të afirmuar dhe të panjohur,të vjetër e të rinj,vazhdojnë t’i jipen

kaq shumë pas krijimtarisë letrare,sa të krijohet mendimi se kjo,veç vlerës krijuese,është kthyer dhe vazhdon

të jetë një mani për t’u dukur.Kaq të shumtë janë botimet letrarë jashtë vendit,sa është krejtësisht e pamundur

të ndiqen ato,qoftë edhe për statistikë.Jo më shumë të rinj,sesa të moshuar,nga ata që dikur patën shkruar ndonjë

vjershërim në kohën e shkuar,paraqiten para lexuesit,me minivlera dhe antivlera letrare,të cilave jo pak herë iu

bëhet edhe reklamë në shtypin në emigracion,duke i sjellë letërsisë dëme jo të vogla.Këtë bum botimesh letrare

e kanë shtuar me kontributin e tyre për arsye përfitimi edhe disa shtëpi botimi fantazma,të krijuara po aty dhe

që mbijetojnë me botimin e këtyre ninivlerave dhe antivlerave letrare.Natyrisht,brenda këtij fluksi të madh botimesh

e krijimesh,janë edhe shkrimtarë e artistë cilësorë,veprat e të cilëve mbeten dhe hyjnë në fondin e letërsisë sonë.

2.Probleme të organizimit

Shkrimtarët emigrantë,jo vetëm në Greqi,por edhe në SHBA,Kanada,Angli,Itali,Francë etj,janë organizuar në shoqata të

tyre,ku edhe organizojnë veprimtari.Për numrin e madh të krijuesve shqiptarë,në Greqi ka katër shoqata

shkrimtarësh,(tri në Athinë dhe një në Selanik).Kur mund të ishte vetëm një e tillë,duke i bashkuar të gjithë krijuesit.Kjo ndodh se ”prijësit”e tyre,jo vetëm që nuk bien në një emërues të përbashkët,por më keq se kaq se kaq,i shohin këto shoqata si skena evidentimi dhe përfitimi për veten e vet.Mesa duket jo vetëm kalit të politikës,por edhe atij të letërsisë,është vështirë për t’ia zbritur.Nuk janë të paktë ata që e ndjejnë veten komodë në kurriz të tij.E vërteta është se aktiviteti i tyre i organizuar duhet marrë në konsideratë,

por jo përherë objekti dhe cilësia e tyre.Me një aktivitet në të ngjeshur paraqitet shoqata ”Liter-art”,e kryesuar nga Miho Gjini dhe ajo e Selanikut ”Dega e Blertë”,kryesuar nga Bujar Muçaj.Por disa herë aktivitete të

tyre kanë patur objektiv studimi libra mjaft të dobët dhe këto aktivitete më tepër i kanë bërë qejfin autorit,sesa letërsisë.

Por gjithsesi ka patur edhe aktivitete me vlera.Ashtu siç është me vlerë edhe botimi i katër antologjive letrare të

shkrimtarëve shqiptarë emigrantë.Vitet e fundit vihet re edhe një dukuri tjetër pozitive,ajo e një organizimi

mbarëshqiptar jashtë atdheut dhe lidhja e kësaj letërsie me atë të të gjithë hapësirës së emigracionit dhe të trojeve shqiptare në Europë,Amerikë,

Kosovë,Mali i Zi,FYROM.

Në këtë pikë do të mendoja se një shoqatë mbarëshqiptare në emigracion,do të ishte ndoshta hapi më suksesiv

për kushtet e sotme.Kjo mund të kombinonte dhe organizonte një punë më të qenësishme,sidomos në evidentimin

e vlerave të vërteta krijuese në emigracion.Në këtë evidentim bën shumë pak edhe media shqiptare në atdhe.

3.Probleme të tematikës dhe të brendisë.

Veç të tjerash,në këtë tematikë zë më tepër vend nga ç’duhet ajo e emigracionit,ku mbingarkesa me dhimbje mpak

vlerat.Aq sa libra të tërë mbeten në kornizat e emigracionit,mes dhimbjesh e lotësh.Shkrimtari emigrant ka një tematikë

më tepër,por nuk duhet të harrojë se teprimi me të sjell edhe vdekjen e vlerave,pasi çdo gjë vdes nga tepria e vet.

Po të shtojmë këtu edhe ndonjë problem të përmbajtjes si detajet e shumta me vrasje,dhunime,vuajtje pa pikë dritë

e shpresë,huazimet e papërshtatshme,deri edhe tek emrat e personazheve,përditë e më shumë në kurriz të emrave tanë ilirë

dhe tradicionalë,kupa bëhet paksa e hidhur.Nuk besoj se ia vlen ta pishë një kupë të tillë.Mbi të gjitha shkrimtari nuk

vret dhe nuk duhet të vrasë shpresën,bindjen tek e ardhmja e kombit tonë.E kam thënë disa herë:po deshët më quani fantazist,por Shqipëria,atdheu ynë,një ditë,me siguri,do të jetë ”Zonja e Ballkanit”.Veç duhet të punojmë të gjithë ne shqiptarët.Këtu

shkrimtarët dhe artistët kanë një vend sa të nderuar po aq edhe të përgjegjshëm.Ata janë përgjegjësit e kulturës dhe të artit para kombit të tyre e më gjerë.Le të meritojnë edhe nderimin e tij.

4.Mendimi kritik dhe kritika letrare.

Kjo dobësi që ndihet ndjeshëm në atdhe,jashtë tij bëhet edhe më i vështirë.Pasi jashtë ka shumë pak ose aspak studiues

të mirëfilltë të letërsisë.Unë besoj se inflacionin më të madh nuk e ka leku,por fjala.Veçse kur ky inflacion fjalësh dominon

në krijimtarinë letrare e aq më tepër kur ky inflacion mbush faqet e gazetave me lëvdata boshe nga miq e shokë të autorit,

ai kthehet në një dëmtues e frenues serioz të kësaj krijimtarie.Por fatkeqësisht e vërteta është pikërisht kështu.Janë

të shumtë librat që kalojnë në heshtje,ashtu siç janë shumë më të shumtë ata që fryhen si tollumbace sipas klaneve

të miqësisë.Ç’t’i bësh,edhe letërsia dhe arti kanë armiqtë e tyre të heshtur.Këtu ndikon edhe një faktor tjetër.Dhënia e çmimeve.

Juri të ndryshme kompetente dhe kompetente,japin çmime letrare që lënë tepër për të dëshiruar.Mesa dimë,çmimet letrare

duhet t’i fitojë vet letërsia.Sot jo rrallëherë ndodh e kundërta ato i fitojnë autorët e më tepër autoret.Mjaft më me këto banalitete amatoreske !

5.Të tjerë probleme të saj mbeten edhe përkthimet në gjuhë të huaja ose përkthimet nga gjuhët e huaja në gjuhën tonë shqipe.

Dy janë pikat më të dobëta këtu:përkthimi pa cilësi dhe përdorimi i huazimeve të panevojshme.Kjo presë me dy tehë,dëmton edhe

letërsinë tonë edhe atë të huaj,duke i minimizuar vlerat e saj të mirëfillta,të cilat ia shpërfaq më pas po të cunguara lexuesit.

6.Nëse do të shtonim edhe problemet e qarkullimit dhe shitjes së organizuar të librit në emigracion,do të shtoheshin problemet

që ka kjo letërsi.Natyrisht ka edhe të tjera,por në një informim të tillë të shkurtër,parapëlqyem veçse t’i trajtojmë ato thjesht

si probleme që ekzistojnë,për të informuar dëgjuesit e këtij takimi të nderuar për zhvillimet e sotme të letërisisë në emigracion.

Ndërkaq si përfundim do të doja të thoshja se pavarësisht këtyre problemeve të shumtë e domethënës,është shumë e rëndësishme

që edhe në emigracion krijohet mjaft në gjuhën tonë,gjë që mban gjallë gjuhën,identitetin dhe kulturën tonë kombëtare.

Sa për cilësinë,me siguri atë do ta zgjidhë koha,mësuesi i rreptë,por i drejtë.Ajo do të dijë t’i vejë në vend vlerat.

Ju faleminderit,zonja dhe zotërinj të nderuar !

Gjirokastër,prill 2009.

One thought on “LETËRSIA E SOTME NË EMIGRACION DHE PROBLEME TË SAJ

  1. z. Bobaj është një shkrimtar, poet e fabulist cilësor e i suksesshëm dhe problemet që ngrihen në këtë artikull janë konkrete, të mirshpjeguara për nga ana e pikasjes dhe pa hezitim të vërteta. vënia në dukje e tyre është dhe hapi i parë, sido që zgjidhja jo vetëm që do “shumë dallandyshe”, por edhe mbështejen e shtetit. artikulli të paktën kritikon aty ku duhet dhe nuk përkëdhel kot, sa për të thënë.
    suksese z. Iliaz Bobaj dhe autorëve të tjerë që përmendni më sipër. h.a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s