XHEBRAILI DHE SHOKU MA I MIRË I TIJ (Tregim popullor) Nga Skënder Zogaj

 

 

XHEBRAILI DHE SHOKU MA I MIRË I TIJ

 

(Tregim popullor)

 

 

 

 

skender 1

 

    Nga Skënder Zogaj 

 

 

 


Xhebraili e kish pas një shok të mirë, dhe ky farë shoku i lutet Xhebrailit:
“Allahile, bre shoqi jem, para se me ardh e me ma marr shpirtin, a po ma çon fjalë që ta di e të bahem gati.” …

Po, ia jep fjalën Xhabraili dhe, kur vjen koha i con fjalë: “Nesër vi te ti, jarani jem!”.
Shoqit hiq nuk ia merr mendja me vdek dhe vendos mos me iu dorëzue. Ik dhe mshefet në birën e oxhakut, tue shpresue se aty nuk e gjen.
Të nesërmen Xhabraili mbrrin te shtepia e jaranit dhe, jarani nuk i del me e prit si gjithmonë.
“Ha,ha,ha!”- qeshet Xhabraili, dhe hyn ne oden e burrave dhe po pret. Jaranit hiq nuk po ia merr mendja me dalë. Por vjen dekiku dhe Xhabraili, i lëshoi za:
“O jarani jem, zbrit se shpirtin nuk ke qare pa ma dorëzue sot. U korite fort bre jarani jem, sepse, në vend se me e krye punen me faqe të bardh, si krejt dynjaja, ti tash, po duhet me perfundu me faqe te zezë. e per faqe të zezë.

Xhebraili iku ndërsa shoku mendoi se kurrë nuk ka më vdeke.

Vjen dita e caktuar Shoku fshihet te vrima e oxhakut. Xhebraili i hyn në odën e burrave e ulet e pret sa të vije ora e caktuar. Kur kjo erdhi i thote: e ke gabim shoku im, nuk i shpëton dot vdekjes por në vend që ta prisje atë me faqe të bardhë po e pret me faqe të zezë…