RECENSION – ARIANA BYTYQI-FAZLIU / ( Referim rreth vëllimit poetik ” Pikon Vargu poetik” i autores Rina Rama)

Ariana Bytyçi

 

RECENSION – ARIANA BYTYQI-FAZLIU

 

( Referim rreth vëllimit poetik ” Pikon Vargu poetik” i autores Rina Rama)

 

 

Poezitë e znj. Rina Rama   nuk kanë nevojë të flasin ngase përbejnë sagën alegorike të poezive të kultivuara në rrethin tonë.

Lehtsishtë delë identifikueshem hapërimi i saj si një nga koha që ajo ka filluar të shkruaj poezitë e saja  më përkushtim.

Nga kjo arritje e saj krahas shijimit të poezive me një elasticitet vargjesh krah për krah ,ajo tentonë ta shpaloj botën e shkrimit të saj pa u sëndergjuar as para lexuesit e  as para vetës.

Poetja përms botës së saj reale në një mënyrë,dhe imagjinare në anën tjetër, te lexuesit e poezisë tregon një shkathtësi duke i realizuar me figura të ndryshme dhe duke pasuruar ato me ngjyrat e duhura për të arritu të kompletojë vargun e saj sa më mirë.

Në përshtypjen e parë këto poezi flasinë për diçka që është e menduar dhe që e huton tranzicioni rrëmujshëm.

Cikli i parë i këtyre poezive të këtij niveli tregon që poetja Rina  Rama ka një talentë për të shkruar poezi edhe të bindë lexuesit se ajo i takon grupit të shkrimtarve të pëlqyer të cilët me vargjet e tyre sollin të vdekurit në mesin e  të gjallëve nga emocionet që transferojnë ndër epshe mes njerëzish.

Si një dorë e njomë e mbeshtjellë me penden e saj , ajo thellë në vete lironë ëmbelsin e vargjeve përjetësisht imagjinare , të realizuara bukur me mjeshtëri.

 

 

12631555_10207255215232388_4174952442694493032_n

Pikon vargu poetik 

 

Tematika narrative e cila vjen e thellohet në varg pa asnjë kufizim të vetëm,në këndveshtrim përfshinë dilemat e ktheses saj të madhe.

Ajo shfaqet origjinale dhe me një guxim e vendosmëri,me buzëqeshjen e saj nga dashuria në  çift, e deri te e përsosura.

Duke u shkëputuar dhe nga realizmi i poezisë, kthjelltësia që përfshinë në shkrim, na bën për të imagjinuar rrethanat në të cilat ka qenë poetja gjatë shkrimit të poezive te saj në plotkuptimin e fjalës, se nga ka rrjedh  edhe guximi për të liruar dorën e shtërnguar me vite, drejtë daljes në pah te vetes.

Kur shkrimi është i bukur dhe cilësor pikërisht “kjo është çështja”, leximi i ardhshëm! Kur është ai më i bukur e më cilësor se pararëndësi? Si bëhet ai anulues dhe paradoksalisht ripërtritës i të parit. Dhe kur shkrimi i parë i autores do të mirëpritet rrealisht nga lexuesit ajo me një fjalë garanton botimin e dytë ,sepse i ka të garantuar edhe lexueti që ka siguruar nga i pari.

Kjo përmbledhje me poezi tregon një metaphor zemre që është përdorur gjatë vargjeve .Me shtizën e saj që godet zemrat nga maja e kokës e tek gjoksi e cila shponë përtej nga te dyja anët,ajo zgjati dorën dhe i dha një mundësi vetës që të ngrihet në këmb që të mbyll një triologji të ciklit të saj poetikë të shkruar në varg, e ndërtuar si një sag shpirtërore krejtësishtë e veçantë.

Dhe natyrshëm më erdhi një ndjesi e që me ka shoqëruar gjatë shkrimit të kësaj parathënie me poezit e auroras duke i  lexuar me ngadalë, nevojshëm dhe duke krijuar një mesazh edhe për lexuesit edhe për librin.

Urojë most a ketë shkruar një libër por një bibliotek me libra gjatë kohës së ardhme,dhe sukset të vazhdojnë deri në penelë të realizimit magjik, ti shkruaj dashurisë dhe ngjtrave të jetës së përditshme.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s