SI MËKATARË… – SI MËKATARË… / Shkëputur nga vëllimi poetik : “HARXHOVA GJITHË NGJYRAT”

Poezi nga Petro ÇERKEZI 

 

SI MËKATARË…

Një gjethe e verdhë u vërtit dhe erdhi
Si mesazh pakuptim mbi supin tim.
Një tufë zogj bëjnë piruetat e fundit mbi sup të horizontit 
Si duar të ndëruara për lamtumirë.

Shegët hapën gojët e kuqe si thirrje hedonike
Me një dhimbje të ëmbël, të kuqe, të lashtë
Mollën e kafshova dhunshëm të paqëruar mbrëmë
Dy avionë bombardues fluturuan ulët mbi pallate
Humbën mes reve dhe pas pak gjëmuan diku larg.

Të gjithë vrapojnë, njerëzit, makinat, avionët, retë
Kurse piktori i këmben ngjyrat si në alarm.
Deti nxori prapë refugjatë të mbytur
E plagosin barbarisht kaltërsinë, vramë edhe detin vetë.
Në akuarelin e një miku tim piktor
Pashë të pikonin nga peneli pika gjaku.

Në breg të detit pashë një grua duke qarë
Ishin lotë apo stërkala.Ngadalësova hapat.
Në këmbët e saj një trandafil i shkelur brutalisht.
Plazhistët e fundit endeshin përreth indiferentë,
Por as unë nuk nxitova ta marr e ta shtërgoj në gjirin tim,
Nuk e kam për zakon të përqafoj gra të panjohura paturpësisht.
Bota vajton në vetmi, thashë dhe bëra tutje.
Ajo e qarë më kafshoi zemrën si një pendesë e vonë.
U ktheva, por nuk e gjeta atë grua sërish.

Mbi paletën e mikut tim ishte ngjitur deti i zemëruar,
Kurse mbi trikëmbëshin e tij varej dielli në të perënduar.

Ax, vjeshtë, vjeshtë, lozonjarja vjeshtë
Na sheh me sy të ëmbël, bën shënja dashurisht,
Pastaj bën grimaca, trishtohesh, zemërohesh,
Gjëmon e shkrepëtin e derdh lotë qiellorë sikur na përqesh.
E mblodhëm vjeshtën në kanavacë dhe ikëm
Si mëkatarë pa mëkatë.

Shkëputur nga vëllimi poetik : “HARXHOVA GJITHË NGJYRAT”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s