Musine Kokalari

200px-Musine_Kokalari

           Musine Kokalari

Musine Kokalari lindi më 10 shkurt të vitit 1917, në Adale, të Turqisë. Në vitin 1921, familja e saj kthehet në Shqipëri dhe vendoset në Gjirokastër, ku Musineja kreu shkollën fillore. Nëntë vjet më vonë, familja Kokalari vendoset në Tiranë. Në vitin 1937, Musineja mbaroi shkollën e mesme “Nëna Mbretëreshë” dhe më pas shkoi për studime në Universitetin e Romës, në Itali, të cilin e mbaroi shkëlqyeshëm në vitin 1941. Ajo botoi librin e saj të parë “Seç më thotë nëna plakë” në vitin 1939. Ishte viti 1943, kur Musine Kokalari së bashku dhe me disa shokë të tjerë formuan Partinë Socialdemokrate. Një vit më vonë, me përpjekjen e saj, doli numri i parë i gazetës “Zëri i Lirisë”. Në vitin 1944, botoi librin e saj të dytë “Rreth vatrës”, ndërsa më 12 nëntor të po këtij viti u pushkatuan vëllezërit e saj, Muntaz e Vesim Kokalari. Katër ditë më vonë e arrestuan dhe Musinenë, të cilën e mbajtën 17 ditë në burg. Në janar të vitit 1945, u botua libri i tretë i Musine Kokalarit “Sa u tund jeta”. Më 23 janar të vitit 1946, ajo u arrestua për së dyti nga forcat e Mbrojtjes së Popullit e gjyqi e dënoi me 20 vjet heqje lirie. Në vitin 1961, e nxjerrin nga burgu dhe e internuan në Rrëshen, ku dhe doli në pension me gjysmë page. Në vitin 1981, sëmuret nga sëmundja e kancerit, që dy vjet më pas do ta largonte përgjithmonë nga jeta. Dhjetë vjet më vonë, pra në vitin 1993, Presidenti i Republikës i dha pas vdekjes medaljen “Martir i Demokracisë”.

bronx musini

“Për shëndetin tim nuk i drejtohem kujt, aq më pak atij që kishte në dorë të më lehtësonte dënimin”. Kështu shkruante Musineja vetëm pak kohë para se të vdiste, duke lënë të kuptohej se “ai” nuk ishte veçse Enver Hoxha, i cili u kujdes deri në fund për dënimin e saj. E konsideruar si kundërshtare e regjimit komunist, ajo u dënua me 20 vjet burg dhe më pas u internua për 22 të tjerë në Rrëshen, ku vdiq në vitin 1983, nga kanceri. Bashkëkohësit tregojnë se nuk iu dha mundësia as të kurohej në spitalin onkologjik. Vdiq e vetme dhe u varros nga varrmihësit. Kur e zhvarrosën vite më vonë, u pa se duart e saj ishin të lidhura me tela me gjemba.

Tituj të veprave

veper musioni

  • Seç më thotë nëna plakë – 1939
  • Rreth vatrës – 1944
  • Sa u tund jeta – 1945
  • Vepra vëllimi i parë – 2009

Enciklopedia e Lirë shqiptare

musinie 2

Musine Kokalari

Musine Kokalari (February 10, 1917 AdanaTurkey – August 14, 1983) of GjirokastërAlbania was an Albanian prose writer and politician in Albania’s pre-communist period. Kokalari was the first female writer of Albania. After a short involvement in politics during World War II, she was persecuted by the communist regime in Albania, and not allowed to write anymore. She died in poverty and complete isolation.

Musine Kokalari was born on February 10, 1917 in Adana in southern Turkey of a patriotic and politically active family of Gjirokastrian origin. She returned to Albania with her family in 1920. Musine was early to acquire a taste for books and learning since her brother Vejsim operated a bookstore in Tirana in the mid 1930s. In January 1938, she left for Rome to study literature at the university there and graduated in 1941 with a thesis on Naim Frashëri. Her stay in the eternal city gave her an ephemeral glimpse into a fascinating world of intellectual creativity and her sole aim in life upon her return to Albania was to become a writer.

In 1943, she declared to a friend, “I want to write, to write, only to write literature, and to have nothing to do with politics.”

Publications

She had, at the age of twenty-four, indeed already published an initial 80-page collection of ten youthful prose tales in her native Gjirokastrian dialect: As my old mother tells me (AlbanianSiç me thotë nënua plakë), Tirana, 1941. This historic collection, strongly inspired by Tosk folklore and by the day-by-day struggles of women of Gjirokastër, is thought to be the first work of literature ever written and published by a woman in Albania. Their value consists of the very lively dialect of Gjirokastër and the prevailing mores of the region.[2] Kokalari called the book, “the mirror of a world gone by, the path of transition from girlhood with its melodies and the first years of marriage to the world of the grown woman, once again bound by the heavy chains of slavery to patriarchal fanaticism.”

Three years later, despite the vicissitudes of World War II, Kokalari now twenty-seven, was able to publish a longer collection of short stories and sketches entitled How life swayed (AlbanianSa u-tunt jeta), Tirana, 1944, a total of 348-pages which established her—ever so briefly—as a writer of substance. A third volume of her folksy tales was entitled Around the Hearth (AlbanianRreth vatrës), Tirana, 1944.

After World War II

As World War II came to an end, Kokalari herself opened a bookstore and was invited to become a member of the Albanian League of Writers and Artists, created on October 7, 1945 under the chairmanship of Sejfulla Malëshova. All the time she was haunted by the execution without trial of her two brothers, Mumtaz and Vejsim, on November 12, 1944 by the communists and candidly demanded justice and retribution. Having herself been closely associated in 1944 with the fledgling Albanian Social-Democratic party and its press organ Zëri i lirisë (“The voice of freedom”), she was arrested on January 17, 1946 in an age of terror concomitant with the arrest of Malëshova, and on July 2, 1946 was sentenced to twenty years in prison by the military court of Tirana as a saboteur and enemy of the people.

Right before her arrest Kokalari had sent a letter to the Allied Forces, which were still based in the Albanian capital, Tirana. In her letter she called for free elections and freedom of expression. At the trial, Kokalari stated the following:

I don’t need to be a communist to love my country. I love my country even though I am not a communist. I love its progress. You boast that you have won the war, and now you are the winner you want to extinguish those who you call political opponents. I think differently from you but I love my country. You are punishing me for my ideals!

In 1964, after 18 years in the Prison of Burrel in the District of Mat region, isolated and under constant surveillance, she spent the following next 19 years of her life in internment in the town of Rrëshen, Northern Albania, where she had to work as a streetsweeper. She was never allowed to resume her writing. Terminally ill with cancer, she was even refused a hospital bed before her death on August 14, 1983.

Recognition

Kokalari was one of the first 30 imprisoned writers to be listed in 1960 by the Committee of the Three (precursor of International PEN). In 1993 Kokalari was posthumously declared a Martyr of Democracy by the President of Albania and a school in Tirana now bears her name.

From Wikipedia, the free encyclopedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s