Poezi nga Sabrie Selimaj

 

Sabrie selimaj

Poezi nga Sabrie Selimaj

 

 

SHENJTORE

 

Plagën dhimje e mjekove,
se nga dhimbja, ti ke lindur,
botën mbarë e mrekullove
dritë nga shpirti i dhurove

 

Shenjtore bijë Arbërore
si pëherë zemër bujare
është dhuratë e Perendisë
ky bekim në tokën shqipëtare

 

Botës cep më cep i vajte
plagën dhimje e kurove
me dashurinë e një nëne
në mbar globin dritë lëshove


Shqipërinë e lartësove
krenar ndihet Kombi mbarë
Ti shqiponjë zemër madhe
varferisë pran i qëndrove


Në sytë e Botës mrekullija
nënë e paqes e urtësisë
të lartësoi vet Perendija
fyma e shejt e përjetsisë

 

Bota mbarë me përulje
para mrekullisë hynjore
bijë e shqipes, Gonxhe Bojaxhi,
nga Vatikani shpallet Shenjtore.

 

 

 

MOS MË PYESNI.

 

Mos më pyesni? se si ndihem!
Peng në zemër, ngelur ca fjalë,
Dhimbjes time, nuk i bindem…?
Duke ikur… shpirti ngre dallgë


Zemra ime nuk është gur,
të shkarkoj, rrufetë zemrimi?
vargjet shkruar s`janë pëlhur?
ti mbuloj e`thet këtij dimëri…!


Dhimbja peng, më ka marr
Shpirti brenda, nuk ka paqe
Dot s`frymoj po hiiqem zvarr
Përlotur shkruajta këto vargje ?


Mos më pyesni!… pse lotoj?
Dhimbja peng mi mban fjalët
Udhën time do ta vazhdoj
Nuk dorzohem,do luftoj …?

 

 

 

JETË O JËTË

 

E moj jetë e bukura jetë
herë na do e herë na vretë
na sjellë lotin përvëluar
na rrëmben pa e kuptuar

 

E moj jetë buzë plasur?

herë me lotë, herë gajsur
por përherë me ty qasur,
në gjirin tëndë përplasur

 

E moj jetë e mira jetë,

na mashtron n`të vërtetë,
shpirtit ëndrrat ja le pezull
por si rrushin varur n`pjegull

 

Kur e kthejmë kokën prapa,

të kujtojmë kohën e shkuar,
me-njëherë ma zë vapa…?
duke ikur vuajtjes mallkuar

 

këmba, këmbes, dora, dorës,

rrëshkas si ortegu i borës,
jetë moj – thërrsa ngulçuar,
e`sa shumë na ke munduar

 

E`çtë them e`çtë fjalos?

flokë dëbore përmbi kokë,
ca kujtime gjethe vjeshte,
po i ruajme në sepete…?

 

Jetë o jetë e bukura jetë,

kalandar hap e mbyllë fletë,
qielli i shpirtit aty pikuar,
ngjyrën stinve duke ndrruar

 

Nepër rrjedhat e kujtimit

zbresim si ujtë e burimit,
njomim buzën e shkrumuar,
nga kjo jetë, valë valëzuar?

 

Kemi parë e çkemi parë,

me ty jetë i kemi ndarë,
sytë e shpirtit kan fjalosur,
në kët jetë të nakatosur

 

Në të ikur, nata ngrysur,

perden territ duke grisur
hënës duke i përshpëritur
yjet ndezur, fëshkëllitur

 

Kjo është jeta ,buzë plasuar,

n`këtë udhë, ditë qasur
por përherë e kemi dashur,
lotë, buzëqeshjë, kemi pasur

 

Prandaj kurrë mos nguroni,

të shijoni ditët numëruar
se një ditë do të pendoheni,
koha ikën,mos rri menduar?

 

 

 

KY MËNGJES

 
Ky mëngjes, është disi ndryshe ?
Heshtja shpirtin ka mbërthyer,
Ç`farë po ndodh, mbrenda meje
Rreth e qark gjithçka errësuar?


Ëndërra ime n`flakë deshpërimi?
Sytë e mbyllur i mban zgjimi…
Kafshoi dhimbjen si hëna natën,
Të largoj tutje zemëratën…


Këtë mëngjes vesoi dhe loti
Nga shtërgatat e shpirtit vrar,
Çirrej zemëra nga i ftohti …
Buza dridhej s`nxirrja dot fjal?


Një vegim më mbante strukur ?
Duke zbrazuar t`ëmblat kujtime,
Mos jam ëndërr pyesja hutuar ?
Posht ombrellës të vuajtjes time


Fjala mbytej, gjoksi më çirrte ?
Përëqafuar me dhimbjen time.
Sytë kërkonin ëndërrën dëshirë
Të shkrinin aklullin e zemrës time?

 

 

 

TI

 
Ti e shtrejta jeta ime?

që rënkon porsi moti,

nuk të truaj të adhuroj,

se dhuratë je nga Zoti ?

 

Ti e shtrejta jeta ime ?

urë e vuajtjeve përherë?

si s`më dhe njëherë ngrohtësi ?

stuhi ngele dimër e verë?

 

Ti e shtrejta jeta ime?

akullnajë,stinet e vitit?

si s`buzëqeshe veç njëherë

të më largoje brengat e shpirtit ?

 

Ti e shtrejta jeta ime ?

për mua kurë s`pate meshir,

më zverdhove si gjethe vjeshte

pranë s`me qase timen dëshir ,

 

Ti e shtrejta jeta ime ?

që rënkon e nuk lëshon za?

dhe kështu shumë t`dua

fatit shkruar s`ke çi ba?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s