Poetika e Jeton Kelmendit, si inspirim dhe meditim i thellë filozofik. / Shkëputur nga Libri Eseistik ” Ngjyrime Universale (Ese-1) me autor Agron Shele

Poetika e Jeton Kelmendit, si inspirim dhe meditim i thellë  filozofik.

Shkëputur nga Libri Eseistik ” Ngjyrime Universale (Ese-1) me autor Agron Shele

Poezia, si atribut i fuqisë shpirtërore të njeriut dhe shprehja më e lartë e fjalës së përzgjedhur, ngrihet mbi të gjitha zhanret tjera

artit dhe aktualizon si përherë, magjepsjen e saj marramendëse. Brishtësia e fjalës artistike, lojërat me të, beftësia dhe muzikaliteti, kompozicioni elokuenca shpirtërore tejçojnë magjinë e vërtetë artit. Nëpër këto konture dhe me individualitet plotë shfaqet forca shprehëse dhe stilistika e poetit ri Jeton Kelmendi.

jeton kelmendi

              Jeton Kelmendi

Një paraqitje e tillë figurative shpreh miri frymën e lartë artistike kërij autori, i cili me muzikalitetin e vargjeve, ndërthurjen dhe lojën me fjalët, kuptimësinë dhe mesazhin e dhënë, ka publikuar denjësisht vlerat individuale poetike, por dhe fjalën e bukur artistike shqipe.

Sa here shëtis brenda

Vetvetes

takoj ty

Tek secili udhëkryq

Nga një shenjë e jotja

Nga një dritë e gjelbër

E imja

qiell mshndrisin sytë e tu.

Kjo shëtitje e pazakonë përbrenda vetvetes, mes mistizmit dhe prognozës shoqëron qenien njeri, kuptimin e thellë dhe tejet meditus përtejshpirtit, sjell flirtin e vetë poetit.Sa herë shëtis-pyet veten autori? Drejt kujt? Ku? Oazeve shpirtit, qiejve pasionit, apo nënështrimit procesionit vet, thirrmës emetuse jetës, për ecur, gjalluar dhe pasTek secili udhëkryq, atje ku pleksen dhe ngatërrohen gjitha aludimet me idolet.Nga një shenjë e jotja/Nga një dritë e gjelbër/E imja. Refleksion i plotë i pasqyrës shpirtëroreshenjë e saj, refleksion i plotë ngjyrash poetikedritë e gjelbër, cilat traskiptojnë estetikë, figuracion dhe muzikalitet. Ky vargëzim shpreh dhe shpalos miri ornamentin dhe lajtmotivin artistik, por paralelisht shpreh dhe ideimin dhe hapësirën e gjerë mendimit.

Cili njeri

Kish mundur me udhëtue kaq larg

Po e pyes poetin ishte

Tek e shikoja

Atë se shihja

Dhe me ferk mëngjesit

Mbërrita
porta e shpirtit

Dy rreze prisnin

Hej njeri

Sërish u takuam.

Lojëra dhe ndërthurje fjalësh. Kompozicion poetik dhe partiturë muzikale tërheq, rrëmben dhe befason. Epiqendërzim i njeriut dyzuar mes ekzistencializmit dhe shpirtëzimit, diapozon vështron tridemisionalisht (+vështrim poetik), cilin harmoni me elementët plotësues natyrorë (feksje e ditës re + rreze drite), ku kjo e fundit paraqitet me rreze shprese dhe rreze jete, plotëson miri vetë sugjestionimin tonë. fund riciklimi i gjithë termionologjisë përdorur mbetet po tek njeriu, tek qënia e deshifruar fizikisht, shpirtërisht, mentalisht, potencialisht dhe relativisht.

Dy zonja ulur bar

prisnin

Njëra shfaqej

Si Dielli

Tjetra si Hënë

Kur mbërrita pranë tyre

Sërish ti ishe


Zonja
e parë

E dyta

Dashuria.

Elementet parësore me lojalitetin e fjalës dhe shpërthimet e qenies mbeten njëjta, gati kostante, cilat figurativisht pasthirrmojnëZonja e parë, dhe jo pa qëllim, sepse thelbi i gjithë këtij referimi është individualiteti, vetëdija dhe kreativiteti botëkuptimor na shoqëron. Elementi lirikDashuriajepet me bukurinë e Hënës, me sonetin drithërues mbrëmjes, me zjarrin dhe shkrepëtimën e yjeve, e cila zbukuron dhe thur mijëra ëndërrime.

Gjithë ky rrugëtim

Për arritur deri te vetë vetja.

Vargjet e fundit kësaj poezie përmbyllin udhëtimin mistik, ashti si Diogjeni me qiri dorë, i cili endej kërkim njeriut dhe mes gjithë kësaj harmonie poetike, si parashtrim idesh kohore, thyerje konceptesh dhe percepetimi filozofik, autori Kelmendi arrin tek vetvetja, tek qendra e referimit dhe këndvështrimi i botës panoramike me sugjestionin dhe refleksivitetin individual, atë një poeti dhe autori global.

Si shkohet për tek vetvetja, shpreh miri këndvështrimin filozofik autorit, hedh dritë rreth konceptit dhe qendërzimit botës universale njerëzore, shpreh artikulimin e mendimit dhe drejtpeshimit ndërgjegjies na shoqëron dhe veçon, parashtron dimesione reja referimi dhe zbërthime thella psiko-analitike si dhe e bën poetin Kelmendi rrëfyes meditimit dhe mendimit lirë progresiv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s