Visar Zhiti

Visar_Zhiti

        Visar  Zhiti

Visar Zhiti, lindur më 2 dhjetor 1952 në Durrës është shkrimtar shqiptar.

Visar Zhiti ishte bir i aktorit dhe poetit Hekuran Zhiti (1911-1989). Visar Zhiti u rrit në Lushnjë, ku ai përfundoi shkollën e mesme në vitin 1970. Pas përfundimit të studimeve në Institutin e Lartë Pedagogjik në Shkodër (sot Universiteti Luigj Gurakuqi), ai filloi karrierën e tij të mësimdhënies në qytetin malor verior të Kukësit, duke demonstruar një interes në fillim në vjersha, disa nga të cilat u botuan në revistat letrare.

Në 1973, ai përgatiti për botim një përmbledhje, “Rapsodia e jetës së trëdafilave”. Ishte koha e Plenumit të 4-t të KQ të Partisë së Punës (Partia Komuniste)në të cilin diktatori komunist Enver Hoxha filloi një fushatë të egër kundër të rinjve që pëlqenin kulturën perëndimore. Babai i Zhitit kishte patur më parë një konflikt me autoritetet, dhe poeti i ri papritmas u bë një nga viktimat politike të diktaturës për të frikësur intelektualët shqiptarë. Dorëshkrimi i përmbledhjes së tij të përmendur më sipër, që kishte qenë dorëzuar për botim në shtëpinë botuese Naim Frashëri, u konsiderua si një krijim me gabime të rënda ideologjike dhe që nxinte realitetin socialist. Ai u arrestua më datë 8 nëntor, 1979 në Kukës. Mbasi u dënua në një gjyq qesharak në prill të vitit 1980 me trembëdhjetë vjet burg, ai u dërgua në burgun e Tiranës dhe më vonë transferohet në burgun famëkeq të Spaçit. Shumë nga të burgosurit që ishin me të në burg vdiqën nga keqtrajtimet, torturat dhe kequshqyerja ose pësuan çrregullime mendore.

Ai u lirua nga burgu në fillim të vitit 1987 dhe u “lejua” nga pushteti komunist për të punuar në një fabrikë të prodhimit të tullave në Lushnjë. Mbas rënies së diktaturës komuniste në vitin 1991, ai arriti të shkojë në Itali ku punuoi në Milano deri në 1992. Përmes një burse studimi nga Fondacioni Heinrich Boll, Zhiti shkoi në Gjermani në vitin 1993 dhe vitin e ardhshëm shkoi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Pas kthimit të tij në Shqipëri, ai punoi si gazetar dhe u emërua kreu i ndërmarrjes botuese e cila kishte planifikuar të botonte librin e tij të parë. Ai ka qenë i punësuar më vonë nga shërbimet administrative të parlamentit të ri shqiptar dhe në 1996 u zgjodh vetë në parlament. Mbas Realiteteve të zymta të politikës shqiptare, ai u tërhoq nga politika. Në vitin 1997 ai u emërua atashe kulturor në ambasadën shqiptare në Romë, ku ai qëndroi deri në vitin 1999.

Libri i tij i parë me poezi, “Kujtesa e ajrit” u botua në Tiranë në vitin 1993, i cili përfshnte disa poezi nga burgu. “Hedh njė kafkë te këmbët tuaja” u botua vitin e ardhshëm. Ky vëllim përmbante të gjitha 100 poezitë të krijuara në burg në mes 1979 dhe 1987, të cilat kishin mbijetuar vetëm në kujtesën e tij. Vëllime të shumta pasuan, dhe ai është i njohur tani si një prej poetëve të mëdhenj shqiptare të shekullit të 20-të. Ai ka shkruar edhe shumë tregime të shkurtëra, të mbledhura në dy vëllime, dhe ka përkthyer në gjuhën shqipe vepra nga Garcia Lorka dhe poeti italian Mario Luzi. Kujtimet e tij nga burgu, “Rrugët e ferrit: burgologji” u botuan në Tiranë në vitin 2001. Në vitin 1991 atij iu dha çmimi italian për poezi “Leopardi d’oro” (Leopardi i artë), dhe në 1997 ai mori çmimin prestigjioz “Ada Negri”.

Vepra Letrare:

v 1    v 2      v 3

 

v 4v 5v 7v 8

 

  • Kujtesa e ajrit (Tiranë: Lidhja e shkrimtarëve, 1993)
  • Koha e krisur (1993
  • Hedh njė kafkë te këmbët tuaja (Tiranë: Shtëpia Botuese Naim Frashëri, 1994)
  • Mbjellja e vetëtimave (Shkup: Flaka e vëllazërimit, 1994)
  • Koha e krisur (1993
  • Dyert e gjalla (Tiranë: Eurorilindja, 1995)
  • Kohë e vrarë në sy (Prishtinë: Rilindja, 1997)
  • Si shkohet në Kosovë (Tiranë: Toena, 2000)
  • Rruget e ferrit: burgologji(2001)

Ka shkruajtur edhe Pazari I Kepucarit. Përkthyer në Gjuhën Agleze:

  • Condemned Apple (Molla e dënuar): Poezi të zgjedhura, përkthyer nga Robert Elsie (Los Angeles: Green Integer, 2005).

nga Enciklopedia e Lirë shqiptare

Visar ZHITI

 

Visar Zhiti (b. 1952) is the Albanian writer whose life and works perhaps best mirror the history of his nation. He was one of the many to have suffered appalling persecution for no apparent reason. But Visar Zhiti survived – physically, intellectually and emotionally, and he is now among the most popular poets of present-day Albania.

Born in the Adriatic port of Durrës as the son of the stage actor and poet Hekuran Zhiti (1911-1989), Visar Zhiti grew up in Lushnja where he finished school in 1970. After studies at a teacher training college in Shkodra, he embarked upon a teaching career in the northern mountain town of Kukës. Zhiti showed an early interest in verse and had published some poems in literary periodicals. In 1973, he was preparing the collection “Rapsodia e jetës së trëndafilave” (Rhapsody of the life of roses) for publication when the so-called Purge of the Liberals broke out in Tirana at the Fourth Plenary Session of the Communist Party. Zhiti, whose father had earlier come into conflict with the authorities, was one of the many scapegoats selected as a means of terrifying the intellectual community. The manuscript of the verse collection which he had submitted to the editors of the Naim Frashëri publishing company was now seen to contain grave ideological errors and was interpreted as having blackened socialist reality. His works were denounced as anti-communist agitation and propaganda, and there was nothing the poet could say to his interrogators to prove his innocence. None of his fellow writers saw fit or dared to help him. Indeed in October 1979, some of them prepared an insidious report condemning the works of the poet, no doubt to save their own skins. It was this “expert opinion” which led directly to Zhiti’s fall and subsequent torment.

After years of uncertainty under the Damocles Sword of the Party, Visar Zhiti was arrested on 8 November 1979 in Kukës where he was still teaching, and spent the following months in solitary confinement. To keep his sanity, he composed and memorized over a hundred poems. Sentenced at a mock trial in April 1980 to thirteen years in prison, he was taken to Tirana jail and, from there, transferred up to the isolated northern mountains to do the rounds in the infamous concentration camps similar to the Soviet gulags, among them, the living hell of the copper mines at Spaç and to the icy mountain prison of Qafë-Bari. Many of his fellow prisoners died of mistreatment and malnutrition, or went mad. Visar Zhiti was released on 28 January 1987 and was then ‘permitted’ by the Party to work in a brick factory in his native Lushnja, where he kept a low profile until the end of the dictatorship.

In the autumn of 1991, when Albania was in a state of chaos, Visar Zhiti managed to get to Italy and worked in Milan until July 1992. He visited Germany for several months in 1993 on a scholarship offered to him by the Heinrich Böll Foundation, and was in the United States in 1994. On his return to Albania, he worked as a journalist and was appointed head of the Naim Frashëri publishing company, which had once abandoned him to his fate. He was later employed by the administrative services of the new Albanian parliament, in the building of the former Central Committee of the Communist Party where, as fate would have it, he shared an office with one of the writers who had denounced him many years earlier.

In 1996, Visar Zhiti was elected himself as a member of parliament but, shaken by the sombre realities of Albanian party politics, he soon withdrew from political life. In 1997, he joined the Albanian foreign service and was appointed cultural attaché to the Albanian Embassy in Rome, where he lived and worked until 1999. This appointment gave him an opportunity to make up for lost time, to devote himself to writing and to pursue personal and literary objectives which he would not even have dared to dream about a decade earlier.

Visar Zhiti’s first volume of verse “Kujtesa e ajrit” (The memory of the air) was published in Tirana in 1993. It contains some of the so-called prison poems as well as verse inspired by his first journeys outside the ‘big prison’ that was Albania. The second collection, “Hedh një kafkë te këmbët tuaja” (I cast a skull at your feet), published in Tirana in 1994, contains the full cycle of 110 prison poems composed between 1979 and 1987, verse which survived miraculously in the recesses of the poet’s memory. Both volumes were well received in Albania and by Albanian-speaking readers in the former Yugoslavia. Someone had finally given voice to the hundreds of silenced and broken intellectuals.

Among Zhiti’s subsequent verse collections are: “Mbjellja e vetëtimave” (Sowing lightning), published in Skopje in 1994; “Dyert e gjalla” (The living doors), published in Tirana in 1995; “Kohë e vrarë në sy” (Time murdered in the eye), published in Prishtina in 1997; and, most recently, “Si shkohet në Kosovë” (Where is the road to Kosova), printed in Tirana in 2000. The latter volume mirrors, among other things, the poet’s horror at the sufferings of Kosova and its people during the ten years of oppression and the two years of war leading to NATO intervention and to the final liberation in 1999. Several collections of Zhiti’s verse have also appeared in Italian translation.

In addition to his poetry, Visar Zhiti is the author of numerous short stories which have been compiled in the volumes “Këmba e Davidit” (David’s leg), published in Tirana in 1996, and “Valixhja e shqyer e përrallave” (The battered suitcase of folktales), published in Prishtina in 1997. He has also published translations into Albanian of the works of Mother Teresa, Federico Garcia Lorca and Mario Luzi.

Despite the paucity of literary translations from the Albanian, Visar Zhiti’s verse has been appreciated abroad and he has received notable international recognition. In 1991, he was awarded the Italian “Leopardi d’oro” prize for poetry and in 1997 the prestigious “Ada Negri” prize. He is a member of the Alfonso Grassi International Academy of Art and has taken part in many international poetry festivals in recent years.

Robert  Elsie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s