Teodor Laço

teodor

         Teodor  Laço

Teodor Laço lindi më 29 shtator të vitit 1936 në fshatin Dardhë të Korçës, është shkrimtar shqiptar. Studioi agronomin në Universitetin e Tiranës. Ka filluar të botojë që prej viteve ’60. Është autor i shumë romaneve, novelave, përmbledhjeve me tregime, dramave, komedive, skenarëve të filmave artistikë dhe dokumentarë. Disa prej librave të tij janë vlerësuar me çmimet më të larta që jepen në Shqipëri, pjesë të rëndësishme të veprës së tij janë përkthyer e botuar edhe në gjuhë të huaja, si në anglisht, frëngjisht, italisht, rusisht, rumanisht, turqisht, bullgarisht, greqisht. Krijimtaria e tij e pasur letrare në të gjitha zhanret e sipërpërmendura ka marrë vlerësime të rëndësishme nga kritika e specializuar si brenda ashtu edhe jashtë kufijve shtetërorë. Pas viteve ’90 është angazhuar edhe në jetën politike të vendit; për dymbëdhjetë vjet ka qenë deputet në parlamentin shqiptar, ministër i Kulturës në vitet ’94-’97 dhe ka përfaqësuar shtetin shqiptar si ambasador në Fedaratën Ruse.

Teodor Laço is an Albanian writer and diplomat and is a former Minister of Culture (1994-1997) and Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Albania to theRussian Federation.

Born in Dardhë in 1934, Laço studied agronomy at the Agricultural University of Tirana. His works include:

 

Tituj të veprave

t 1t 2t3

 

 

t4

 

 

 

 

 • Era e tokës (1965) (English: The breeze of the land)
 • Shtëpia në rrugicë (1968) (English: The house on the road)
 • Një nuse për Stasin (1970) (English: A bride for Anastas)
 • Tokë e ashpër (1987) (English: Ruvid land)
 • Korbat mbi mermer (1981) (English: Crows on marble)
 • Të gjithë lumenjtë rrjedhin (1987) (English: All the rivers flow)
 • Pushimet e kolonelit (1990) (English: The vacations of the colonnel)
 • Shi në plazh (English: Rain in the beach)
 • Vrasja e buzëqeshjes (English: The murder of the smile)
 • Një dritare në Kremlin (English: A window on Kremlin)
 • Mjegull (2009) (English: Fog)

nga Enciklopedia e Lirë

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s