Vath Koreshi

vathi

                        Vath Koreshi

Vath Koreshi, lindi në Lushnjë në vitin 1936 dhe vdiq në vitin 2006, ishte një shkrimtar i shquar shqitar.

Koreshi studioi gjuhën dhe letërsinë në Universitetin e Tiranës më 1964. Ai ka shkruar mjaft libra si “Dasma e Sakos”, “Rekuiem për një grua”, si edhe shumë skenarë filmash. Vath Koreshi ka qenë deputet në legjislaturën e XVI-të të Kuvendit Shiptar, ndërsa ka qenë Ministër i Kulturës Rinisë dhe Sporteve gjatë viteve 19911992.

Vath Koreshi (1936-2006) was an Albanian writer and screen writer. He is probably best known for writing the script to the 1990 romantic drama film Balada e Kurbinit. He also wrote the script to Botë e padukshme in 1987

Përvoja Profesionale

 • 19641973: Gazetar “Zëri i Rinisë”;
 • 19731977: Gazetar, “Drita”;
 • 19771983: Skenarist në Kinostudion “Shqipëria e Re”;
 • 19831987: Shkrimtar në profesion të lirë;
 • 19871991: Drejtor i Drejtorisë së Arteve në Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve;
 • 19911992: Ministër i Kulturës, Rinisë dhe Sporteve;
 • 19921995: Drejtor i revistës “Art”,
 • 19952000: Drejtor i Shtëpisë Botuese, “Onufri”

Tituj të veprave

v 1v 3 v 7

 

v5vath 1        v6

 • Kur zunë shirat e vjeshtës – (1964
 • Dy të shtunat e Suzanës – (1972
 • Mali mbi kënetë – (1977
 • Rekuiem për një grua – (1995
 • Dasma e Sakos – novelë (1980
 • Haxhiu i Frakullës – novele (1980
 • Rrugë të bardha  – skenarist/film (1974)
 • Gjeneral gramafoni  – skenarist/ film (1987)
 • Balada e Kurbinit – (1987) edhe skenarist i filmit me te njejtin titull.

nga Enciklopedia e Lirë

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s