Poezi nga SOLONI ( 638 – 580 ) para krishtit / Solli në shqip: Sinan Vaka

Poezi nga SOLONI
( 638 – 580 ) para krishtit
 
Nëse tani vuani, ndodhi nga poshtërsia juaj.
Mos ja hidhni fajin Zotit tuaj, aspak !
Pikërisht ju i bëtë “ të mëdhenj “ këta horra,
duke u dhënë pushtet dhe vetë u kthyhet, skllevër.
 
I vetëm çdokush duket si dhelpër e zgjuar,
por bashkë nuk bëheni, sepse jeni kokëboshë.
U mashtruat nga gjuha e një burri të pabesuar,
dhe ende nuk shikoni çfarë po ndodh, me fatin që po u gatuan.
 
V.O.
Kjo poezi që i ngjan një aktakuze kohore, u shkrua në kohën kur Pissistrati mori pushtetin me votë dhe e shndërroi Athinën në diktaturë. Të gjithë miqte ju lutën, për të kaluar në ekzil, por Soloni, burrë shteti, jurist dhe poet, qëndroi në Athinë, për të luftuar të keqen e madhe, që qytetarët e Atdheut të vet, përgatitën të mashtruar nga ky demagog.
 
 
 
Solli në shqip: Sinan Vaka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s