TË LEXOJË BOTA TE KY ”PAPIRUS” / Sonet nga Hamdi Meça

Hamdi Meça

Sonet nga Hamdi Meça

 

Dearest,

I am more than happy in your mail How was your day?,mine is a little bit hot over here in Dakar Senegal.My name is Vicky Tomsi I’m 24years old,from Darfur region of Sudan,Fair in complexion,( never married before )and presently i am residing in the refugee camp here in Dakar Senegal,as a result of the civil war that take place in my country.

 

 

13654168_1600086343623861_3857371165782537113_n

Vicky Tomsi

 

My late father Dr Bemba Tomsi,he was the personal advice to the former head of state before the rebels attacked our house one early morning and killed my mother and my father in cold blood It was only me that is alive now and I managed to make my way to country Senegal where i am living now in a refugee camp.

I will tell you more about myself in my next mail.

Hoping to hear from you soonest.

 

 

TË LEXOJË BOTA TE KY ”PAPIRUS”

 

U puq paralelja, meridiani,

Tek ti, ”prag mbrëmje”, Vicki Tomsi, Darfur.

Moj e Bukur e Dheut nga Sudani,

Letra jote, jo letër, por lëkurë.

Po lexoj te kjo lëkurë. E jetës.

Pse t’i vranë prindët? Pse zhurma s’ka zë?

Të shoh, në Dakar Senegal, tej vehtes.

Lëkurën e hap,Globin mbuloj,me të.

Të lexojë bota te ky “papirus”.

Boll me”Iliadën”, ”Epin Gilgamesh”.

Miss Vicki Tomsi po pret thellë në pus.

Qan dhe Guinpleni:“Njeriu që qesh“.

O popuj të botës, nuk rrihet më sus,

Pret ndihmë “ime bijë”. Një princeshë.

 

E djelë,24/7/2016

 

 

Shpjegime:

 

-Sudani,vend në veri-perëndim të Afrikës qendrore.Aty ndodhet dhe regjioni Darfur.I masakruar nga një gjenocid lufte civile prej mbi 20 vitesh.

-Dakar Senegal,vendi ku ndodhet një kamp për refugjatët nga lufta.

-Iliada (Ilias),poemë epike e Homerit,e krijuar rreth shekullit VIII p.e.s.

– Epi (Eposi) i Gilgameshit,(Gishgimash),poemë epike nga Babilonia e lashtë.Një nga krijimet kulturore më të moçme të njerëzimit.Daton,rreth mijëvjeçarit të 3-të p.e.I shkruar me shkrim në trajtë pyke,mbi 12 rrasa argjile.

-Guinpleni ose “Njeriu që qesh“,(”L’homme qui rit”) (1869),prototip i klounit tragjik nga romani botëror i shkrimtarit francez Viktor Hygo (1802-1885)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s