ISHULLI PROÇIDA – Josif BRODSKIJ / Shqipëroi: Maksim Rakipaj

Josif BRODSKIJ

Më 24 maj 1940 është dita e lindjes së poetit disident rus Josif Brodskij (1940-1996) fitues i çmimit Nobel në vitin 1987; poet disident, pas vdekjes së poetes Anna Ahmatova në vitin 1966 bënte pjesë në një grup poetësh të quajtur “jetimët e Ahmatovës”; në vitin 1972 iu hoq shtetësia sovjetike dhe jetoi në perëndim derisa u vendos në SHBA. Në përkujtim të tij po sjell një prej përkthimeve të mia prej Tij.

 

ISHULLI PROÇIDA (Остров Прочида)

Jan’ a s’janë njëzet lundra në këtë gji të shkretë.
Janë nderë retë si çarçafë për t’u tharë.
Pragmuzg; pleqtë në një bar ndjekin ndeshjen të qetë.
Gjiri i detit fillon e bëhet më i kaltër.

Pulbardha në horizont ngul kthetrat pak më parë
Se të ngurtësohet. Pas tetës heshtja sundon.
Erret kaltërsia në qiellin e paanë
Ku sapo është ndezur një yll që xixëllon.

shënimi im – Proçida është një ishull i vogël në gjirin e Napolit

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s