ZHGËNJIM, PËR NJË DEKORATË!?… (Vetëm për ata, ata që kanë kohë, dëshirë dhe mirëkuptim, për të lexuar) / Nga: Iliriana Sulkuqi-Nju Jork

   ZHGËNJIM, PËR NJË DEKORATË!?… (Vetëm për ata, ata që kanë kohë, dëshirë dhe mirëkuptim, për të lexuar)     Nga: Iliriana Sulkuqi-Nju Jork   Mund të jem e gabuar në mendimin tim, miq të dashur. Në qofsha, do t’ju … Continue reading

Çensura kërcënon botimet. Agjencia e ISBN la një muaj pa punë botuesit. / Nga Flamur TAJARI

 

images

Çensura kërcënon botimet. Agjencia e ISBN la një muaj pa punë botuesit.

 

Nga Flamur TAJARI

 

Gëzuar Vitin e Ri! – ky ishte komunikimi i fundit në mes të dhjetorit me Agjencinë e ISBN e cila më pas linte takim për 5 janarin, ditën kur zyrtarisht niste punë administrata.  Se përse duhej ndërprerë dy javë para mbarimit të vitit dhënia e ISBN, këtë një Zot e di. Apo më mirë , një Zot e dinte deri para fletës së dytë që vjen prej andje:

Shpërndarja e ISBN dhe CIP nis…më 18 janar 2016!

Kjo do të thotë se për një muaj botuesit shqiptarë duhej të ngroheshin në diell edhe pse viti ri në fakt e ka zënë me të keq, me përmbytje, shi e borë.  E ka vazhduar me tatimorë e shtrëngime për çdo lloj biznesi, ku nuk përjashtohet as libri. Në kushtet e ekonomisë së tregut edhe libri për fat të keq trajtohet si mall e botimi si biznes, por një biznes të cilit për një muaj, me një “gëzuar” iu bllokua për një muaj puna.

Prej ditësh botuesit shqiptarë kanë reaguar duke i quajtur arbitrare si bllokimin për një muaj të ISBN ashtu edhe barrat e reja e të panevojshme që i janë hedhur mbi shpinë arbitrarisht atyre. Me ligj, për çdo botim shtëpia dorëzon falas në Bibliotekën Kombëtare 5 kopje. Me një copë letër të nisur pa firmë e pa vulë nga Biblioteka Kombëtare tashmë shtohen yçkëla të tjera.

Që të marrësh ISBN dhe CIP njëkohësisht, tani duhet të dorëzosh një kopje të printuar apo elektronike të librit. Në kushtet e mosbesimit të ndërsjelltë botuesit druajnë për dy hile në këtë histori:

E para: Kush siguron se materiali i dorëzuar nuk përdoret për t’u printuar e shpërndarë në mënyrë pirate?

E dyta: A nuk është një veprim prej çensure ky? Duke marrë paraprakisht materialin shtetit merr në kontroll paraprak botimin.

 

 

Shtëpia Botuese “EMAL” fut në shtyp librin e tretë të poeteshës Donika Hamitaj, “UDHËKRYQE MENDIMESH” me redaktim dhe kopertine nga shkrimtari vullnet Mato.

  Shtëpia Botuese “EMAL”  fut në shtyp librin e tretë të poeteshës Donika Hamitaj, “UDHËKRYQE MENDIMESH” me redaktim dhe kopertine nga shkrimtari vullnet Mato.     LOGJIKË ARTISTIKE, NË VAZO METRIKE   Ashtu siç pritej nga premisat cilësore të librit … Continue reading

Shtëpia Botuese ” ADA” publikon Nr -179 të Revistës “OBELISK” / Botues: Roland Lushi

  Shtëpia Botuese ” ADA” publikon Nr -179 të Revistës “OBELISK”    Obelisk 179 Organ i Shtëpisë Botuese”ADA” http://www.botimetada.com Periodike letraro-artistike Viti IX-të i botimit – Nr.179 JANAR 2016 Del në datë 15 të çdo muaji. Rregjistruar në ISSN International … Continue reading

MBRESA NGA NJË TAKIM ME ISMAIL KADARENË -pro dhe “kundër” / Nga Hamit Taka

MBRESA NGA NJË TAKIM ME ISMAIL KADARENË -pro dhe “kundër”-

 

 

Hamit Taka

Nga Hamit Taka

 

 

Dega e Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve Sarandë, në muajt korrik-gusht 1985, organizoi një kurs teorik me krijuesit e rrethit në shtëpinë e famshme të kurseve të partisë, pranë hotel-turizmit Butrinti. Drejtuesi ynë i përkushtuar, zoti Josif Papagjoni, na nderoi edhe me organizimin e një takimi me Kadarenë. Takimi u bë në sallën e mbledhjeve të komitetit ekzekutiv, ku mori pjesë edhe sekretarja e atëhershme e komitetit. Të gjithë pritëm me adhurim kolosin e letrave shqipe, jo vetëm për famën si shkrimtar tej kufive hermetikë të vendit tonë, por dhe për famën në mardhëniet e tij jo të mira me shtetin…

Pas prezantimit nga Papagjoni, e mori fjalën Kadare. Nuk kaluan as tri minuta dhe neve na hipën drithmat, qoftë edhe për praninë në atë bisedë “kundërrevolucionare” me rrebelin e letrave shqipe, sodomos atyre si puna ime, me “cen” në biografi. Ai nuk tha asnjë fjalë për arritjet e letërsisë sonë, por, pasi përvijoi rrugën e formimit të tij si shkrimtar dhe përkthimit të disa veprave të tij në Perëndim, foli gjatë për një stampë fikse të imponuar në botime, kryesisht në anën formale, si formati i librave, numri i faqeve, numri i poezive… Foli për redaksitë botuese mediokre dhe për një kritikë jo kompetente, kryesisht shkrimtarë të dështuar….Foli për mungesën e konkurencës, duke theksuar se kishim vetëm një shtëpi botuese, atë “Naim Frashëri”… Tha edhe se historia e letërsisë shqiptare shkruhej e deformuar, duke arritur deri atje sa të flitej për kufizimet ideore të Naim bej Frashërit(ky ishte momenti më tronditës për ne). Bile, me të qeshur, na tha, në formë anekdote, se një puntor kishte pyetur në norganizatën bazë të partisë në se Skënderbeu ishte komunist(po kujt ia mbante të qeshte)… na tregoi edhe për një botim në Perëndim, që quhej libër xhepi, i cili shitej në çdo shitore, bashkë me sendet ushqimore, perimet apo mishin etj. etj. etj. Sekretares së komitetit një fytyrë e verdhë i ikte , një fytyrë e zymtë i vinte…

Redaksia e gazetës lokale, “Fitorja”, më kërkoi një shkrim informues për takimin, që me siguri do të ishte i bujshëm dhe ne pjesëmarrësit “do të na shikonin me zili”. Gazeta doli të nesërmen, në datën 10 gusht. Në atë artikull informues, unë kisha shkruar: “Letërsia jonë e realizmit socialist, e lindur dhe e rritur nën kujdesin e partisë dhe të shokut Enver,-tha midis të tjerave oratori, – është përherë e pastër dhe njeh vetëm zhvillim. Ajo sot ka çarë vetë me forcë rrethimin dhe rrezaton e ka lexues në mbarë botën.”

Pasi doli gazeta, rastësisht pimë kafe me kryeredaktorin e gazetës, i cili e kishte shoqëruar Kadarenë për drekë në turizëm. Kryeredaktori më gajasi gazit, kur më tha: E ke dëgjuar se çfarë më tha Kadareja për ju? Jo, i thashë. Ai ma tregoi me zë të ulët: “Ata krijuesit tuaj, që kisha para gjatë takimit, m’u dukën sikur vinin nga orizoret”.

Me të vërtetë u shkriva gazit. Pastaj thashë me vete: Ky njeri kurajoz, ndryshe shfaqet ne çdo gjë, pa dorashka. Askush nuk do guxonte të thoshte fjalë të tilla, se e fusnin në kanale të tjera. Me të vërtetë ne, në krahasim me Kadarenë, ngjanim sikur vinim nga orizoret…

Poezi nga Zyba Hysa

Poezi nga Zyba Hysa     S’ËSHTË E LEHTË…   S’është e lehtë… është e mundur përtej mundësive, Ta ruash të pastër një dashuri… Se dashuria vjen prej hyjnive për të sprovuar fisnikëri, Tallazuar si det prej stuhive… vringëllima shpatash … Continue reading