David Santulli: “Nakhchivan, kulturni kapital Azerbajdžana” – by Peter Tase / Translation in the language of Bosnia and Herzegovina by: Dr. Sc. Sabahudin Hadžialić

David Santulli: “Nakhchivan, kulturni kapital Azerbajdžana”

 

Autor: Peter Tase

Islamski svijet ima tri glavna pokretača  umjetničkog izražavanja i takvo kulturno bogatstvo može biti izuzetno cijenjeno u Autonomskoj Republici Nakhchivan (Azerbajdžan), i sve njegove umjetničke komponente, uključujući: arhitekturu (Ajami Nakhchivani, XII stoljeće arhitekt i dizajner: Yusif grobnica ibn Kuseyira, mauzolej Momine Khatun, džamija Nakhchivan Juma (samo da navedeno nekoliko); umjetnost knjige (ilustracija i kaligrafija koju su utemeljili Nashavi Haddad ibn Assim, Izzaddin Abulfazi Doblatshah, poznati kao Sahibi, Afig Ordubadi, Mirza Mahammad Ordubadi i drugi ) i umjetnosti objekta (uključujući metal, keramiku, drvo, tekstil i staklo). Sve ove obožavani oblici umjetničkog izražavanja nedavno je iskusio David Santulli, predsjednik Ujedinjenog Planeta (United Planet), neprofitne organizacije sa sjedištem u Bostonu (MA, USA), koji je posjetio Autonomnu Republiku Nakhchivan, Svjetsku prijestolnicu islamske kulture 2018. godine. U intervjuu za časopis Foreign Policy News, g. Santulli je naglasio: “Nedavno  su moja dva sina, Troy (16) i Tristan (14) i ja imala veliko zadovoljstvo posjetiti Nakhchivan uz podršku Natig Toursa. To je jedno od najspektakularnijih turističkih destinacija koje smo imali prilike doživjeti. Nakhchivan je uistinu zemlja bogate prirodne ljepote, duboke povijesti i ljubaznih, znatiželjnih i strastvenih ljudi. ”

David Santulli

U svojem nezaboravnom posjetu g. Santulli je bio u stanju prepoznati najprepoznatljivije i sve prisutnije simbole Islama, podsjećajući na geografsku poziciju Nakhchivana: “Nalazeći se između Turske, Irana i Armenije, Nakhchivan je nesumnjivo “Kulturna prijestolnica Azerbajdžana” i možda čak i kompletne Azije. Posjet Azerbajdžanu ne bi bio potpun bez posjeta Nakhchivanu. Nakhchivan je također poznat kao “Zemlja Noe”. Vjeruje se da je Noina arka dotaknula planinu Ilandag koja je nadahnula strahopoštovanje dok je prolazila kroz veliku poplavu. Mještani tvrde da su rudnici soli u tom području dali dodatni dokaz da je to područje nekoć bilo pod morem. Danas rudnike soli u regiji sa uživanjem posjećuju posjetioci iz bliskih, ali i udaljenih područja zbog posebnih restaurativnih osobine njihovog zraka. Jedno vrijeme, Nakhchivan je bio u srcu i soli i puteva svile – UNESCO je proglasio umjetničke proizvode od svile kulturnim blagom”.

Istodobno, g. Santulli naglašava jedinstvene i posebne fizičke geografske značajke Nakhchivana: “izvanzemaljski krajolik planina, rijeka, jezera i golemih dolina još uvijek je poplavljen, ali ovaj put s izvanrednim ostacima istorijske prošlosti. Drevne utvrde na vrhu (dvorac Alinca – “Machu Picchu u Aziji”), vrhunske kule i grobnice ispunjene romantičnim legendama (Momuna Khatun Tomb iz 11. vijeka), palače, džamije i duhovna područja (Ashabi-Kahf špilja, za koju hodočasnici mnogih religija vjeruju da inspirira vjeru u Boga) samo su neki od tih nevjerojatnih blaga. Važno je napomenuti da je moj posjet bio ispunjen strahopoštovanjem kao što sam gledao ova posebna područja sa svojom obitelji, ali bilo je nešto još itekako posebno. Na svakom smo zaustavljanju susreli lokalne ljude i imali razgovore s njima. Pozdravili smo jedni druge i uz jako rukovanje, nasmiješili se i nasmijali zajedno, i razmijenili informacije o nama. Za nas kao strance u nepoznatoj zemlji to je zagrijalo naše srce jer smo bili dobrodošli uz takvu ljubaznost. ”

Vrijednosti globalizacije, međusobno poštovanje, međukulturni dijalog i bratski razgovori neki su od mnogobrojnih čari azerbajdžanske kulture, su iskreno iskustveno obogaćeni   Santullija i njegova obitelj u gradu Nakhchivanu: “Kao amerikanci, sinovi i ja smo upoznali Irance u spa (toplicama) centru Tabriz Hotela. Pozdravili smo jedni drugeenormnim rukovanjima, znajući da smo, bivajući ljudima, oni koji žele biti prijatelji. Jedan vrlo ljubazni iranski čovjek naučio je moje dvoje djece kako da plivaju leptir stilom u bazenu za gotovo sat vremena. Bilo je to velika radost za sve. Ljudi su najbolji ambasadori. ”

Budući da je približavajuća večer donosi maglu, veličanstvena magla pokriva Alinjachay Khanagah u uvali Uluc Gutlug Lala i Sheykh Haji Lala Malik; David Santulli zaključuje svoje istinske dojmove sa Satorovim oštroumnim stihom: “Kao što je Ryunosuke Satoro, japanski pjesnik, jednom rekao:” Istraživanje je korijen mudrosti. “Osjećamo se uvelike obogaćeni upoznavanjem Nakhchivana i njegovom značaju, kako u kulturnom dijelu, tako i u nečemo što je prirodna tapiserija našeg svijeta. Zahvalni smo Natig Tours-u i ljudima iz Nakhchivana zbog njihove velikodušnosti i njihove topline, a vjerujemo da će putovanje u Nakhchivan biti promjena života za one posebne putnike koji se odluče na put, kao što je nekoć učinio Noa u njegovu danu. ”

David Santulli je predsjednik i osnivač međunarodne neprofitne organizacije, nazvan Ijedinjena Plaeta (United Planet: http://www.unitedplanet.org) sa sjedištem u Bostonu (SAD) koji nastoji izgraditi snažnije odnose među kulturama i narodima, i imao je privilegiju putovati širom svijeta kako profesionalno tako i sa svojom voljenom obitelji. United Planet je trenutno angažiran u mnogim razvojnim projektima diljem svijeta, uključujući zemlje kao što su Gana, Nepal, Čile, Kina, Tanzanija, Peru, Ekvador i druge.

Translation in the language of Bosnia and Herzegovina by: Dr. Sc. Sabahudin Hadžialić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s