“NUK MBETËN VARGJE TË FSHEHURA NË MUR,/ NUK MBETËN VARGJE TE LËNA NË HIJE!…”  (Disa radhë, për krijimet e poetes Mimoza Leskaj) / Nga: Prof.Murat Gecaj; publicist e studiues

  “NUK MBETËN VARGJE TË FSHEHURA NË MUR,/ NUK MBETËN VARGJE TE LËNA NË HIJE!…”  (Disa radhë, për krijimet e poetes Mimoza Leskaj) Nga: Prof.Murat Gecaj         publicist e studiues   1. Për të hartuar një recension ose për ta … Continue reading

Poezi nga Xheladin A. Çitaku

Poezi nga Xheladin A. Çitaku   VELORE ZYMTËSIE * Shtigjeve të melankolisë bredhë rëndueshëm mendime t`sfilitura, në labirinthe ngatërruar në kohë të grisura hedhë hapin mendueshëm rrugëve ëndërrimtare, me ditën t`perënduar. * Fati braktisur ndër çapitje të jetës, vrullshëm shkarje … Continue reading

FILOZOFI E DASHURISË – Percy Bysshe SHELLEY / Shqipëroi Maksim Rakipaj

Poezi nga Percy Bysshe SHELLEY

Me rastin e 225 vjetorit të lindjes

 

FILOZOFI E DASHURISË

Me lumej bashkohen burimet,
Me detin bashkohen lumejtë
Era me qiellin përzihet
E ngazëllyer, me ndjenjë;
Asgjë në botë s’rri vetmuar,
Gjithçka, nga një ligj hyjnor
Gjen një shpirt për t’u bashkuar,
Përse imi me tëndin jo?

Shih si puthin Qiellin malet,
Qysh rrokin njëra tjetrën dallgët,
Lules – motër s’do t’i falet
Nëse përbuz të vëllanë;
Drit’e diellit përqafon dhenë
Dhe detin puth hën’e ndriçuar;
Gjithë kjo ëmbëlsi a ka vlerë
Në se ti s’më puth mua?

© shqipëroi Maksim Rakipaj

 

Shqipëroi Maksim Rakipaj

 

Shtëpia Botuese ” ADA”  publikon librin me epigrame ” Komunikim me hijen… ” të autorit  Ded Nikoll Luca (DENILU)

Shtëpia Botuese ” ADA”  publikon librin me epigrame ” Komunikim me hijen… ” të autorit  Ded Nikoll Luca (DENILU) Titulli: Komunikim me hijen… Autori: Ded Nikoll Luca (DENILU) Kopertina: Agim Sulaj Redaktore: Dorjana Sterkaj Botimi i parë, 2017 ISBN: 978-9928-244-19-2 Përgatiti … Continue reading

Shtëpia Botuese “ADA” publikon vëllimin poetik ” Ëndrrat nuk më pyesin” të autores Hana Xhihani.

Shtëpia Botuese “ADA” publikon vëllimin poetik ” Ëndrrat nuk më pyesin” të autores Hana Xhihani. Titulli: ËNDRRAT NUK MË PYESIN… Autor: HANA XHIHANI Redaktor: DEMIR GJERGJI Kopertina: Përzgjedhur nga autorja ©Të gjitha të drejtat e botimit në gjuhën shqipe dhe të … Continue reading

Shtëpia Botuese ” ADA” publikon librin ” Ç’ kërkojmë nga kjo botë” të autores Elida Prifti

Shtëpia Botuese ” ADA” publikon librin ” Ç’ kërkojmë nga kjo botë” të autores Elida Prifti   Titulli: Ç’ kërkojmë nga kjo botë Autor: Elida Prifti Redaktore: Klara Kodra/Edona Paloka Korrektore: Edona Paloka/Klara Kodra Arti grafik: Albana Male Kopertina: Xhina … Continue reading

Poezi nga Vasil Çuklla

Poezi nga Vasil Çuklla   Fëmijëria ime Fëmijëria ime mbet’ rendur, gjithë sokakëve, Këpucë vishte të grisura, ″huajtur″, prej Babait Një top futbolli, leckash… edhe ato arnuar. Një çantë, të grisur vitesh, dhuratë prej xhaxhait Libra, fletore, pena, e gërma … Continue reading

TANI LIRISHT MUND TË MOS MË DONI / Poezi  nga Adem Abdullahu

Poezi  nga Adem Abdullahu

 

TANI LIRISHT MUND TË MOS MË DONI

Nuk i dua ata që të rrahin shpinën
sepse nga goditja të lëndojnë veshkat.
Nuk i dua ata që në vend të buzëqeshjes
zgërdhihen, sepse i ngjajnë qenit.
Nuk i dua ata që aktrojnë dituri
sepse duken të zbrazur…!
Nuk i dua ata që pëshpërisin si sorra
sepse shtohen krrokamat e sorrave.
Nuk i dua ata që rrahin gjoks për trimëri
sepse zgjatet robëria…!
Nuk i dua ata që shiten humanë
kur në derë iu vdes lypësi për bukë.
Nuk i dua … ata që shiten për diplomatë
e në thellësi të shpirtit iu mbisundon
psikologjia e akraballëkut e mentalitetit
të alivanosur fshataresk…!
Pasha Zotin nuk i dua,
nuk i dua as ata që neveritin
me ligjerata shterpe edukative…,
e për vete nuk kanë gram edukatë.
Nuk i dua as ata
siç ka thënë Demokriti:
“… që kryejnë vepra të turpshme,
mbajnë fjalime të shkëlqyera”.
Tani lirisht ju mund të thoni
që nuk më doni mua,
shkaku i gjith kësaj mosdashurie
që kam në shpirtin tim.