Urime 17 vjetori i formimit të Policisë të Kosovës / Nga :Hajrullah Tërnava

 

policia-e-kosov-euml-s-e-cil-euml-son-krim-ldquo-marr-euml-dh-euml-nien-seksuale-rdquo-foto_hd-780x439

Urime 17 vjetori i formimit të Policisë të Kosovës

 

 Nga :  Hajrullah Tërnava    

 

Vendet e dalura nga luftërat si në rastin e Kosovës qe gjithqka është dashur të fillohet nga fillimi.

Duhen vite të tëra për krijimin e bazamentit të shtetit në formim e siper, ne rend të parë krijimi i policise dhe të tjerave institucioneve.

Tani mbas 17 viteve kur numri i tyre perkufizohet rreth 9000 polic, mund të konstatojm se kemi një polici.

E gjithe kjo polici është  formue sikur prej ditve të para,  me kurse deri me tani, në kohërat ma të vona kurset janë zgjatur për ca muaj.

A duhet ti shkollojm vetem mes kurseve, apo të ndryshojm ne shkollimin e tyre te rregullt si ne vendet e zhvilluara Evropiane ?

Shpesh flasim dhe u ndajm lavdëratat se e kemi policinë ma të “mirë, ma te sukësesëshme” gja që gjithnjë keso fjalë mujm të ndegjojm edhe te qdo shtet tjetër kur edhe ata flasin per policit e tyre.

Po deshtem të jemi ma real dhe të analizojm krimet në përgjithësi që kryhen në Kosovë, e duke e pas një numër kaq te madh polic, krahasuar me numrin e banorve ne Kosovë, del që Kosova ka polici mas shumti për krye të banorve ndoshtaj edhe në botë.

Nese edhe pran keti numri të madh policësh krimi nuk po pson ramje,  përkundrazi është në rritje!

Vetem ne veren e sivjetme sa njerz kanë humbur jetërat në komunikacion?

Apo vepra tjera të krimit te organizuar: korrupcin, fajde, abuzime me pronat, droga, shpërlarje parash, vetvrasjet si fenomen qe dikur ka qenë i panjohur në Kosovë etj.

Miqët Evropjan po kërkojn prej neve që të luftohet krimi i organizuar si kusht për Liberalizimin e vizave për kosovaret, deri me tani ky krim nuk po luftohet,  prandaj kemi mbet i vetmi vend pa liberalizim ne Evropë.

 

A mund të flasim për një polici te sukësesëshme pra ?!

 

Ne duhet te ndryshojm në tërsi si komb,  dhe ta kuptojm se udhëheqja e shtetit bëhet me njerz të aftë që e njohin punen aty ku janë,  dhe jo ti emrojm kuadrat sa per sy e faqe si ne rastin konkret të Ministrit te PB i cili vet e pranon se nuk e njeh fare punen e policisë.

Si kishte me qenë të emrohet Ministri i Financave e qe nuk e njeh atë profesion fare?

A mos po dyshohet se diqka ne kreun e vet shtetit nuk eshte ne rregull?!

Kur nuk dojn me qenë të sukeseseshem !

BE po kerkon prej neve të luftohet krimi i organizuar si kusht për liberalizim te vizave, kurse ne spo ndermarrim kurgja të rëndsishme në këte drejtim.

Krijimi i Gjygjit Special athua a po na meson diqka?!

Afera “Pronto” po na i qel syt dhe po na tregon se kush e ka kapë shtetin për  fyti, prandaj neve nuk na hjeken vizat,  se krerët e shtetit e kanë kapur shtetin për fyti dhe po ata të “fortit” i kanë emrue te gjitha strukturat udhëheqëse ne shtet,  dhe këta të emruar janë nën komandën e tyre si ne Prokurori, Gjygjesi, Polici e gjetiu, prandaj e kemi gjendjen keshtu.

Duhet të pajtohemi se ma mirë një polici, se pa te fare, por gjithesesi që policia në krye me eprorët e saj duhet të bëjë shumë ma shumë se deri me tani, se ne fund te fundit janë të paguar prej taksapaguesve kosovar.

 

Hajrullah Tërnava

(Ekspert i njohur policor)

 

 

PAK FJALË PËR “KËSHTJELLËN E POEZISË” nga Tyran Prizren Spahiu, QË KA NISUR MISIONIN E SAJ HYJNORË DREJT TË PAMUNDURËS. / Përgatiti: Mimoza Çobo, poete

 

liber-tyran

PAK FJALË PËR “KËSHTJELLËN E POEZISË” nga Tyran Prizren Spahiu, QË KA NISUR MISIONIN E SAJ HYJNORË DREJT TË PAMUNDURËS.

 

Përgatiti:  Mimoza Çobo, poete

 

 

“KËSHTJELLA E POEZISË”, lartuar prej poetit të talentuar Tyran Prizren Spahiu, ka në themelet e saj fjalën stërgjyshore, dhimbjet e plagëve të së kaluarës dhe së tashmes, diellëzimet poetike të së ardhmes, muzën përzjerë me thërrimet e dheut dhe rrënjët e gjakosura të mëmëdheut. Spahiu njihet si poet, poezia e të cilit mban vulën e dimensionit njerëzor, pa bujë dhe dukje snobiste. Poet i afirmuar i vargut të ri, me mëndësi të qartë dhe moderne, duke sjellë poezi të zërit të fuqishëm intelektual. Poezia e tij rrjedh në bashkëkohësinë me lajtmotive përfaqësuese të areolit shqipfolës. Me këtë motivacion Spahiu është nderuar si “POET I VITIT” nga Pegasus.

Brënda metaforës simbolike “KËSHTJELLA E POEZISË”, gurgullojnë si ujërat e burimeve, njëqind e tetëdhjetë poezi , pra një vëllim poetik që të befason me fuqinë ideoemocionale, me stilin e përkryer të vargjeve, me mesazhet dhe frymën e thellë atdhetar, e cila ndihet ndjeshëm, jo vetëm tek ky vëllim poetik, por në të gjithë krijimtarinë e tij. Kurse pesha e dashurisë që prek thellësitë shpirtërore, monumentalizohet me gërshetimin e emocionit dhe forcën e mendimit të tij. “KËSHTJELLA E POEZISË” e ndërtuar në mënyrë të tillë, bën që poezia të marrë përmasa mbarëkombëtare, brenda së cilës përmblidhet dhimbja e poetit dhe e brezave, dhimbje që kthehet në gas kur çelin mëngjeset agimorë për atdheun e jetën dhe dhimbje gati vdekje, kur mëngjeset rrëzojnë petalet trishtuar dhe jeta rrëshqet kokëulur në vorbulla të rrezikshme.

Kësisoj, gjendja shpirtërore e poetit, duke qënë në lidhje të ngushtë me gjendjen e përgjithshme, sjell vargje dridhmuese që të tronditin me bukurinë e mendimit dhe forcën e të shprehurit. Një ndjesi e tillë përcillet tek poezia “BASHKËBISEDOJ ME ATDHEUN…”, e cila flladitet prej lirizmit atdhetarë, që gurgullon në thellësi të eshtrave të të parëve. Por, ajo që i jep emocione të fuqishme kësaj lirike atdhetare, është raporti i poetit lirik me Atdheun, në një bashkëbisedim intim-emocional, në të cilin fjala poetike që ravijëzohet në gojën e mëmëdheut, është sa hyjnore, aq edhe e ashpër./”Me zë të lartë bij, po ju flas”!/ Mes dhimbjesh, si dielli në qiell të hirtë, ai kërkon me ngulm vëmendjen e bijve, të atyre, që i thonë vetes shqiptarë dhe në vena ju rrjedh gjak i pastër pellazg. Dija, thekson mëmëdheu, duhet kërkuar në trupin e gjakosur, shpirtin e vrerosur të vatanit, te qiriri flakeartë i Naimit, te vargjet emblemë të Migjenit, te lirikat e pavdekshme të Lasgushit, te Iliada e Homerit, te Prometeu, te arti oratorik i Demostenit.

 /“Ju kam thënë, dija duhet kërkuar/, në truallin amëtar dhe në fqinjësi,/ te shkrimet e mëmëdhetarëve tanë,/ te thëniet e vjetra me gjak pellazg!”/

 

tyran prizren spahiu

Tyran Prizren Spahiu

 

Me të njëjtën madhështi, mëmëdheu kërkon të ndiej ngrohtësinë dhe dashurinë e bijve të tij. Solemnisht, ai ngre zërin, që bijtë e tij, të nderojnë flamurin, këtë simbol të kombit të gjakosur, të ruajnë traditat dhe trojet e të parëve. Si një nënë e vuajtur dhe e dhembshur, ai i’u drejtohet bijve; /”Ju kam bekuar shumë herë,/ me shtatë qiej rrethuar jeni!/ Dy dete,  ju dhurova me madhështi,/ alpet shqiptare, kurorë i keni/, në shpirt ju gdhënda fisnikërinë,/ të shenjtën lavdi në ballin tim e gjeni!”/. Gjenialiteti i mendimit poetik, spikat ndjeshëm, në çdo varg të kësaj lirike atdhetare. Dialogu përfshihet në një tension të thellë, në përputhje me situatat dramatike që ka përjetuar dhe përjeton mëmëdheu, ndaj fjala poetike fiton natyrshëm një forcë shprehëse të jashtëzakonshme, gati-gati drithëruese; /“Ta dini, nuk do jetë e largët ajo ditë,/ yll shkrirës do zbres në altar!”/ Simbolika e hollë metaforike e vargut të fundit, merr kuptimin e saj të plotë figurativ-estetik dhe mediativ në vargjet kulmshpërthyese, ku intonacioni poetik dhe dialogu i tensionuar, nxjerrin në pah një nga problemet më të mprehta të kohës, atë të çeshtjes kombëtare, për të cilën mëmëdheu nuk “vë gjumë në sy”. /”Mbajeni mend, askënd nuk lejoj,/ të copëtoj, të bekuarën tokë të lashtë!”/
Në gjithë trungun vargor të kësaj lirike atdhetare, biskon thirrja e vullkanshme, dhe unikale, që i jep përmasa gjigande poezisë. Mendimi poetik, shndërrohet në veprim dhe theksi filozofik bëhet më i  mprehtë.
/”Shikjoni, shtrirë janë ende kthetrat e gjakatarëve!/

/Ndoshta, do rrjedhin sërish lumenj gjaku..”./

E pra, ky bashkëbisedim rrok hapësira mbarëkombëtare, përmes figuracionit sa original, aq edhe visual, mbi të cilin vepron logjika dhe gdhëndet me dhimbje figura e  mëmëdheut, për të na çuar thellësive të lashtësisë, ku preket me rrëqethje filozofia shpirtërore e popullit.

Një tematikë e tillë, përcillet e organizuar artistikisht e profesionalisht, me nota të gjalla dhe emocionuese edhe në shumë poezi të tjera të këtij vëllimi poetik.

Në rrjedhën e lirikës atdhetare, ka çelur gonxhet e saj të dhimbshme edhe poezia “DIJEDASHËS” , e cila konturohet  në hapësirë e në kohë me vargun drithërues metaforik, /”Ngelëm buzë dijes gjobitur pandërprerë…”/

Pse?Për një fije drite, për një shkëndijë, që të ndriçonte fletët e shpirtit, udhët e shpirtit, për të larguar errësirën e kobshme, injorancën, e cila me thonjtë e saj  po e varroste kombin për së gjalli. Nëpërmjet karakterit sintetik të fjalës, poeti na jep mundësinë që të vërejmë qartë, mprehtësinë e mendimit të një populli, që e do me shpirt dijen, dritën e syve, për të cilën, ai sakrifikohet me krenari dhe dëshirë, gjë që përcillet me emocion ekspresiv në vargun mëposhtëm, të ndërtuar këndshëm figurativisht; /”Ne fitilin e shpërthimit mbanim në dorë..”/

Në burimin dridhmues të kësaj poezie, derdhet e kristaltë poezia ”GJUHA SHQIPE,” që çan qiejt e njerëzimit, me shpatën e bukur të tridhjetë e gjashtë shkronjave, me lashtësinë dhe bukurinë e saj, me dritëzimet mbi të përvuajturën fytyrë, me diellëzimet mbi shpirtin e trazuar.

“E lashtë, sa vet bukuria natyrë,

shtegton trojeve gjuha shqipe,

dritëzimi i saj, çel të vuajturën fytyrë ,

shpirtin e trazuar ngroh me diellëzime”.

Si shungullimë rrëqethëse, pikon klithma e mëmëdheut, derdh lotë qielli mbi buzën e tharë të foshnjes, thërrmohen eshtrat e atdheut prej rënkimit të lokes.  E tillë rrjedh fjala poetike e Spahiut, përmes vargjeve të poezisë madhështore “EKSODI”.

“Ndarë është familja, nëna kërkon bijën,
foshnja kjanë, qumësht kërkon,
nga larg hienat, gjuajnë mbi fëmijën,
atdheu vuan,  fytyrëzbehtë lokja rënkon.”

Krahas lirikave atdhetare, poeti Tyran Prizren Spahiu, operon fuqishëm gjithë sharm poetik edhe në lirikat e dashurisë.

Femra për poetin është një qënie gati hyjnore, e cila me dashurinë dhe bukurinë e syve të saj është, afshi që shtegton damarëve të tij, është burimi ku dëgjohen pëshpëritjet e shpirtit, si sinfonia e një poezie. Ai sundohet prej femrës, prej ngrohtësisë së trupit të saj, lundron nëpër bregoret e gjoksit si timonierë i anijes së dashurisë, për të lëvizur drejt hapësirave të mistershme, të cilat pena e tij i përcjellë me magji dhe emocione të papërsëritshme poetike. Një ndjesi e tillë sublime himnizohet në vargjet e mëposhtme;

 

/”Butoni i prekur i nënkulmit, zbulon yjet e ofruara,

Ngrohtësia e ndjenjave vlon gjakun, trungu i trupit zgjohet,

Janë momente që gjithësinë heshtur kanë  tronditur,

Poshtë, rrjedh në pafundësi, orgazma e etheve të kurorëzuara.”/

 

Trasperanca e mendimit poetik, si në vargjet e mësipërme, ashtu dhe në lirikat e tjera të dashurisë së këtij vëllimi, nxjerrin në pah  talentin e rrallë të poetit për modernizimin e poezisë. Pra tek poezia e Spahiut, vihet re një synim i qartë ideoestetik, në përdorimin e fjalëve, që vihen në funksion të marrëdhënieve intim, të cilat i shërbejnë letërsisë  artistike.

Velit të dashurisë femërore, poeti i derdh pjalmin e muzës së kristaltë, që gurgullon nga burimi i shpirtit të tij poetik. Për poetin Spahiu, bukuria është kudo në univers, por natyra virgjërore e një femre, sundon gjithë bukuritë e botës. Duke e krahasuar femrën me një pupël që hyn papritur në zemrën e tij, tek poezia “NATYRË VIRGJËRORE”, ai shfaq ndjenjat mashkullore, për t’u lëshuar valëve të dashurisë, për të përjetuar intimitetin e femrës dhe ajo duke buzëqeshur t’i thotë se ka vendosur të bashkëjetojë me të gjer në përjetësi, në ditë të mirë dhe të vështirë. Mesazhi i kësaj poezie, është si rrezja e artë e diellit, që lë dritën dhe ngrohtësinë  e saj joshëse, mbi problemet që has sot familja shqiptare .

 

/”Si pupël hyre në zemrën time,

duke valëzuar zbrite në dashuri,

me vete më more, pas vetes më lidhe,

ashtu krejt papritur, u bëra skllavi yt…”/

 

Por poeti Spahiu, femrën nuk e sheh vetëm si perëndeshën e bukurisë, si art i përkryer para syrit mashkullorë, apo si i përzgjedhuri i  saj, ai me tehun e penës së tij, prek ndjeshëm botën shpirtërore të gruas, kur ajo ndihet e braktisur prej dashurisë dhe e paragjykuar prej shoqërisë. E tillë përshkruhet gruaja në poezinë “KËSHTJELLA E MPOSHTUR”. Ajo e dashuruar rend pas princit ëndërrimtar, por zhgënjimi shemb kështjellën e shpirtit të saj. Fluturon si dallëndyshja drejt shtegtimit të dashurisë, pa e ditur, se në lojë është jeta e saj që bie në lak. Ndaj, ajo endet e brengosur nëpër ujërat e virgjërisë, për të gjetur pak dritë, një fije shprese, që të qetësoi zemrën e saj që kullon gjak ;

 

“/Në muzgun e pranverës, sërish largohesh,

        me valët e shfrenuara të bukurisë,         

     prej aromës së dashurisë gjymtohesh,

  tek ecën ujërave të humbura të virgjërisë…/”

 

Por, në mitrën e saj është ngjizur krijesa e dashurisë, ndaj ajo, “ndihet e vetmuar, nën ethet e frikës së turpërisë”. Paragjykimi shoqërore dërrmon me egoizmin e tij  këtë krijesë hyjnore dhe gruan që e lindi, e cila nëpër lotët e pendesës braktis krijesën ëngjëllore dhe me moralin e mposhtur niset drejt vetvrasjes. Tragjedia përcillet me nota të errëta, nëpërmjet së cilës, poeti thotë fjalën e tij të fuqishme, ”qan” poetikisht nëpër vargje, duke ndëshkuar me tehun e penës, një nga mentalitet e kohës që mbizotëron ende, në mjedisin shoqërorë ku ai jeton.

 

/”Zemërlënduar braktis krijesën e dashurisë,

 se moral’ i mposhtur e nis drejt vetëvrasjes”…/

 

Dramatike kumbon fjala e poetit, kur ai ndihet i tradhëtuar prej femrës .Zemra e zhgënjyer lëngon nëpër vargjet e poezisë “STUHI”, me nota melankolike ndaj poetikisht shprehet;

                   /”Erdhe si vetëtëma, solle flakëzat e rrëmujës,

                      të hutuar më more e më hodhe drejt magjisë.”/

 

Por femra, siç vjen si vetëtimë, ashtu largohet papritur nëpër natë, duke e lënë atë, vetmitar në shtratin e ftohtë. Krahasimi i goditur” porsi fluskat e dëborës”, pavarësisht trishtimit, të poetit i jep vargut një ngjyrim të këndshëm emocional dhe shton dramacitetin e tradhëtisë;

 

/”Nëpër ekstazë, u largove papritur atë natë,
porsi fluskat e dëborës së pranverës së hershme”,/

Vlen të theksohet, se poeti i talentuar Tyran Prizren Spahiu, si mësimdhënës i gjuhës dhe letërsisë shqipe, si dhe i gjuhës së huaj angleze ,është tepër profesional në ndërtimin e poezisë bashkëkohore moderne, për këtë arsye krijimtaria e tij e përkthyer në gjuhën angleze, përcjellë emocione të veçanta tek lexuesi.

Shumë mund, djersë dhe dashuri, derdh poeti Spahiu për të ndërtuar muret e ‘KËSHTJELLËS POETIKE’’. Ai e ngriti këtë kështjellë, duke vendosur në themelet e saj gurin e parë të artë, vëllimin poetik “MËSO GJUHËN E ËNDRRAVE”, më vonë duke marrë shkas nga NGJARJET -1999+, ai arriti të shkrijë gjithë talentin e tij, për t’i treguar njerëzimit se “JETA ËSHTË DHUNTI”. Spahiu nuk kursehet për të vendosur një gur tjetër në themel, se kur “POEZIA BURON NGA ZËRI I BRENDSHËM” dhe përzihet me dashurinë për njerëzimin, duke shkelur nëpër ‘’KALLDRËMI” ku e thërret zëri i atdheut, ai me penën e artë e shpirtin shpërndarë trojeve, mbledh rubaira jetësore dhe “SHTYLLËN E PESTË” e vë në qendër të kështjellës. Spahiu shkrihet në kohë pambarim duke u përkëdhelur nga “JETËSHKRIMI BURIMOR” tek i cili vjel me shumë passion frytet më të ëmbla dhe me to ideon përmendoren “VARGJE POETIKE IKONË”, që diellëzohet në ballë të kështjellës prej “POETËVE PENËART”, të cilët, vijnë me antologji monumentale që nga “MESJETA” dhe deri tek rrëfimet me elegancë të poetëve “MODERNË”. Vlen të theksohet se, poeti i talentuar Tyran Prizren Spahiu, si

Përfundimisht më duhet të them, se poeti Spahiu ka aftësi perceptuese poetike të mirëfillta, për të përcjellë dhimbje të vogla, por edhe dhimbje të mëdha njerëzore, siç janë dhimbjet e truallit mëmë. Ai shpreh sinqerisht dobësitë e veta njerëzore, ndaj problemeve shoqërore dhe individit, gjë që e kurorëzon të veçantë poezinë e tij dhe tepër bashkëkohore. Shpirti i tij nuk fle në kraharorë, atë e gjen, atje ku rënkon një plagë, ku derdh lotë një fëmijë, atje ku ul kokën lulja e ardhmërisë, ku shpresa dhe ëndërra përplasin krahët drejt agimeve rozë.

 

Urime dhe begati krijuese poetit të palodhur Tyran Prizren Spahiu!

 

 

Mimoza cobo - 1

Përgatiti:  Mimoza Çobo, poete


 

Petraqin e kemi në shtëpi… ( In memoriam, Petraq Zoto ) / Nga Përparim Hysi

Petraqin e kemi në shtëpi…

 In memoriam, Petraq  Zoto

 

 

Perparim hysi

Nga  Përparim     Hysi

 

Vjet, në këtë kohë, kam qenë në llixhat e Elbasanit. Atje dhe më gjeti lajmi i ndarjes nga jeta të Petraq Zotos. Mysafirja që kish ardhur në atë kohë tek dhoma ime, mësuesja pensioniste nga Elbasani, zonja e nderuar Ferie Bylykbashi (Bungo), sa më pa që u prisha në fytyrë, më tha:- Mos u mërzit ! Petraq Zoton e kemi në shtëpi. Dhe, vërtet, si mund të harrohet një njeri si Petraq Zoto, kur gati gjithë shqiptarët e kanë atë në shtëpi?!

Tani nga ikja e tij, u bë plot një vit dhe, tek tentoj të shkruaj për të, më duket krejt e pamundur që të shkruaj ndryshe:  se, kur thuaj, e kemi në shtëpi, sikur i ke  thënë të tëra. Dhe janë të rrallë ata që, gjithmonë, i  kemi në shtëpi. Natyrisht, si mik që e kam patur, më vjen mirë. Më vjen mirë që Petraq Zoto është si puna e atij burimit që, pa u tharë, nuk ia di njeri kimetin. Petraq Zoto, në vizionin tim (për fat të mirë dhe jo vetëm në vizionin tim) është një burim që nuk do të thahet kurrë.

 

 

petraq zoto

Petraq Zoto

 

*      *    *

Për  tri vjet me radhë, nuk kishte muaj apo dyjavësh pa pirë kafe me  të. I ndërronim klubet me radhë: që nga “Grandi”,”Ulqini”,”Migena” e deri tek “Taivani”. Vinte gjithmonë me zonjën e tij, Tatjanën dhe,sa uleshim, fillonte”lufta mes meje dhe atij”. Shkaku i kësaj “lufte” isha unë që si “çoban me dhënë” që kam qenë, i doja takimet në orë të shpejta. Kisha harruar që këtij “çobanit nga Ziçishti”, dhëntë ia “kish ngrënë me kohë ujku” dhe e maste kohën me “sahatin” e një qytetsi të dalë me kohë në pension. Unë po nuk lëshoja pe dhe, tek i  bënim “hutat gushë për gushë”, vendosnim urat e pajtimit: “ilaçi” i paqes mes nesh, o ishte Tatjana që ndiqte me prudencë “sherrin” tonë, o mikja jonë e përbashkët, Meri Lalaj që nuk  ndahej nga takimet.

Petraqi! Nuk di, po sa e përmend dhe tak e më rimon me fjalën”mjalti”. Po qe mjalti dhe, tek fliste, fjala nuk i binte për tokë. Bëj një analogji të largët. Në një këngë të vjetër popullore, thuhet: ” Sumbullën e çmuar, nuk e lë njeri të bjerë për tokë”. Dhe e tillë ishte fjala e Petraqit.

Kam shumë gjëra për të thënë për Petraqin, por ndodh një fenomen si me atë lojtarin e mirë të shahut që do të bëjë një mori lëvizjesh për x..kohë të caktuar dhe, ngaqë nuk  arrin dot, bie në atë “bunacë” që në shah quhet “ceitnot”.

Kështu ndodh me të vërtetë. Se kam bërë me të një mori diskutimesh e debatesh për letërsinë  dhe sikur kishim dalë nga një “lëkurë”. U  jepnim “zgjidhje” (natyrisht, sipas gjykimit tonë) shumë temave apo autorë letërsie.

Unë kisha vlerësim të veçantë për Petraq Zoton (jo vetëm e kisha, por dhe e kam) dhe e quaja: dekan të prozës së bashku  me Naum Prftin, se si “rektor” kam “dekretuar” Paskon dhe,veç tij (epo vlerësimi im,de) dhe Jakov Xoxën për “Lumi i vdekur”. Pastaj, si “bluanim mirë e mirë” me “bereqetin” e botës, ktheheshim tek shkrimet tona.

*      *     *

Proza e Petraqit… Qe i çuditshëm: sa lexoje  iks tregim dhe do ndaloje që ta risillje në kujtesë se të ndiqte “frika” se mso e harroje. I  thosha unë: “… po ç’është ai tregim lirik si “Vesitje”.Sa poetik! Kur i thosha kështu, ai, modest më tepër se çdo njeri, skuqej sikur kish bërë turp. Dhe, mandej, ndalesha unë në tregimin e tij antologjik “Edhe njëqind”. Të dy këta tregime i veçoj dhe i lakoj me superlativa. Mjafton që çdo lexues të lexojë “Enigma e një ftese” dhe, vetëm atëherë, do thoshte kam apo nuk kam të drejtë.

I kthehej dhe i stërkthehej një tregimi dhe ishte për t’u patur zili.

Qe i dhënë shumë pas historisë së popullit tonë dhe kapitulli me tregime historike është nga më  të pëlqyerit edhe prej tij. I thosha unë:- Peço, një student i fakultetit të historisë, mëson më shumë nga tregimet e tua se sa nga ato leksionet si “pastë e thatë” të teksteve të autorëve të ndryshëm. Dhe, për ta bërë më konkrete thënien time, i thosha: – E kam filluar fakultetin për gjuhë-histori unë dhe nuk flas kot.

I vinte mirë dhe mend “lëpinte gjuhën nga kënaqësia”, kur i veçoja tregimin “Isuf Arapi”. Se vërtet ky tregim është si një baladë e gjallë.

Natyrisht, jam gati të bie në “ceitnot”, por, megjithatë, kam të drejtë të bëj dhe ca “lëvizje”.

*      *     *

Më duket se kam të drejtë që të thërres si Arkimedi: “Eureka!”. Kur them kështu, se, pikërisht, kur vendosa të shkruaj për mikun tim të ndjerë tashmë, gjeta një “thesar”. “Thesari” made in Petraq Zoto. Gjeta një fletë të shkëputur nga një bllok i tij dhe mu në krye të faqes: ” Me Përparim Hysin…”

Dhe, për të mos mërzitur lexuesin, unë po u bie këtyre shënimeve të mikut tim,ashtu si dy hunj e një purtekë.

“… tek “Lotët  e kumurisë”, gjysma është e bukur. Për t’u veçuar: “Disidenti i çudtishëm”,” Oha, Balash!”,”Kolera në fshat”… Xha,Nasi në takim me Enver Hoxhën është personazh që të imponohet. Tek ” Rrëfimet e mëkatarit”  e ke”shkelur pak!!!”.

Në linjën e tregimit sikur ndjek “Dekameronin” e Bokaçios. “Një meshë për rrobaqepsin e Konti Monte Kristos” është kopsitur mirë.

Ke një frazeologji të zgjedhur dhe di si të folmen e Skraparit, të myzeqarit dhe të  Kosovës në tregimet e tua.

Tregimi “Syri i Diellës” është kapak floriri… Sa mirë e  njeh gjuhën, zakonet e deri tek të folmet  në dialekt.

*     *   *

Po e mbyll këtë shkrim homazh për mikun tim të ndjerë që, gjithmonë e kemi në shtëpi, me një homazh dhimbjejej dhe për  ZONJËN e tij të NDERUAR, Tatjanën, e cila, ende qëndron e “ngujuar” brenda shtëpisë, duke “përtypur” dhimbjen e madhe për NJERIUN që donte më tepër: bashkëshortin e saj, Petraqin. Por unë Petraqit nuk i them dot:-Lmtumirë!

Ai është me mua në raftet e bibliotekës dhe, si thelë përmbi bishtit,  me atë”fletëzën thesar” të shkruar me dorën e tij.

Ca më shumë:” Petraqin e kemi në shtëpi!!!”.

 

Trianë, 6 shtator 2016

 

 

Poeti që nuk e përsëriti asnjëherë vetveten ( Parathënia e vëllimit poetik ” Kësaj nuk i them dot liri ” të autorit Adem Zaplluzha ) / Nga: Prof. Kopi Kyçyku

  Poeti që nuk e përsëriti asnjëherë vetveten ( Parathënia e vëllimit poetik ”  Kësaj nuk i them dot liri ” të autorit Adem Zaplluzha )    Nga: Prof. Kopi Kyçyku   Duke lëçitur me vëmendjen e merituar këtë vëllim të … Continue reading

Shalini Samuel

Shalini Samuel   Shalini Samuel hails from Kanyakumari, southern tip of India. After completing her schooling  from St.Teresa’s MHSS, Kanyakumari, she graduated in Information Technology  and took her Master’s in Computer Science from Noorul Islam College of Engineering , Kanyakumari. … Continue reading