Kalendari poetik: Vinícius de Moraes / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Kalendari poetik: Vinícius de Moraes

Më 19 tetor është data e lindjes për Vinícius de Moraes (1913-1980), poet, këngëtar, kompozitor, dramaturg dhe diplomat brazilian. Në saje të një burse studimi dhënë nga qeveria britanike në vitin 1938, studioi për letërsi në Oksford. Në Itali poezitë e tij janë përkthyer së pari nga Ungaretti. Një kurreshtì nga jeta e tij: ka qënë nëntë herë i martuar. Sjell këtë shqipërim nga poezia e de Moraes:

PEZULL

Jashtë meje,
në hapësirë,
endacake,
muzikë e dhimbshme e një valsi;
brenda meje, në qënien time, thellë,
muzikë e dhimbshme e trupit tënd;
dhe në gjithçka,
çast i gjithçkaje jetohet,
këngë e natës kthjellohet.
Këngë e trupit tënd në timin…
Rrotullim i ëmbël i një valsi të largët,
i luhatshëm…
Sytë e mi që pijnë
fytyrën tënde,
sytë.
Dhe nga gjithçka,
më vjen të qaj.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s