Shuhet albanologu i shquar Robert Elsie / Dhimbje për humbjen e njeriut që identifikohet me vetë gjuhën dhe kulturën shqiptare

Shuhet albanologu i shquar Robert Elsie
 
( Dhimbje për humbjen e njeriut që identifikohet me vetë gjuhën dhe kulturën shqiptare)
 
Shuhet në moshën 67 vjeçare albanologu i shquar kanadez, Robert Elsie.
 
Elsie ishte ndër studiuesit më të mëdhenj të gjuhës dhe letërsisë shqipe.
 
Ai ishte anëtar i Shoqatës së Evropës Juglindore (Südosteuropa-Gesellschaft), anëtar i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, si dhe anëtar nderi i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës.
 
Elsie, ndër shumë veprat për letërsinë dhe historinë e letërsisë shqipe që ka shkruar, do të mbahet mend edhe për përkthimin e kryeveprës së At Gjergj Fishtës “Lahuta e Malcis”, “The Highland Lute”.
 
Robert Elsie
 
Lindi më 1950 në Vankuvër (Vancouver), Kanadaja. Ndoqi Universitetin e Kolumbisë Britanike (University of British Columbia), ku mbaroi studimet e filologjisë klasike dhe të gjuhësisë më 1972. Po në atë vit, erdhi në Evropë me një bursë studimesh. Vazhdoi studimet e larta në Universitetin e Lirë të Berlinit Perëndimor (Freie Universität Berlin), në Shkollën Praktike të Studimeve të Larta (École Pratique des Hautes Études) në Paris, në Institutin e Dublinit për Studime të Larta (Dublin Institute for Advanced Studies) në Irlandë, dhe në Universitetin e Bonit (Universität Bonn), ku mbrojti doktoraturën më 1978. Që nga 1978 pati mundësi të vizitojë Shqipërinë disa herë në kuadrin e ‘takimeve shkencore’ midis Institutit të Gjuhësisë së Universitetit të Bonit dhe Akademisë së Shkencave të Shqipërisë. Gjithashtu mori pjesë disa vite me radhë në Seminarin Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare në Kosovë. Pas studimeve universitare ai punoi për Ministrinë e Punëve të Jashtme gjermane në Bon dhe nga 2002 deri 2013 për Tribunalin e Hagës. Është anëtar i Shoqatës së Evropës Juglindore (Südosteuropa-Gesellschaft), anëtar i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, si dhe anëtar nderi i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës. U nda nga jeta në tetor 2017, duke lënë amanet që të prehej në Shqipëri.[1]
 
 
Albanian Literature, faqe me literaturë të përkthyer nga shqipja në anglisht nga Elsie
 
Faqe me dokumente historike mbi shqiptarët
Faqe me nje koleksion të madh incizimesh dialektore të shqipes
Faqe me disa koleksione fotografish të vjetra
Faqe me një prezantim të artit shqiptar
 
 
Librat
 
“Dialect relationships in Goidelic, A study in Celtic dialectology” 1986
“Dictionary of Albanian Literature” 1986
“Migjeni, Freie Verse” 1987
“Einem Adler gleich, Anthologie albanischer Lyrik vom 16. Jahrhundert bis zur Gegenwart” 1988
“The Pied Poets, Contemporary verse of the Transylvanian and Danube Germans of Romania.” 1990
“An Anthology of Sorbian Poetry” 1990
“Migjeni. Free verse” 1991
“Anthology of modern Albanian poetry An Elusive eagle soars” 1993
“Albanian folktales and legends” 1994
“History of Albanian literature” 1995
“Një fund dhe një fillim” 1995
“Studies in modern Albanian literature and culture” 1996
“Histori e letërsisë shqiptare” 1997
“Kosovo. In the heart of the powder keg” 1997
“Konstantinos Kavafis” 1997
“Konstantinos Kavafis” 1999
“Evliya Çelebi in Albania and adjacent regions (Kosovo, Montenegro, Ohrid)” 2000
“A dictionary of Albanian religion, mythology and folk culture” 2001
“Flora Brovina. Call me by my name” 2001
“Histori e letërsisë shqiptare botimi dytë” 2001
“Albanian folktales and legends” 2001
“Migjeni (Millosh Gjergj Nikolla). Free Verse” 2001
“Der Kanun” 2001
“Jean-Claude Faveyrial. Histoire de l’Albanie” 2001
“Reisen in den Balkan” 2001
“Handbuch zur albanischen Volkskultur” 2002
“Gathering clouds: the roots of ethnic cleansing in Kosovo and Macedonia” 2002
“Gjergj Fishta. The Highland Lute: the Albanian national epic” 2003
“Berit Backer. Behind stone walls” 2003
“Eqrem Basha. Neither a wound nor a song” 2003
“Early Albania” 2003
“Historical Dictionary of Albania” 2004
“Songs of the Frontier Warriors: Këngë Kreshnikësh” 2004
“Tales from old Shkodra” 2004
“Zhan Klod Faveirial. Historia (më e vjetër) e Shqipërisë” 2004
“Historical Dictionary of Kosova” 2004
“Visar Zhiti. The condemned apple” 2005
“Albanian literature: a short history” 2005
“Gjergj Fishta. The Highland Lute (Lahuta e Malcís)” 2005
“Leksiku i kulturës popullore shqiptare” 2005
“Balkan Beauty, Balkan Blood: Modern Albanian Short Stories” 2006
“Letërsia shqipe: një histori e shkurtër” 2006
“Bajazid Elmaz Doda: Albanisches Bauernleben im oberen Rekatal bei Dibra (Mazedonien)” 2006
“Fatos Kongoli: The Loser” 2007
“Writing in Light: Early Photography of Albania and the Southern Balkans / Dritëshkronja: fotografia e hershme nga Shqipëria dhe Ballkani” 2007
“Udhëtime nëpër Ballkan: Kujtime nga jeta e Franc Baron Nopca” 2007
“Azem Shkreli: Blood of the Quill. Selected Poetry” 2008
“Edward Lear in Albania: Journals of a Landscape Painter in the Balkans” 2008
“Evlija Celebiu në Shqipëri dhe në viset fqinje” 2008
“Azem Shkreli: Blood of the Quill. Selected Poetry” 2008
“Edward Lear në Shqipëri: ditar udhëtimesh, 1848-1849” 2008
“Ornela Vorpsi: The Country Where No One Ever Dies” 2009
“Albania and Kosova in Colour, 1913 / Shqipëria dhe Kosova në ngjyra, 1913” 2010
“Historical Dictionary of Albania” 2010
“Historical Dictionary of Kosovo” 2011
“Fjalor historik i Kosovës” 2011
“Fjalori historik i Shqipërisë” 2011
“Leo Freundlich: Die Albanische Korrespondenz – Agenturmeldungen aus Krisenzeiten” 2012
“Biographical Dictionary of Albanian History” 2013
“The Cham Albanians of Greece: a Documentary History” 2013
“The Balkan Wars: British Consular Reports from Macedonia in the Final Years of the Ottoman Empire” 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s