Muaji i Naim Frashërit ( Katër arsye pse poezia “Përpara Krishtitë” është një poezi nga më të realizuarat në gjithë historinë e poezisë shqipe ) / Nga Erget Cenolli

 

200px-NAIMFRASHERI

Muaji i Naim Frashërit

 

Katër arsye pse poezia “Përpara Krishtitë” është një poezi nga më të realizuarat në gjithë historinë e poezisë shqipe.

 

erget

Nga  Erget Cenolli

 

 

1.Forma e vargjut dhe e stofave.
Kombinimi i 10 rrokshit me 5 rrokshin krijon imazhin e kryqit ku ku u kryqëzua Jesu Krishti.

 

10405616_10205581105279608_9096488401373166676_n

 

2. Elementi i Trinisë së Shenjtë
Vargu i parë ku thuhet
“Djalëth njeriu i Perëndisë”
Na jep nëpërmjet zvogëlimit “djalëth”, elementin e dyte të Trinisë së Shenjtë BIRIN (Ati; Biri; Shpirti SHenjt).

 

11351190_10205581104039577_7254334022161914672_n

 

3.  Jesu Krishti u var për të shpëtuar njerëzimin nga mëkatet. Strofa e katërt,
“Zot ti ke vuar
Dhe s’ke pshuar
Nga njeriu hoqe,
Për të u përpoqe.”
Në çdo predikim thuhet se , Jesu Krishti shkoi me dëshirë në ekzekutimin e vet, që nëpërmjet vdekjes së tij, bota të shpëtonte nga mëkatet.

 

 

11263060_10205581105719619_6940901791722039149_o

 

4. Feja e krishterë është fe e besimit tek dashuria ndaj njerëzve.
Kjo shprehet qartë tek vargjet:
“Ti u përpoqe për njerëzinë,
Dhe dashurinë e bëre besë…”

Si përfundim mund të themi se në këtë poezi , e cila është e 9-ta tek vëllimi i Naimit “Lulet e verësë”, nëpëmjet metaforizimit na jepen bukur me mjeshtëri të lartë poetike, cilësitë e Jesu Krishtit dhe fesë së kristerë. Forma e vargjeve, idetë dhe figuracioni na krijon në imazh te pashembullt poetic
Vetë Naim bej Frashëri në portretin e tij, ka një ngajshmëri të madhe me figurën e Jesu Krishtit, sin ë pamje ashtu dhe në vepërat që kreu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s