Germain Droogenbroodt

Germain Droogenbroodt Germain Droogenbroodt, was born 11 Septenber 1944  in Rollegem, the Flemish part of Belgium. In 1987 he moved to the Mediterranean artist village of Altea and integrated in Spanish literary life. Germain Droogenbroodt is an internationally appreciated poet, … Continue reading

ME HOMERIN / Nga: Edmond Shallvari

ME HOMERIN

 

Nga: Edmond Shallvari

M’u shfaq përsëri i verbëri Homer, por këtë radhë ia lashë fjalën mes buzëve.
-Më thuaj të vërtetën, linde apo u verbove më vonë në jetë?
Homeri vuri buzën në gaz, tundi kokën duke e mbajtur mendueshëm pjertas në të majtë të tij dhe pas pak sekondash u përgjigj:
-Ke dëgjuar e lexuar nga unë të them gjëkundi që jam i verbër?
Këtë radhë ma la ai fjalën jo mes buzëve, por akoma më thellë gojës.
Kështu që munda t’i flas vetëm vetes atë çast:
-O tallet me mua, pasi bën muu verbëria e syve të tij, ose është çmendur e s’di ç’thotë.
Por nuk ishte as njera, as tjetra.
Sikur të ishte në mendjen time, më kap për krahu dhe më thotë:
-Shiko Itakën, Mondi!
Duke drejtuar gishtin në hapësirën e detit përballë.
Baaa, veç detit në takim me qiellin në horizont, asnjë grimcë Itake nuk dukej.
Por Homeri vazhdoi:
-Sa mirë, ke fatin të shikosh këtë çast Odiseun me Penelopën në verandën e shtëpisë, ja, tek ajo kodra me ullishte.
Baaa, kur nuk shikoja Itakën, nga do gjendej mbreti i saj me gruan në krah?
Mbetur të dy me sytë ngulur horizontit, humba më pas rrëfimit të Homerit dhe para vetes vërtet u shfaq Itaka, Odiseu, Penelopa, më pas Troja, Priami, Hektori, mos vazhdoj të them të njohurit e tjerë për shumicën e njerëzve, si Parisin me Helenën, Akilin, Menelaun me Agamemnonin, Klitemnestrën, Ifigjienën e flijuar në altar perëndish dhe në fund, të famshin Kalë të drunjtë.
Zëri i Homerit pas pak u kthye në rreth zjarri, në mes të të cilit isha unë, si një pjesë rënoje e Trojës së djegur.
Po digjesha vërtet.
Thirra për ndihmë, kur një përplasje uji në trup e fytyrë, më solli në vete.
Homeri mbante në dorë një kovë të posa zbrazur nga uji i detit.
I gëzuar që shpëtova nga zjarri, thirra:
-Homer, kam zili verbërinë tënde!

@Edmond Shallvari

Toys Nightmare (Orion’s Books) (Volume 1) / by Jeta Vojkollari (Author), Daniela Frongia (Illustrator) 

https://www.amazon.com/dp/1977864600

Toys Nightmare (Orion’s Books) (Volume 1) 

 

Orion is a cute little boy, who charms everybody around him. “Like every other child”, you’d say. I agree. He’s exactly like every other child. And like every other child, he likes to have fun and play with many toys. Ah, those toys! Do you know what happened to Orion’s mom, one day? I heard, she’s still terrified. Orion’s mom was tired and fell asleep. Suddenly there was such chaos in the house, that you can not imagine. All the toys started flying and crying, jumping and stumping, sliding and riding, singing and ringing, even screaming and scheming. And then, when his mom woke up… ———– This book of poetry will cheer up children; it will make them learn the poems by heart and recite them all day long; it will teach them responsibility.

 

Jeta Vojkollari 

Fation Pajo publikon romanin “Bashkë me fundvitin” nën redaktimin e publicistit dhe shkrimtarit Albert Zholi

Fation Pajo publikon romanin “Bashkë me fundvitin” nën redaktimin e publicistit dhe shkrimtarit Albert Zholi Një roman që përcjell mesazhe dashurie, krenarie dhe mirësie. Në këtë roman autori mundohet të përcjellë një temë nga më ngacmueset për realitetin shqiptar, atë të … Continue reading