Shtëpia Botuese “MALE” publikon librin e dytë “Dashuri cigane” të poeteshës Mimoza Çobo, me redaktim dhe kopertinë nga shkrimtari Vullnet Mato.

    Shtëpia Botuese  “MALE”  publikon librin e dytë  “Dashuri cigane”  të poeteshës Mimoza Çobo, me redaktim dhe kopertinë nga shkrimtari Vullnet Mato.      Pak fjalë për këtë libër që flet vetë.   Për vlerat e spikatura të librit … Continue reading

PËR SYRIN E PËRLOTUR / Nga Ramiz Kuqi

PËR SYRIN E PËRLOTUR

 

 

ramiz kuqi

Nga Ramiz Kuqi

 

 

Mëngjes me diell. Herët janë zgjuar ëndrrat sot, herët. Qielli duket gri . Mjegullnajë buzë Lypetenit. Re të bardha brufullojnë gjithandej.

Fjala ime kërkon syrin e liqenit, atë syrin e bukur që s’arrita ta gjej kurrë. Sa herë dua ta bëj portretin e atij syri magjepsës, fluturojnë pelikanët mbi syprinë dhe, çuditërisht krijojnë një rreth sikur duan të vallëzojnë mu aty ku kërshëria ime rri e zgjuar. Se dua ta shoh atë sy liqeni, të kaltër, dua ta shoh nga afër, si i hap qepallat e syve, si e vështron botën përreth, si fle, si zgjohet në mesnatë, si i fut në gji këto valë të trazuara. Po ja që syri, sa herë që i afrohem, ose mbyll kapakët që mos t’ia zbuloj bukurinë e bebëzave , ose erë e fortë ngrihet mbi syprinë dhe unë mbetem me gojë të hapur. Më shket nga syri im!

Për syrin e përlotur që udhëton, si çdo sy nëpër botë. Natën e lë portretin e syrit në mes dallgëve e flet me shtojzavalle, ato shtojzavallet e bukura si peri. Me flokëgjatat, këmishë lehorat, bardhokët e ëndrrave të njerëzve që s’i panë kurrë. Vetëm se i imagjinuan si duken ato.

Ky sy liqeni më përcjell dhe e përcjell e rrallëherë takohemi, rrallë.Në këto kohë të vështira, kur askush askë nuk e njeh më, ka marrë arratinë nëpër stinë mërgimesh. Vjen e kthehet, ulet buzë liqenit dhe e sheh portretin e tij në mes , rrethuar me pelikanë. E vet shndërrohet në palikanë, përplot ëndërrime. Deri të një rreze dielli sa udhë e largët, sy i liqenit. Sy magjepsës !

 

ANTONIO LEAL

  ANTONIO LEAL   Nació en la ciudad de Chetumal (1952 ), en la parte sureste de México, en esa región única del Caribe que le corresponde al Estado de Quintana Roo, cuyas aguas acaban por conectarse con las del … Continue reading