Poezi nga Zamira Agalliu

Poezi nga Zamira Agalliu

 

Rigerta 

Mos i bej dëm lotët e dhimbjes, kot së koti
Politika s’ ka mëshirë nga gjaku, jo nga loti .

Ajo qau me dënesë dhe u tret në ngashërim 
Qepallat e pamëshirëshme u përpëlitën,
por nga loti askush në jetë nuk gjeti shpëtim
Politika as nga gjaku se ka njohur frikën .

MOS QAJ MOJ GRUA, O GRUA , MOS QAJ
SE ATA LOTËT E TU I SHESIN SHUMË LIRË
GJEJ NJË RRUGË TJETËR MOS U TRET NË VAJ .
GJEJE DHE FITO DHE PSE E VËSHTIRË.

a@z 02-10-2017

 

Ditë e parë Tetori

Këtë ditë të verdhë Tetori të parë
Një re vjeshte po shkund një vesë lot
Më lagu mua qerpikët e tharë
Më zbardhi edhe një tjetër fije flok.

Më kujtohen i dashur tonat të Diela
Ajo paqe shpirti bujare dhe ajo qetesi
Lehtë i çelnim qerpikët si nënpetla
Nga retë e natës dilnim Unë dhe Ti.

Pastaj më zgjoje me një të puthur
Më përkëdhelje mëngjeseve si fëmi
Çudi ndoshta paqe më është dukur
Ajo që Unë vetëm sot e quaj dashuri .

Kjo stinë gjetherënë nuk ka më puthje
As mëngjese të heshtur me aromë kafeje
Ky qiell ka vetëm re malli e stuhi lutje
Ka veç dëshirë e zjarr të jetë pranë teje.

a@z 01-10-2017

 

Emocionet ia kam vjel!

Ai varg që unë shkruaj
thellë’ nga shpirti më del
bashkë me lot e me dhimbje
emocionet ja kam vjel.

Po Ti merri, t’i jap hua……
dhe kaçavidë që ti montosh
unë njesoj do të të dua
se e di që ndihesh bosh…..!!

a@z

Poems by Aziza Dahdouh

Poems by Aziza Dahdouh
 
 
***
 
Tell those beautiful souls
We have already given them
Magnificent voices
Now we are busy
 
Enjoying the symphony
 
All rights reserved
Aziza Dahdouh
 
 
 
My quality
 
You know
God blessed me
with the best
quality
I forget and
forgive easily
I let go
and move on
without looking
behind me
I grave pain
deep in my soul
and make of it
the source of
creativity
 
Aziza Dahdouh
All rights reserved
 
 
 
Entrance says a lot of things
 
You know
Beyond that door
There is a treasure
A beautiful fountain
Surrounded by flowers
And souls of diamonds
You wonder: How i know
I say
Entrance says a lot of things
Those who have chosen
That door of heaven
Are talented people
People to treasure
 
Aziza Dahdouh
All rights reserved
 
 
 
Fall Time
 
It’s autumn
Time for fall
Avoid looking at fallen leaves as dead
Enjoy their colors instead
They are another kind of flowers
Gather them,crown the beloved ones
 
Avoid looking at trees as bare branches
Enjoy them dancing in the winds
Avoid looking at empty nests
Enjoy migrated birds fluttering their wings
Bid them goodbye
While disappearing in high sky
 
Avoid looking at empty roads
Look at those happy kids
Enjoy their laughter ,uplifting souls
 
Go for a walk outside
Go deep in the wood
Listen to nature
Say it
What a symphony
What a harmony
What a world
 
All rights reserved
Aziza Dahdouh
27/9/2017
 
 
 
***
 
I breathe deeply
Closing my eyes
Back to the garden
Within me
Where Jasmin plants
How beautiful there
Pureness
 
All rights reserved
Aziza Dahdouh
 
 
 
My Shadow
 
My Shadow my super hero
That so happy kid
Who is acting as a clown
To make me laugh out loud
My shadow a great dancer
And me the very calm observer
My shadow imitating the birds
Flying without feathers
Visiting the heavy clouds
Begging the rain to fall on my face
And let it shine again like the sun
Me that field ,waiting for spring
Aspiring for beautiful blossoms
You see
My shadow is my lonely friend
But we are always in different moods
 
All rights reserved
Aziza Dahdouh
25/09/2017
 
 
 
***
 
She said
I look like a dewdrop
On the verge of falling
To moisturize the hard soil
When meditating
I play bamboo flute
I have rituals to prepare
my cup of tea
It’s a traditional art
A whole ceremony
I go on long walks
In zen gardens
There i pause my thoughts
Not my body
Guess who iam
 
Aziza Dahdouh
All rights reserved
 
 
 
Hesitation
 
When arrived at the threshold of your mind
That camp of well-organizthoughts
Panicked me
I missed courage to open the door
Hesitated for a moment
Taking a deep breath was my lonely option
Then I went back away
And disappeared in thick fog
 
All rights reserved
Aziza Dahdouh