Kalendari poetik: Elizabeth BISHOP / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Kalendari poetik: Elizabeth BISHOP

Më 6 tetor 1979 vdiq poetja dhe shkrimtarja e njohur amerikane Elizabeth Bishop (1911-1979). Poeti i njohur rus, nobelisti Josif Brodskij, e pati cilësuar “Maria Kallas e poezisë së viteve nëntë qint”. Për miqtë e mi sjell sot këtë poezi prej saj:

 

PAGJUMËSI

Hëna prej pasqyrës mbi komò
hedh sytë miliona milje larg
(dhe ndoshta, me qef, veten vështron,
por kurrë, nuk vë buzën në gaz)
dhe më larg se gjumi sheh, sepse
nga që ajo vetëm ditën fle.

Sikur Gjithësia ta braktiste,
shko në djall, kishte për t’i thënë,
në një pellg do të kuturisej,
a tek një pasqyrë për të qënë.
Kështu mblidh hallet në një torbë
dhe vrap shko flaki në një gropë.

Në këtë botë kaq të mbrapshtë
ku e majta na del e djathtë
ku hija del trup i vërtetë,
ku rrimë gjithë natën zgjuar,
ku qiejt janë kaq të cekët,
detet të thellë dhe ti më do mua.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

One thought on “Kalendari poetik: Elizabeth BISHOP / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s