MIRADIJE RAMIQI

miradija port

MIRADIJE RAMIQI

“Miradie Ramiqi   është nga ato personalitete që e ka ngritur artin vizual dhe atë  poetik në  nivelet më të larta botërore. Ajo është pjesemarrese gati ne te gjitha Ekspozitat Kombëtare dhe Ndërkombëtare të pikturës, si dhe pjesmarrëse aktive në të  gjitha simpoziumet letrare të Lidhjes Internacional “Pegasi”,pjesmarrëse e Kongresit Botëror të WPS, ku me kumtet dhe mendimet e saj ka dhënë  njëkontribut të  shquar në  fushë n e Universalizimit te Letërsisë  shqipatre sot ne Botë.  Miradija është fituese e Çmimit te parë në  konkurset poetike të  oraganizuar nga Lidhja Internacional “Pegasi” , si dhe fituese e shumë  Çmimeve Ndërkombëtare me vëllimin e saj poetik  “Heshtje e (K) thyes” 

Miradije Ramiqi Lindi më 11.9.1953, në Pozheran të Vitisë, ku kreu filloren, kurse normalen në Ferizaj e Gjilan më 1972. 1974-1978 Akademinë e arteve (dega e pikturës), e kreu në klasë të prof. Rexhep Ferri dhe të prof. Muslim Mulliqi në Prishtinë. Gjatë studimeve më 1974-1978 ishte anëtare e Pleqësisë së Fakultetit, njëherësh edhe anëtare e Senatit të Universiteti të Prishtinës, përfaqësuese e studentëve të Akademisë së Arteve. Kurse në janar të vitit 1978 mori pjesë në “Takimet e Universiteteve të Jugosllavisë” në Malinska-Kërka, e cila përfaqësoi studentët e Universitetit të Prishtinës me paraqitjen e saj dinjitoze. 1979 Ka bërë specializimin ( 3) mujor në Francë-Paris, në artet figurative, financuar nga; Bashkësia Krahinore për Punë Shkencore e Kosovës, dhe ishte realizuese e suksesshme e projektit. 1995-1997 Kreu studimet pasuniversitare te prof. Muslim Mulliqi, në Prishtinë dhe mbrojti Temën e Magjistrarurës me titull “Arti në udhëtim rreth rikuptimësisë së tij”. Punon; Profesor në Fakultetin e Arteve në Universitetin e Prishtinës.  Jeton në Prishtinë.

m1           m2

m3      m4

m5      m6

pelegrini

adresa Email: miradije.ramiqi@hotmail.com

www.miradijeramiqi.com 

  

Niveli Arsimor:

Institucioni:
Fakulteti i Arteve i Universitetit të Prishtinës / Kosovë
Data e diplomimit:
01.10.1974 / 30.06.1978
Diploma :
Piktorë / Profesor i pikturës

Institucioni:
Fakulteti i Arteve i Universitetit të Prishtinës / Kosovë
Data e diplomimit:
tetor 1995 / 24 dhjetor 1997
Diploma/ Magjistratura :
Magjistër për pikturë

Institucioni:

Data e diplomimit:

Diploma/ Doktorata :

9. Titulli akademik:
Profesor i asocuar
Institucioni:
Fakulteti i Arteve i Universitetit të Prishtinës / Kosovë
Data e zgjedhjes:
Prill 2011

10. Krijimtaria artistike

Ekpositat personale/ Koncertet solistike / Rolet Kryesore – Kombëtare dhe Ndërkombëtare

Ekxpo. PERSONALE:

2011 Muzeu Historik Kombëtarë 13- 18 prill Tiranë / Shqipëri
2010 Galeria” Guri Madhi ”,Qend.Kult.”Vangjush Mio”18- 28 tetor Korcë/ Shqipëri
2010 Gallery ” Edëard Lear ” 06- 20 shtat. Berat / Shqipëri
2010 Gallery ” Muzeu Etnologjik” 23.08-04.09 Sarandë / Shqipëri
2008 Organisation Mondial du Commerce(OMC) 20 tet.7 nënt. Gjenevë / Zvicër
2008 Galeri, ”Hani i 2 Robereteve” 21 maj- 14 qershor Prishtinë / Kosovë
2008 Unioni Europian ”EU” 15 jana.- 15 shkurt Prishtinë / Kosovë
2007 Park inn Zyrich Airport 20 tetor- 20 dhjetor Cyrih / Zvicer
2006 Teatri Kombëtar Prishtinë – 9 / 11 Prishtinë / Kosovë
2005 Qendra e kulturës ”Java e kultures,franceze-shqiptare” tetor, Annemasse / Francë
2005 “BKUK” Java e Bibliotekës në Kosovës Prishtinë / Kosovë
2003 Galeri “Kulla e Balshajve” (gusht) Ulqinë/ Mali i Zi
2003 Galeri “Qendra e të Rinjve” (qershor) Pejë/ Kosovë
2003 Banka e Pagesave e Kosovës “BPK” (qershor) Prishtinë/ Kosovë
2002 Galeri “LINDART” Qendra e gruas artiste (tetor) Tiranë/ Shqipëri
2002 Galeri “QAFA” – Depa. i Minis. së Kult. (shtator) Prishtinë / Kosovë
2000 Universiteti Popullor Shqiptar (nëntor) Gjenevë-Zvicër
1998 Galeri-restorant “Pllumbi” Prishtinë/ Kosovë
1997 Galeri-restorant “Berati” (Ekspozitë pasdiplomike) Prishtinë/ Kosovë
1996 Galeri-restoran “Blini” Besianë (Podujevë) / Kosovë
1996 Galeri-restorant “Sokoli” Ferizaj / Kosovë
1995 Galeri-kafe “Apollonia” Gjilan / Kosovë
1995 Galeria e SHKA “Agimi” Prizrenë/ Kosovë
1995 Galeri-cafe “Koha” Prishtinë/ Kosovë

Ekspozitat kolektive/ Koncerte të përbashkëta/ Rolet dytësore–Kombëtare dhe ndërkombëtare

Ekspo. KOLEKTIVE

2011 Galeria e Artit”Salloni Internacional Vjeshtor” 24 – 30 shtat./ Gjilan
2011 Kolonia Internacionale Artistike Dyrrachium – Tirana ” Esencë Arti,
Galeria e Artit të qytetit, 9 deri 18 shtator, Durrës / Shqipëri
2011 Kolonia artistike ” Dolcinium ” 02 – 06 qershor, Ulqin / Mali i Zi
2011 Kolonia artistike ” Ditë dimri në Pogradec ” janar Pogradec / Shqipëri
2011 Galeria e arteve ” Flaka e Janarit ” Gjilan / Kosovë
2010 Galeria ” Edëard Lear ” Ediconi XIV ”LEAR” dhjet.Berat / Shqipëri
2010 Galeria ” G. Madhi” Cmimi- ”Vanxhush Mio” dhjet.Korcë / Shqipëri
2010 Galeria ” G.Madhi” Kolonia Artis.”V.Mio tetor Korcë / Shqipëri
2010 Galeria ” A.Jean Marunouche gusht, Neu York / USA
2010 Galeria ” Artitude ” korrik Parisë / Francë
2010 Kolonia artistike ”Bjeshkët e Bardha” korrik Rugovë-Pejë / Kosovë
2010 Galeri ”Hamami”, 123 vjetori i Lidhjes Shqiptare, qershor Prizren / Kosovë
2010 Galeri ”EXPOART.40 ” Prof.e Fakul. Art.-Univ-Prisht. prill, Prishtinë / Kosovë
2010 Galeria e Arteve ” Flaka e Janarit ” Gjilan / Kosovë
2009 Galeria e Arteve ”G. Madhi”Exp.mbarëkom. ”Çmimi V. Mio”
dhjetor Korcë / Shqipëri
2009 Qendra për Kulturë ” Cmimi i Nëntorit 2009 ” Gostivar / Maqedoni
2009 Galeria e Arteve ”Salloni i Nëntorit” Pejë / Kosovë
2009 Galeria e Arteve ”Salloni i Nëntorit” Gjilan / Kosovë
2009 Galeria e Arteve ”Guri Madhi” pranë Q.K.”Vangjush Mio”28 tetor,
Korcë / Shqipëri 2009 Galeria e Arteve ”Artistët nga Gjilani ” 23 tetor Pejë / Kosovë
2009 Kolonia e artistëve ” FESTARI ” 21-26 shtator, Therandë / Kosovë
2009 Galeria e Arteve, Kolonia e artistëve ” BJESHKËT E BARDHA ”,
gusht, Bogaj-Pejë / Kosovë
2009 Kolonia e artistëve ” PLANETI 2009 ” korrik Gjilan / Kosovë
2009 Universidad Complutense de Madrid-Facultad de Bellas Artes
( ARTI KOSOVAR NË SPANJË) 11- 20 shkurt Madrid / Spanjë
2008 Qendra për kulturë ”Cmimi i nëntorit 2008” Gostivar / Maqedoni
2008 Galeria “Mala Stanica” Expo.mbarëkombëtare, nëntor Shkup / Maqedoni
2008 Galeria e Arteve ” Dita e flamurit” nëntor Pejë / Kosovë
2008 GAK-se ,Kolonia e pikturës në Prizren ”URA ART” Prishtinë / Kosovë
2008 Galeria e Arteve të Kosovës, ” Ne jemi ato që…” korrik Prishtinë/ Kosovë
2008 Galeria e Arteve, ” Ne jemi ato që… ” qershor Gjilan/ Kosovë
2008 Galeria e Arteve , ” Expozita e Marsit” Pejë / Kosovë
2008 Galer. e Arteve, ”Flaka e Janarit” Gjilan / Kosovë
2007 Galer. Qendra e kulturës, nëntor Mitrovicë / Kosovë
2007 Galer. Nacion.” Cifte Hamam”Ekspoz.Mbarekombetare-Ditët e kulturës shqiptare në Maqedoni, nëntor Shkup – Gostivar/ Maqedoni
2007 Muzeu i Kosoves- ” Rrugët e lirise ” SHAFK, mars Prishtinë / Kosovë
2007 Galeria e Arteve, ” Flaka e Janarit ” Gjilan / Kosovë
2006 GAK-se Ekspozita ” Çmimi Muslim Mulliqi-2006 ” Prishtinë / Kosovë
2006 Galeria ”Çifte Amam” vendosja e Shtatores se Skënderbeut
nëntor Shkup / Maqedoni
2006 GAK-se ” Salloni i nëntorit” Prishtinë / Kosovë
2006 Kolonia e artistëve, ” FESTARI ”, 21 deri 24 shtator,Therandë / Kosovë
2006 Muzeu i Kosovës, ” Dita e Prishtinës” qershor Prishtinë / Kosovë
2006 Galeria e Arteve, ” Flaka e Janarit” Gjilan / Kosovë
2005 Galeri d’Art Patenier,exp.e artist.shqip.9-28 dhje. Namyr-Belgjikë
2005 GAK-se “28 Nëntori – Festa e Flamurit”, SHAFK Prishtinë / Kosovë
2005 Galeria Nacionale e Republikës së Maqedonisë, Ekspozita Internacionale “Skënderbeu strateg e luftar”Çifte Amam Shkup / Maqedoni
2005 GAK-se Expo.Internacionale”Skënderbeu–Strateg e luftetar”Prishtinë / Kosovë
2005 Akademia Europiane e Arteve 35o Sallon ”Concours International” Bruksel
20 05 Galeria “QAFA”, “Dita e Prishtinës” SHAFK – qershor Prishtinë/Kosovë
2005 Ekspozita “Konkurs Internacional në 70-vjetorin e vdekjes
së Aleksandër Mojsiu”, Llugano / Zvicër
2005 Muzeu i Kosovës “8 Mars” Prishtinë / Kosovë
2004 Galeri ARSENAL”Universiteti Notre Dam de la Paix Namyr/ Belgjikë
2004 Akademia Evropiane e Arteve 34o Sallon “Concours International” Bruksel
2004 Shtëpia e Kulturës, “Mitingu i Poezisë” Gjakovë / Kosovë
2004 Galeri “HIBIYA”, Ekspozitë Internacionale për Paqe Tokio / Japoni
2003 Shtëpia për aktivitete rinore “FESTARI”, 21 – 24 / 09, Therandë /Kosovë
2003 Shtëpia e Kulturës e qytetit të Shkodrës, qershor Shkodër / Shqipëri
2003 Galeri “ARTITUDE” Ekspozitë Internacionale për Paqe Paris/Francë
2002 Galeri “CLAE” Luxemburgë
2002 GAK-se Exp. “Dita e Prishtinës” (SHAFK) qershor Prishtinë / Kosovë
2002 GAK-s Ekspozita “Portreti” Prishtinë / Kosovë
2002 Teatri Kombëtar, “Kohët e paharruara”, Prishtinë / Kosovë
2001 Shtëpia Popullore në Ronneby Suedi
2001 Shtëpia e Kulturës në Hassleholm Suedi
2001 Shtëpia e Popullit në Alvesta, Ekspozitë e Artistëve n ga Kosova Suedi
2001 Galeri-kafe “KOHA”, Qendra për Kultivimin e Artit Figurativ (QKAF)
“Studio&Plejada”, Prishtinë / Kosovë
2001 Galeri Pallati i Rinisë, “Dita e Prishtinës”, qershor Prishtinë / Kosovë
2001 Teatri Kombëtar, “Për fëmijët bonjakë dhe invalidët e luftës”
(Eksozitë shitëse ) Prishtinë / Kosovë
2000 Galeri-kafe “KOHA”, Pamor Art “DARDANËT” Prishtinë / Kosovë
2000 Teatri Kombëtarë “8 Mars” Prishtinë / Kosovë
1998 Galeri Pallati i Rinisë “Salloni i nëntorit” (SHAFK) Prishtinë / Kosovë
1992-2005 Ekspozita tradicionale “Flaka e Janarit” Gjilan / Kosovë
1998 Galeri “EUROPA”- Ekspozitë mbarëkombëtare Gostivarë – Maqedoni
1997 Galeri “Hani i dy Robertëve”,” Salloni iNëntorit”(SHAFK) Prishtinë / Kosovë
1997 Galeria “Ti & Gi” – Ekspo e femrës shqiptare nga Tirana e Prishtina (e para e këtij lloji, në organizim të galerisë shëtitëse”Studio&Plejada” e Prishtinës)Tiranë / Shqipëri
Galeri “EUROPA” Pejë / Kosovë
Galeri-kafe “KOHA” Prishtinë / Kosovë
1996 Galeri “n’ART”, (Gjenerata e parë e magjistrave) Therandë / Kosovë
1996 Galeri “EUROPA” Pejë / Kosovë
1996 Galeri-kafe “Koha” – Salloni i Nëntorit (pranverë), (SHAFK) Prishtinë / Kosovë
1995 Galeria Kombëtare e Arteve “ONUFRI ’95” nëntor Tiranë / Shqipëri
1995 Galeri “RADA” – Salloni i Nëntorit (SHAFK) Prizren / Kosovë
1995 Galeria “Hani i dy Robertëve”Salloni i Nëntorit (SHAFK) Prishtinë / Kosovë
1994 Galeri-kafe “Koha”Salloni i Nëntorit (pranverë),(SHAFK) Prishtinë / Kosovë
1993-1994-1995 “Grupi i femrës krijuese” Prishtinë, Gjilan, Ferizaj, Prizren
Gjakovë, Pejë, Besianë, Preshevë, Ulqin
1990-1991-1992 Instituti Albanologjik i Kosovës (SHAFK) Prishtinë / Kosovë
1985-1986-1987 Pallatit i Rinisë “Salloni i të Rinjve”(SHAFK) Prishtinë / Kosovë
1984 (SHAFF) Shoqata e Artistëve Figurrativ e Ferizajt, Ferizaj/Viti/Prishtinë / Kosovë
1977-1978-1979-1980 (SHAFGJ) Shoqata e Artistëve Figurativ Gjilan / Kosovë
1974-1978 Akademia e Arteve (Ekspozita e studentëve) Prishtinë / Kosovë

11. Përvoja e punës:
Data:
Tetor, 2003
Vendi:
Prishtinë / Kosovë
Emri i Institucionit:
Fakulteti i Arteve i Universitetit të Prishtinës / Kosovë
Pozita:
Mr.sc.prof. i asoc. Miradije Ramiqi
Përshkrimi:
Përvec kontributit dhe përkushtimit të plotë në respektimin e orarit mësimor në atele për cdo student vec e vec praktiko-teorik, në kuadër të planë-programit si professor i kësaj lënde bashkë me studentët, ndërmarrim edhe inisiativa për vizita në dhe jashtë Kosove: Galeri, Muze e objekte të tjera me rëndësi kulturo artistike dhe atyre trashëgimore. Të gjitha këto përpjekje bëhën, që student të merr sa më shumë njohuri për dhe rreth aspektit Professional – individual si orientim në ngritjen dhe formimin e tij sa më të madhë në rrugën e matutjeshme artistike.
Data:
15 mars 1985 / 11 tetor 1991

Vendi:
Prishtinë / Kosovë

Emri i Institucionit:
Bashkësia Kulturore – Arsimore e Kosovës / (BKAK)/ Prishtinë

Pozita:
Bashkëpunëtor professional për arsim dhe culture

Përshkrimi:
Në këtë vend të punës si bashkëpunëtore profesionale, ka zhvillua aktivitete për arsim dhe kulturë në Kosovë dhe në mbarë ish – Jugosllavinë. Miradija ka qenë kuadër arsimor në vendlindje dhe Prishtinë, është larguar me dhunë nga puna nga ish/pushteti policor i Beogradit (1991); shquhet si artiste, kontribuon për emancipimin dhe afirmimin e femrës, të artisteve dhe veteraneve të arsimit në Prishtinë, pikturon dhe ndihmon në organizime ekspozitash të shumta brenda dhe jashtë kufinjve të Kosovës, zhvillon orë letrare të poeteshave shqiptare, afirmon muzikën klasike, themelon (me poetin e ndjerë Beqir Musliu) ndërmarrjen artistike botuese “Studio&Plejada”, në kuadër të së cilës botohen vepra autorësh dhe gjinishë të ndryshme letrare, organizohen dhe zhvillohen deri në prag të luftës (1998), aktivitete të ndryshme kulturore, ekspozita, orë letrare, përurime librash etj. Pas luftës, më 2001, për të njëjtin qëllim regjistron organizatën joqeveritare Qendra për Kultivimin e Artit Figurativ (QKAF), në kuadër të së cilës realizon projekte fisnike me femrat artiste dhe një numër talentesh të reja nga fusha e arteve figurative. Nga këto të dhëna shihet se ka qenë dhe vazhdon të jetë njëra ndër artistet më aktive në jetën kulturore, jo vetëm në Kosovë, por edhe më gjërë. Miradije Ramiqi (Mustafa) është poetesha e parë nga Kosova e përkthyer me një vepër letrare në gjuhën rumune.

Data:
Shtator 1977 / dhjetor 1985

Vendi:
Viti, Vërbovcë, Goshicë, Pozharan

Emri i Institucionit:
Qendra e Arsimit të Mesëm të Orientuar (QAMO)

Pozita:
Profesor i lëndës së Artit Figurativ

Përshkrimi:
Gjatë këtyre viteve në këto qendra arsimore, përvec ligjërimit teoriko-praktik në proqesin mësimor, vecmas ka zbuluar dhe kontribouar edhe në ngritjen dhe afirmimin e talentëve të rinjë me të cilët ka punuar me orar plotësues dhe ka organizuar ekspozita me punët-pikturat e tyre, në holin e Qendrës Arsimore në Viti.

12. Arsimimi dhe trajnimet:

Data:

Kualifikimi i arritur:

Temat kryeosore/shkathtësitë profesionale të arritura:

Organizuar nga: emri i institucionit:

Niveli kombëtar dhe ndërkombëtar i kualifikimit:

Data:

Kualifikimi i arritur:

Temat kryeosore/shkathtësitë profesionale të arritura:

Organizuar nga: emri i institucionit:

Niveli kombëtar dhe ndërkombëtar i kualifikimit:

13. Informata shtesë dhe publikime të tjera:
Përveç veprimtarisë në krijimtarinë e kulturës figurative, qysh në moshë të re është marrë edhe me aktivitete dhe krijime të fushave të tjera. Që nga vitet ‘70 është prezente me shkrime poetike, tregime, ese etj. në shtypin shqiptar të Kosovës, Maqedonisë, Malit të Zi dhe Shqipëri: Fjala, Zëri i rinisë, Jeta e re, Sfinga, Rilindja, Fakti, Flaka, Vlera, Lemba, në Eurorilindja e në disa revista të tjera. Gjithashtu shkrimet dhe punët e saja në pikturë janë prezantuar edhe nëpër revista dhe antologji kombëtare në diasporë dhe ato ndërkombëtare.
Nga fondi i saj krijues, veprat e saj artistike në pikturë gjenden në koleksione private në Kosovë, Rumani, Ex Yu, Shqipëri, Evropë ( Angli, Belgjike,Gjermani, Francë, Zvicër) dhe Amerikë. Me veprat e saj ka nderuar personalitete të artit, shkencës e të kulturës, brenda dhe jasht vendit.Vepra e saj artistike – letrare, vlerësohet lartë edhe nga shumë kritik të artit brenda dhe jasht vendit, vazhdon të jetë aktive në të dy fushat e krijimtarisë.
Ka botuar keto vepra letrare:
2011 Botim i dyte/anglisht-shqip Heshtje e k(th)yer”LULU” The united states of America /USA
www.lulu.com
2010 Vëllimi i katërt poetik Hirësi prrallore , ”LSHK” Prishtinë
2008 Antologji e poezive të përzgjedhura; anglisht-shqip, Heshtje e k(th)yer,
”LSHK” Prishtinë
2007 Antologji e perkthyer ne gjuhen rumune Shpirt i përflakur, Bukuresht
2000 Vëllimin e tretë poetik Pëshpërim mbretërie, “Rozafa” Prishtinë
1990 Vëllimin e dytë poetik Shi në pasqyrë, “Rilindja Prishtinë
1981 Vëllimin e parë poetik Drithërimë ngjyrash, “Rilindja” Prishtinë

ANTOLOGJITË E LIBRAVE KU JAM PREZENTUAR NË VEND DHE JASHTË

I LIBRI QË PO SHKRUHËT
Panoramë letrare e Luginës së Moravës së Kosovës
E prezantuar me tregim
Gjilan, 1979

II LULET NË BALLKON
Antologji e poezisë më të re të Kosovës
Botues; Zëri i Rinisë
Prishtinë, 1982

III DALJE
Panorama poezije mladih SFRJ
Përzgjedhja dhe përkthimi për poezitë në shqip;
Enver Gjergjeku
Godina 1
Broj 4
Sarajevo, zima 1982

IV POETESHA NGA KOSOVA
Antologji e botuar në gjuhën arabe
Përzgjedhja dhe përkthimi; Muhamet Mufaku
Damask, 1985 / 86

V KAFSHIMI I MOLLËS
Antologji e poeteshave shqiptare të Kosovës
Përpiloi; Basri Çapriqi
Botoi, Renesansa, Prishtinë, 1996

VI KOSOVO DANS LA NUIT
Antologji e botuar në gjuhën frenge
Përzgjedhur e përkthyer nga;
Anne-Marie Autisier
Christiane Monte’cot dhe
Alexandre Zotos
Editions de l’aube, 1999
Imprime’ en France

VII TAKE TË LARTA
Antologji e shkrimtareve shqiptare
Përpiloi; Ali Podrimja
Botues, Sfinga, 2000

VIII ANTON PASHKU
Gjeniu i modernes
Pregaditur nga Frrok Kristaj
Shtëpia botuese ” Anton Pashku ” Prishtinë dhe
Klubi Letrar ” Anton Pashku ” Kukës, 2005

IX ANTOLOGJI E POEZISË BASHKOHORE SHQIPE
” NË SHUPLAKË TË HISTORISË ”
Në gjuhën rumune
Editura Vilman,
Bukuresht, 2006

X Antologji e 7 X 7 ne gjuhen shqipe & rumune
Bukuresht, 2008

XI Ëorld Poetry 2011
A n t h o l o g y
(205 poets from 65 countries)
President of 22nd WCP / UPLI
Editor-in Chief
c Dimitris P. Kraniotis
Larisa – Greece, 2011 ….. etj.etj……..

Shkathtësitë organizative dhe kompetencat:

Shkathtësitë kompjuteri dhe kompetencat:

Shkathtësitë të gjuhës: (1 deri 5: 1vlerësimi më i ulët – 5 fluent)
Gjuha
Konverzimi
Shkrimi
Leximi
Shqipe
5
5
5
Angleze
3
3
3
Serbo-Kroate
5
5
5
Frenge
3
3
3
Anëtare e rregullt:

Shoqata e Artistëve Figurativë dhe Aplikativë të Kosovës
Akademia Evropiane e Arteve në Bruksel
Lidhja e Shkrimtarëve të Kosovës (anëta. e Kryesisë 4 vite)
Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve ” PEGASI ” Albania dhe dega në Kosovë
Kolonia e Lidhjes se Shkrimtareve Shqipëtar në Botë ”DRITA” Athinë / Greqi
Shpërblime përpikturë:

2009 Shpërblimi i ” Sallonit të Nëntorit ” në Pejë
2006 Mirënjohje dhe Medalje të Argjendë në Konkursin Internacional në ” Sallonin e 36-të të Akademisë Evropiane të Arteve ” në Bruksel
2006 Çmimi blerës i Galerisë së Arteve ”Flaka e Janarit” në Gjilan
2005 Medalje të Argjendë kombëtare në Konkursin Internacional në ” Sallonin e 35-të të Akademisë Evropiane të Arteve” në Bruksel
2004 Mirënjohje dhe Medalje të Argjendë në Konkursin Internacional në “Sallonin e 34-të të Akademisë Evropiane të Arteve” në Bruksel

Shpërblime për poezi :

2011 Cmimi ”Mirënjohje dhe Vlerësim par Ekselancë në Poezi ” dhe Diplomë në ”22nd Ëorld Congress of Poets”
29.06 deri 03.07 Larisa – Greqi
2010 Cmimi i pare në ”Flakadan i Karadakut” LSHK-Viti
2007 Çmimi i tretë në ”Flakadan i Karadakut” LSHK-Viti
2006 Çmimi i tretë në ”Sofra Poetike” Ymer Elshani;
LSHK – Drenicë
2004 Çmimi i dytë në ” Flakadan i Karadakut ” LSHK-Viti
2001 Çmimi i tretë në “Ditët e Nënës Terezë” SHSHK-Prishtinë
2000 Çmimi i parë në “Takimet e poeteshave” SHSHK-Vushtrri
2000 Çmimi i parë i “Flakës së Janarit” – ”Flaka e Lirisë” Gjilan
1986 Çmimi i parë në “Takimet e poeteshave” SHSHK-Vushtrri
Cmimi pare per vellimin poetik “Heshtje e (K) thyes .

Instead of a Prologue

To the ILLYRIAN LADY, alias QueenTEUTA,* who lost her
battles two thousand years ago upon a betrayal by those who “loved”
her most. From the most profound pain for the defeat, her true sorceress or tutor, seeing Teuta into her grief, and wishing to ease her
pains cause by the betrayal ofTeuta’s fellow fighters, in order to save
her from anticipated madness, offered Teuta a remedy, the drug that
might be called healing, the drug of forgetfulness. And, what happened?! After a deep and long sleep did the betrayed Queen wake up
or not?Who ever proved who that loyal “magistrate” was it will stay
forever a puzzle? Or, it is the QueenTeuta herself that is the puzzle!?
What guilt or great sin she committed by falling in love with the
“wrong guy” that cost her and her people so dearly leaving them in a
two-thousand-year old oblivion.Who was the guilty one we never
understood. Or, perhaps even on this day there are “Teutas” drinking
and intoxicated with the ‘drug of forgetfulness”.
*Teuta.The Illyrian Queen that ruled the Illyrian Kingdom in 230 BC.7
Në vend të prologut
ILIRES, alias Mbretëreshës TEUTË,* e cila dymijë vjet më
parë humbi luftërat nga ata që e tradhëtuan dhe e ” deshën ” më së
shumti. Nga dhembja e madhe për disfatën ” magjistarja ” apo ” kujdestarja ” e saj e denjë, duke e parë Teutën dhe vuajtjet e saj, e duke
dëshiruar që t’ia lehtësojë dhembjet dhe tradhëtinë e bashkëluftë-
tarëve tëTeutës, në mënyrë që t’a shpëtoj nga një çmendi e paparaparë
që e ndjenteTeuta, ” magjistarja ” i ofroi atë bar, e nëse mund të quhet
” shërues ”, barin e harrimit. Dhe çka ndodhi ?! Pas një gjumi të thellë
e të gjatë, u zgjua apo jo Mbretëresha e tradhëtuar ? Kush, vallë ndonjëherë e vërtetoi se cila ishte ajo ” magjistare ” besnike, edhe sot e asaj
dite mbetet enigmë ? Apo, mos vallë, Enigmë është edhe vetë Teuta
Mbretëreshë !? Ç’faj apo ç’farë mëkati aq të madh bëri vetëm pse
dashuroj, një njeri të ” gabuar ” që i kushtoi shumë shtrenjtë asaj dhe
tërë një populli, duke e lënë në harresë dymijëvjet të tërë. Kush është
fajtori ende edhe sot nuk e kemi kuptuar.Apo ndoshta edhe sot ekzistojnë ”Teuta ” që pinë e dehen me ” barin e harrimit ”
*Teuta.Mbretereshe Ilire e cila ka sunduar Shtetin Ilir ne vitin 230 para eres
sone.

Allegro (I)

While the colors will get dry
I carry the sky on my shoulder
Don’t look always
At my sparing smiles
The memory faded out the walls of the room
In a Studio where I was once
Creating colors
On the road again and again
And the landscape that follows me everywhere

ALEGRO (I)

Deri sa të piqen ngjyrat
Qiellin e mbaj mbi supa
Mos m’i shikoni gjithmonë
Buzëqeshjet e kursyera
Kujtimi i hëngi muret e dhomës
Në Studion ku isha një herë
Duke i krijuar ngjyrat
Prapë udhëtim e vetëm udhëtim
Dhe peizazhi që më ndjek kudo

Waiting for Colors

You took my hands legs
My poor landscape
I remained torso
You blinded my eyes
Now I don’t know where did you left me
My poor landscape

PRITJA E NGJYRAVE

M’i more duar këmbët
Peizazhi imi i gjorë
Mbeta torzo
M’i verbove sytë
Tash s’di ku më le
Peizazhi im i gjorë

Shuddering

A weird mirage
Across the room an eel
Twirls
My silhouette plays with me
I shudder/wispers again into apparition
My longing becomes relaxation
Perhaps it tights to a knot
To where my silence leads me

DRITHERIM

Fatamorgane e cuditshme
Neper dhome perdridhet
Njale
Silueta ime luan me mua
Dritherohem prap ne vegime
Prehje me behet malli
Mbase me lidhet nyje
Kah me tret tash heshtja

Night

Every night has
One more night
The darkness multiplies
And begets the oblivion
Every night has
One more night
Wanders in every corner
Ghost of sadness
A night
Not like the other nights
And it’s the same night

NJË NATË

Çdo natë e ka
Edhe një natë tjetër
Errësira shumëzohet
Pjell harresën
Çdo natë e ka
Edhe një natë tjetër
Bredh në çdo skutë
Fantazmë trishtimi
Një natë
Si asnjë natë tjetër
E s’është natë tjetë

 

108px-MiradijeRamiqi.108x150.jpg

Miradie Ramiqi

Born on 11.9.1953, in Pozharan, Viti.

1974-1978 Academy of Art – Degree in Painting, class of Professor Rexhep Ferri and Professor Muslim Mulliqi in Prishtina

1979 – 3 months specialization in Paris-France in “Fgurative Arts”, supported by the “Bashkesia Krahinore per Pune Shkencore e Kosoves”

1995-1997 Postgraduate studies, class of professor Muslim Mulliqi, with the masters thesis “Art in search of its re-conception”.

Works as a Proffesor at the University of Prishtina – Faculty of Arts. E-mail: miradije.ramiqi@hotmail.comwww.lulu.com

PERSONALE Expo. ( 24 ), the Importante:

2011 ”National Histoar Museum”, 11- 18 april, Tiranë, Albania

2010 Galery”Guri Madhi ”,Center of Culture.”Vangjush Mio”18 -28 oct./Korcë, Albania

2010 Gallery ” Edward Lear ”, 6 deri 20 september, Berat, Albania

2010 Gallery ” Etnologic Myseum”, 23 august 4 september, Sarandë, Albania

2008 Organisation Mondial du Commerce(OMC) 20 – 7 oct. Gjeneva,Switzerland

2008 Galery, ”Hani i 2 Robereteve”, 21 may – 14 juni, Prishtinë, Kosovë

2008 Europian Unioni ”EU”, 15 jan.-15 febr, Prishtinë, Kosovë

2007 Park inn Zyrich Airport, 20 october 20 december, Zyrich, Switzerland

2006 National Thiatre of Prishtinë, 9 / 11, Prishtinë, Kosovë

2005 Centre of Culture” The wek of culture franco – albane.” October, Annemasse, France.

2005 “BKUK” The wek of Kosova Library, Prishtinë, Kosovë

2003 Galery “Kulla e Balshajve” august, Ulqinë, Montenegro

2002 Galery “QAFA” – The departman of Ministry of Culture, septemer, Prishtinë, Kosovë

2000 Albanian National University, octobre – novembre, Gjeneva, Switzerland

1997 Galery-restoarant “Berati” (Master expotition), december, Prishtinë, Kosovë

KOLEKTIVE Expo; Part of many as 100 exhibitons, in Kosovo, the Ballkan region, Europe, Asian contryes and USA.

As a participant of different international and national painting competitons she won many awards.

Except as a painter, she actively-parallely is also devoted to poetry

International art symposium and exhibition;

2012: Ostraka international art festival 04 – 14, December, Sharm Elsheik, Egypt 2012: International art symposium; 14 – 24 october; Birgi – Odemis, Izmir, Turkey 2012: Karsiyaka Belediyesi Uluslararai Resim Çalistayi Yansimalar 21-28 septmber,Izmir –Turkey

2012: Art Gallery ’’International symposium for arts” september, Pogradec, Albania

2012: Symposium ”Pleiades of International artist” 04-11 June, Prishtinë, Kosovë

2011: Interna art colony ”Dyrrachium–Tirana ”, City art Gallery, 09-18 september, Durrës, Albania

2011: Art colony ”Dolcinium”, 02 – 06 june, Ulqin, Monte Negro

2011: Art colony ”Winter days in Pogradec” , january, Pogradec, Albania

2010: Gallery ” G.Madhi”art colony.”V.Mio” 22 – 28 october, Korcë, Albania

2010: Art colony ”Bjeshkët e bardha” july, Rugovë-Pejë, Kosovë

2009: Gallery ”G.Madhi” art colony. “V. Mio” 22 – 28 october, Korcë, Albania

2009: Art colony ”Festari ” 21-26 september ,Therandë, Kosovë

2009: Art Colonuy “Bjeshket e bardha”, august, Bogaj, Kosovë

2009: Art Gallery “Planeti” July , Gjilan, Kosovë

2008: National art gallery , art Colony, ”URA ART”, Prishtinë, Kosovë

2006: Art Colony, “Festari”, 21– 24 september, Therandë, Kosovë

2003 Art Colony, “Festari”,21–24 september, Therandë, Kosovë

Other Publication

Since70’s she has posted poems, poetry, ese, etc, in local journals as are: Fjala, Zëri i rinisë, Jeta e re, Sfinga, Lemba e Ulqinit etc., especially on of the most prestigious newspaper Rilindja.

Furthermore she has been included in international and nacional antology

Publishing; Summary of poetry and anthology;

2011 Second publishing “The return of the broken silence’’ / ‘’Heshtje e k(th)yer” Lulu, USA

2010 Fourth Volume of “Hiresi perrallore”, LSHK-Prishtinë-Kosovë

2008 Anthology of selected poems;in English-Albanian“Heshtje e k(th)yer”LSHK”, Prishtinë, Kosovë

2007 Anthology translated in Romanian language “Shpirt i përflakur”,Bucurest, Romania

2000 Third Volume of poetry “Pëshpërim mbretërie”, Rozafa, Prishtinë, Kosovë

1990 Second Volume of poetry “Shi në pasqyrë”, Rilindja, Prishtinë, Kosovë

1981 First Volume of poetry “Drithërimë ngjyrash”, Rilindja-Prishtine-Kosovë

Poetry Prizes;

2011 Prize ”Gratitude and Valuation par Excellence in Poetry” and Diploma in”22nd World Congress of Poets” 29.06 to 03.07, Larisa, Greece

2010 First prize in ”Karadak Torchlight”, Viti, Kosovë

Third prize in ”Karadak Torchlight”, Viti-Kosovë

2006 Third pirze in ”Poetic Table” Ymer Elshani, Drenic, Kosovë

2004 Second prize in ”Karadak Torchlight”, Viti, Kosovë

2001 Third prize in “Days of Mother Tereza”, Prishtinë, Kosovë

2000 First prize in “Women Poets Meetings”, Vushtrri, Kosovë

2000 First prize in January Flame” – “Liberty Flame”, Gjilan, Kosovë

1986 First prize in “Women Poets Meetings”, Vushtrri-Kosovë

Regular Member ;

Association of figurative artists of Kosova, Prishtinë-Kosovë

Europian Academy of Arts in Brusseles, Brusseles, Belgium

Kosovas writer’s league (board member, 4 yeur,) Prishtinë-Kosovë

International writer’s legaue , writer’s and artists ”Pegasi”, Albania

Internacional albanian writer’s league “Drita”, Athens-Greece

Paintings Awards;

2009 November Salon, Price for paintinge, Pejë, Kosovë

2006 Silver Medal Recognition by the international competition of

36th Salon of Europian Academy of Arts” ,Brussels, Belgium

2006 Purchase Prize of Gallery “January Flame”, Gjilan, Kosovë

2005 Silver Medal of international competition of “35th Salon of European Academy of Arts”, Brussels, Belgium

2004 Recognition and Silver Medal in the international competition of “34th Salon of European Academy of Arts”, Brussels-Belgium

Art and Literary Critic

Academic; Rexhep Ferri, art critic; Mustafa Ferizi, famous painter and art critic prof.Nebi Muriqi

prof.dr.Hivzi Muharremi, prof.dr.Nebi Islami, prof.dr.Josif Papagjoni etc.

Writer’s; Beqir Musliu, Dritëro Agolli, prof.dr. Moikom Zeqo, Marius Qelaru,prof.dr.Agim Vinca,     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s