Poezi nga Diamanta Zalta

diamanta zalta 1

 

Poezi nga Diamanta Zalta

 

 

 

AJO

 

Vraponte si erë ,
nëpër ëndrrën që aty e shpuri ,
Këmishë nate veshur kishte ,
Sipër , një xhaketë burri .

Ç’rrugë e munduar !
Ku e kish’ gjetur ?!
Mbrëmjeve vdiste mbi një trup të vjedhur .

 

 

 

 

STRIPTIZË E VITIT 1979

 

Vjeshta faqemollë u gënjye
Me bukurinë e tij .
Mbi floke i u duk se i vuri ,
Yje njemije . . .

Puthja dimërore ,
Pa qënë mëkatare ,
Dhe përqafimi tinzar ,
Për vjeshtën ishin diçka e paparë ,
Ngjante me zjarr .

Në fillim u turpërua,
U skuq ,
U bë flakë .
Pastaj u zverdh ,
Kur dimrit
iu xhvesh .

Gjinjtë e bukur ja panë gjithë degët .
Shkundën mornicat plepat ,
Pishat filluan të qajnë .

-Sa shtrëmbër ja vuri kororën mbi flokë –
Thane ,
Dhe sythet e njomë mbi dardhë .

Vjeshtën , fytyre hene
shumë shpejt , dy buzë të vogla qershije
E thërritën – NENE !

Dimri i egër , ish kaq i ashpër . . . .
Kish emër të huaj ,
Dhe shpirt të pakët .

E ktheu vjeshtën në ikonë ,
Degëve të tij kenaqej t’i varej
Ashtu per zbukurim ,
Si te ishte medalion .

E bukur , pothuajse e shenjtë
Edhe ashtu e vdekur ,
mbeti Prima Donë . . .

Dha shpirt , si flutura mbi një pikë vese ,
Një mëngjes memec ngjyrë gri .
Në buzën e bukur i gjetën
të shkruajtur :
Kjo ? Kjo quhet Dashuri ?!

 

 

 

KAM . . .

 

X X X

 

Kam . . .
Kam sy për të parë shqetësimin ,
Kam veshë për të dëgjuar ankimin .
Kam orkestrën time të brëndshme
Për të ndjerë , kur çan gjirin e tokës bari ,
me blerimin . . .

Parfumin e pranverës e kam mes flokëve ,
Ngatërruar me cicërima të shqetësuara harabelësh ,
Këngën e gjinkallave të verës parashikoj
të përzihet fëshfërimave të pendesës .

Deti im i durimit zbutet ,
Me zërin e shiut . . .

Ylberi ?! A do të dalë ndonjëherë ylberi ?
Në thellësitë e jeshilta ,
Ka lule që çelin tek syri .

Memecohem . . . . prej të bukurës ,
Hepohem . . . prej të papriturës .
Duamë edhe ti , Diell I jetës !
Ti s’je I rastit . Je I lashtë sa njeriu ,
sa stinët .

Ska mundësi të jesh veç ëndërr .
Thërrite emrin tim , që ta therras .
Të të besoj , e pas teje të ngas .

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s