Arie de Ruiter

 

arie porrtret

Arie de Ruiter

http://www.boekarie.nl/auteur.html

 

Arie de Ruiter werd in 1953 geboren in Giessen – Nieuwkerk, een dorp in de Alblasserwaard dat inmiddels in andere gemeenten is opgegaan.

Hij was het zevende kind in een gezin dat uiteindelijk elf kinderen zou tellen.

Na de lagere school ging hij naar de Mulo, die hij met een Mulo-b diploma afrondde.

In zijn jonge jaren kenmerkte hij zich als een avontuurlijke en reislustige jongeman. Zo woonde en werkte hij enige tijd in een kibboetz in Israël, liftte van kust tot kust Canada over, en nam hij deel aan een overland-expeditie naar het hart van Afrika. Tussendoor had hij diverse – voornamelijk administratieve – baantjes.

Rond zijn dertigste pakte hij het studeren op. Hij behaalde het Praktijkdiploma Boekhouden en het diploma Moderne Bedrijfs Administratie, waarmee hij zich in de volgende jaren tot een vaardig en ervaren administrateur zou ontwikkelen.

Opgegroeid in de gereformeerde traditie heeft hij zijn christelijke levensovertuiging nooit vaarwel gezegd. Onderzoek in de bijbelse geschriften hebben hem steeds meer tot de overtuiging gebracht dat de fundamenten van het christelijk geloof op waarheid berusten. Wel staat hij soms kritisch tegenover de handelswijzen van kerkelijke en religieuze instellingen.

 

In de loop van de jaren begon zich in hem het schrijverstalent te ontwikkelen. Met het notuleren van vergaderingen, het schrijven van columns, gedichten en verhalen in verenigingsblaadjes ontwikkelde hij het vermogen om gedachten en gevoelens goed in woorden om te zetten. Dit resulteerde uiteindelijk in de uitgave van de boeken die op deze website worden genoemd. In zijn boeken laat Arie de Ruiter iets zien van zijn brede algemene interesse, zijn christelijke levensovertuiging en zijn gigantisch gevoel voor humor. Zijn boeken zijn zonder meer een lust om te lezen.

Zoals vele anderen heeft hij ook zijn diepe dalen in het leven gekend. Zo heeft hij reeds op 54-jarige leeftijd zijn beroep als administrateur om gezondheidsredenen neer moeten leggen. Hij prijst zich echter gelukkig, dat hij altijd weer de veerkracht gevonden heeft om uit het dal omhoog te krabbelen en de draad van het leven weer op te pakken.

Arie de Ruiter woont in Harderwijk en deelt zijn leven met zijn vrouw Martine van den Brink.

 

 

arie 1

Koopman in de Gouden Eeuw 

http://www.boekarie.nl/koopmanoverzicht.html

Koopman in de Gouden Eeuw is een spannend beschreven familiedrama rond de Amsterdamse koopman Marnix van Ditselaer. Het speelt zich af tussen 1600 en 1650. In die tijd is de Nederlandse Republiek een zeemacht van allure, waar andere naties ontzag voor hebben. Amsterdam is een snelgroeiende wereldstad, waar mensen van allerlei nationaliteiten, rangen en standen te vinden zijn.

Marnix van Ditselaer is rond 1597 gevlucht voor de Spaanse overheerser, vanuit Wallonië naar Amsterdam. Daar zet hij een goedlopende graanhandel op. Hij krijgt drie zonen. De oudste – Egbert -is voorbestemd om zijn vader op te volgen. Hij is zich hier terdege van bewust. Zijn jongere broers – Coenraad en Rogier – hebben geen interesse in het zakenleven, maar identificeren zich met de gewone man. Coenraad wordt leerling van een middelmatige kunstschilder in Amsterdam. Rogier vertrekt naar Zaandijk, waar hij als knecht in een houtzaagmolen gaat werken.

Als hij een jaar of twintig is, komt Egbert bij toeval te weten dat zijn vader het plan heeft om op termijn het bedrijf onder zijn drie zonen te verdelen. Om dit te voorkomen neemt Egbert zich voor, zijn broers op een geschikt moment om te brengen of uit te schakelen. Hij heeft allerminst haast bij de uitvoering daarvan – maar het verdwijnt nooit uit zijn gedachten. Tot er zich een paar uitgelezen kansen voordoen om van hen af te komen

 

 

ar2

De getrouwde monnik 

http://www.boekarie.nl/monnikoverzicht.html

Wat doe je, als je als jonge monnik heel bewust voor het celibatair, geestelijk leven hebt gekozen en je wordt verliefd op de mooie Beatrijs. Je komt voor een onmogelijk dilemma te staan.
Dit overkomt Norbert, een jonge geestelijke die in het midden van de 14de eeuw leeft. Hij wordt voor een half jaar verbannen uit het klooster en krijgt de opdracht om kennis te maken met het burgerlijk leven. Vervolgens moet hij besluiten welke richting hij wil gaan.

De middeleeuwen. Een periode met een in onze ogen dubbele moraal, waar intense angsten worden afgewisseld met ongeremde uitingen van vreugde. Waar geloof en bijgeloof, liefde en haat, kuisheid en liederlijkheid soms ingewikkeld met elkaar verweven zijn.
Norbert nodigt u van harte uit om een deel van zijn leven met hem mee te lopen; graag laat hij u kennismaken met de leef- en denkwereld van hem en zijn tijdgenoten. Reeds na enkele bladzijden zult u zich midden in de middeleeuwen wanen.

 

 

ar 3

       Lelies

http://www.boekarie.nl/leliesoverzicht.html

 

Verhalen zijn verzinsels; ze zijn bedacht door mensen. Daarmee is nog niet gezegd dat verhalen onwaar zijn. Zo hebben mensen in tijden van onderdrukking elkaar door de eeuwen heen verhalen verteld. Het waren afspiegelingen van een werkelijkheid, waarover niet mocht worden gesproken. En terwijl de onderdrukker niet kon weten wat met deze verhalen ten diepste bedoeld werd, werd de werkelijkheid door de onderdrukten wel herkend, en putten ze er moed en kracht uit.

Verhalen hebben echter nog meer eigenschappen. Ze kunnen relativerend werken, ze kunnen humoristisch zijn, ze kunnen een speldenprik uitdelen zonder ook maar iemand in zijn waarde aan te tasten of te kwetsen.

Zo zijn de verhalen in dit boek bedoeld. Ze zijn allemaal ontsproten aan het brein van de schrijver, waarbij hij in sommige gevallen dankbaar gebruik heeft gemaakt van voorvallen uit het dagelijks leven. Het zal de lezer echter niet moeilijk vallen, om in de verhalen zich zelf, een ander of een bepaalde situatie te herkennen. Hiermee heeft de schrijver geprobeerd, om de onvoorwaardelijke trouw van God aan zijn schepping en aan zijn mensen weer te geven.

De humor, de wijsheid en de frisse schrijfstijl zullen aan het gezicht van de lezer gemakkelijk een glimlach ontlokken en hem of haar een flinke geloofsopsteker meegeven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s