Hasan Qyqalla

  hasaan

           Hasan  Qyqalla

   Hasan Qyqalla u lind më 8 janar 1961 në Bardh te madh, Komuna e Fushë Kosovës. Shkollën Fillore e mbaroi në vendlindje, të mesmen në prishtinë, ndërsa studimet universitare, për Letërsi dhe Gjuhë Shqipe, kreu në Fakultetin e Filologjisë në Prishtinë.

     Poezinë filloi ta shkruaj që në bankat e shkollës fillore, më 1976, kur botoi poezin e parë në revisten “Shëndeti“, ku hapi rrugë bashkëpunimi të vazhdueshëm me të gjitha revistat e gazetat letrare në Kosovë e më gjërë. H. Qyqalla është i pranishëm edhe në medien audiovizive si Radio Prishtina, TV Prishtina, etj. , njëherit ka qenë edhe themelues e Kryetar i Klubit Letrar “Naim Frashëri” të Bardhit, Klubit Letrar “Lulëkuqet“ e KEK-ut, i Klubit Letrar të Fushë Kosovës, Fakultetit Filolozofik, etj.

     Nga viti 1993 jeton dhe vepron në Brol, afër Bonit në Gjermani. Është antar I Lidhjes së Shkrimtëve të Kosovës, dhe aktualisht Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve, Artistëve e Krijuesve Shqiptar në Gjermani. Fitues i disa konkurseve poetike (si në Malishevë, vendi i parë me rastin e Ditës së Dëshmorëve dhe Ditës së Çlirimit të këtij Qyteti), pastaj  bartës i shumë Mirënjohjeve e Dekoratave.

    

       Ka botuar këto Vepra Letrare:

Arkeologji e shpirtit 001   Dua te vdes shqip 001 h 1

Meshari modern 001Nje shekull drite 001

Prekja e endrres 001Robi i lirise 001

 

Trinomi i lirise 001

1.       “Dua të vdes shqip”, “SPEKTRI”, 2004 Prishtinë (ribotim 2011);

2.       “Robi I lirisë”, “MËRGIMI A&B”, Biblioteka “Salloni Poetik”, Tiranë – Prishtinë – Gjenevë 2007

3.       Bashkautor në Antologjinë “Asht e gjak Arbërie” (12 autorë shqiptarë në Gjermani), Shtëpia botuese “Doruntina”, Prishtinë & Hanover, 2007

4.       “Prekja e ëndrrës ”, Shtëpia botuese “Globur R”, Tiranë 2009;

5.       “Arkeologji e shpirtit”, Shtpia botuese “Shkëndija”, Biblioteka “Shkreli” – Prishtinë 2010;

6.       “Meshari modern”, Shtëpia botuese “ADA”,Tiranë, 2011;

7.       Bashkautor i Antologjisë “Trinomi i lirisë”(me Z. Neki LULAJ), Shtëpia botuese “Jeta e Re”, Biblioteka “Poezi”, Prishtinë 2012;

8.       Autor i Antologjisë “Një shekull dritë” (100 poetë, 100 poezi), Shtëpia botuese “ADA”, Tiranë, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s