Kolë Jakova

Kolë_Jakova

               Kolë  Jakova

 

Kolë Jakova lindi në vitin 1916 në qytetin e ShkodrësShqipëri. Në këtë qytet, Kola mbaroi shkollën fillore dhe u angazhua në Lëvizjen Antifashiste Nacionalçlirimtare. Ishin pikërisht këto vite, kur i riu nisi të shkruajë vjershat e para. Kënga e tre heronjëve dhe Shqiponjat partizane shumë shpejt nisën të këndoheshin si këngë. Pas çlirimit, në vitin 1953, Kola shkroi veprën Heronjtë e vigut. Fusha kryesore në të cilën Kolë Jakova ka dhënë kontribut të veçantë është dramaturgjia. Në vitin 1954 shkruan dramën Toka jonëPërkolgjinajt në vitin1965Lulet e shegës në vitin 1970Bashkë me agimin në vitin 1975 dhe dramën Lugajanet në vitin 1997. Këto i dhanë një ndihmesë të konsiderueshme zhvillimit të dramaturgjisë. Njëkohësisht, Kolë Jakova është autor i disa romaneve si, Fshati midis ujëravePërballë hekurave të kryqëzuara dhe Kulla buzë liqenit.

Tituj të veprave

veper 2veper 1

  • Bashkë me agimin (1975)
  • Fshati midis ujërave (roman satirik, 1986)
  • Halili dhe Hajrija
  • Heronjtë e vigut
  • Kulla buzë liqenit (roman)
  • Lugajanet (dramë, 1997)
  • Lulet e shegës (1970)
  • Përballë hekurave të kryqëzuara (roman)
  • Përkolgjinajt (1965)
  • Toka jonë (dramë, 1954)

“mbeti i divave (roman,1982)

 

nga Enciklopedia e Lirë

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s