Poezi nga Dhimitri Jani Kokaveshi

Poezi nga Dhimitri Jani Kokaveshi

 

ETIK

Përmbysur botës
në magji
dhe bukurive!… Νdrisin
oh!… Syt e tu
në ç’do drejtim
lutjen dhe faljen u afroj
si liturgji
po u shkarkoj dhe i kërkoj
që ti pushtoj
o perëndi!… Si perënditë i le!…
Nëper zbërthime.
Aty, ç’do qellim, ma copëto
në lartësit e dritës
po më zgjojnë!… Jetën
e mbysin
mbi vështrim, të vjedhur
shtroj
ç’do reagim!… Të dritës
mbi arritje
më ngjason, afrimesh
gdhëndur
ndjeshmëri, i ndjej
m’i ndjejnë
në bukuri!… Hutuar
mbresash
betejash, na afrojnë
pranitë e tyre
mbi ç’do fron, i mbaj
pa pikëtuar!…
Në këtë perandori mbi ç’do
perandori
të përjetuar, dashuri dhe shtruar
plot gëzime
po rri dhe operoj në terapinë
e ftofjeve
revolta drite!… Mbi rezistencat
e ngulmimeve
qëndrime në etikë të shpirtit?…
Aty po vjel
u vjel… ç’do lartësi
mes jetës kjo!…
Koshere duarve të mbaj
në përgjërime
trupi sytë?… Na reagojnë
prandaj
I mbroj prandaj!… Më mbrojnë
me dritën!…
Mbytur erotizëm shpirti
elokuenten
na shkarkojnë bashkë me rrufetë
na pikëtojnë
në provokime arti nuk mund
t’i gjesh
nuk mund t’u gjesh!… Gëzimet.

Dhjk ©15-06-2017

 

NXITJE

Zbuti magjitë
përshtatjeve
dhe në përmbajtje
shpirtin!…
Mos e shkund
përkunde
mbi frymëzime
pa prekje
idesh, nuk ka
as lindje, ndërgjegjes
dhe joshjeve
magjia!… E prekshme
lartëson
ç’do enegji të nxitjeve
pozitive
ta injektoj!… Jetës
dhe fantazive!…
Në përshtatje.

Dhjk©15-06-2014

 

TË PAMJAFTUESHMES

Më lodhen ditët së festuari
dështimesh!…
Ditë mistike të pafytyrës
dashuri
ditë!… Përplasjesh dhe
mes ndjesive?…
Hije, hije fízike ngado
si një krijim.
nga nj; zbulim më mbyt
më tkurr
një stil i til shkëmbor
më ther
dhe rri zbërthyer mbi errozion
të shpirtit
dialog i mbytur, zgjerimeve
në hapësirë
mes dallgësh munduar
si fustanellë
e lodhur valles më përmbledh
një buçitje
gjoksit m’i zbut dhe mpin!…
Një melodi
e ëndrrës kufizuar s’ më njohu
ajo, shtrirë!…
Përplasjeve mbi kaltërsitë
po ndjeja
dhimbjet?… Si një muzë
e përmbledhur
pa prehje në dashuri të tretur
lotit!… Te tretur
po luan spala e një orkestre
një melodi
të parë!… Si violina e saj
edhe ajo!…
Hutuar dhe tulatur flakëve të skenës
një prozhektor
përplasur, duartrokitje dhe
ovacione frenetike
nuk njihnin, dashurinë!…
Flijuar e njihnin
të pamjaftueshmen që ngrin dhe
kurrë nuk mbrin!…
As nuk feston mes heshtjesh?…
Vdekja!…
Përkulur jetës dhe gjunjëzuar
na përtyp dhe
pështyn flakët e saj?… Ndezur
mitologjisë së shpirtit të abuzuar
ku na zbërthenin
thirrjet!… Si vetë ajo, zbërthyer
magjive
nuk mundem mes forcave të saj
nëse përballem!…Nuk do ta mbroj.

Dhjk©12-06-2016

 

ME TË PANJOHURËN

Përzjeva lotët
shiut
që t’i bindi në gjendjen shpirtërore
plot provokime
si një ushqim melankolie
mos t’u afroj
as të qëndroj, rrëmbyeshëm
mes imitimesh
si një uri mbi një furi
më konkurronte
shpirtin!… Si një frymor
natyrën
e përmbyti ky shqetësim
gllënjkash
dhe mes tronditjesh!… Gëlltitur
mes formave
në një vështrim të largët
qiellor
tronditje drite në nje epidemi
m’i mundi lotët?…
Si breshëri plumbash na lagën
botën
në pikëllim qellimesh a fitoresh
flakët!…
Qiellore më konkuronin
shpirtin!…
Te mundur si zgjidhje
s’ e pranoj
prandaj!… E transformoj.

Dhjk ©12-06-2017

 

MES DRITËS

Dritares e prisja
kudo?…
E prisja, diellin
më falte
dhe harrohesha dritës.
Drita
më falte mëngjeset e saj
rrezatuese
ndjejash dhe shpirti?…
Si diell
më kryqëzonte dhe kryqëzoja
labirinthet
e erta të objekteve nuk i shtrija
rrugët!…
Edhe ato i udhëtoja
mes dritës
së shtirur përplasur
hipokrizive
nuk udhëtoja o e shenjta
ndjesi!…
O përceptim i dritës!..
Më dritën
të fal, buzëqeshjet
e venitura!…
Nuk mundem t’i dhuroj
as të qëndroj
veçse Ti!… Dritë?…
Me dritën
e prisja agimeve, fytyrën e saj!…
T’ia ndriçoj.

Dhjk© 08-06-2016

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s