World Poetica: Blaga Dimitrova / Shqipërim dhe videopoem nga Kolec Traboini

World Poetica: Blaga Dimitrova

Shqipërim dhe videopoem nga Kolec Traboini

Advertisements

DITË E PATOLERUESHME / Poezi nga Alain Borne

Poezi nga Alain Borne     DITË E PATOLERUESHME   Ditë e patolerueshme shkëmbimi i gjakut me ujin të mbjellat ulërijnë përgjatë rrugëve, ku pluhuri qep xhaketa të verbëra, trupa të shpërndarë lulëkuqe të gjalla të qerreve. Dielli fluturak thith … Continue reading

Advertisements

Poezi nga Oktavio Paz

Poezi nga Oktavio Paz     Agim   Duar të shpejta të ftohta i heqin një e nga një fashat e errësirës Hap sytë ende jam gjallë në qendër të një plage akoma të freskët.       Fat poeti … Continue reading

Advertisements

Kalendari poetik: Arthur Rimbaud / Përgatiti materialin : Maksim Rakipaj

Kalendari poetik: Arthur Rimbaud Ka datën e lindjes më 20 tetor poeti francez Artyr Rembo (Arthur Rimbaud 1854-1891); u quajt poet i adoleshencës, pasi shumicën e poezive e shkroi në moshën 16 deri më 19 vjeç. I përket brezit të poetëve … Continue reading

Advertisements

Elegji – Fragment nga Antoine de Bertin / Përktheu nga frëngjishtja në shqip : Marjeta Shatro

Elegji     Fragment nga Antoine de Bertin   O trishtim! O keqardhje! O ditët e fëmijërisë sime.Sa keq! Një dalje më e butë më ishte premtuar. Lindur në këto klima të bukura dhe nën qiej miq Se në gji … Continue reading

Advertisements

Poezi nga Sevëme Fetiqi

Poezi nga Sevëme Fetiqi   POETI Ka lindur nga përralla na ishte njëherë… Në kopshtet e djallit dhe të engjujve mblodhi gëzime hidhërimet për vargun e vet të pathënë Zogun e bëri shok malin shteg me njëmijë e një klithje … Continue reading

Advertisements

World Poetica : ROBERT FROST / Videopoem nga Kolec Traboini


ROBERT FROST 
(26 mars 1874 – 29 janar, 1963, USA)

Cikël poetik shqipëruar nga Kolec P. Traboini.

Robert Lee Frost ka lindur në San Francisco. U shpërngul në Lowell, Massachusetts, ku Frost-i i ri nisi të shkruante poezi gjatë viteve të shkollës së mesme. Puna e tij u botua fillimisht në Angli para se të botohej në Amerikë. Në vitin 1894, “New York Independent” publikoi krijimin e tij të parë në shtyp, “Flutura ime”. Natyra dhe gjeografia janë konstante në jetën e Frost-it, ndaj ai gjithmonë në jetën e tij gjeti frymëzimin brenda botës që e rrethonte. Është vlerësuar jo vetëm për pamje realiste të jetës rurale, por veçmas për përdorimin e gjuhës së folur amerikane. Krijimtaria e tij shpeshherë merret si pasqyra më mirë e jetës në New England në fillim të shekullit të njëzetë. Jeta dhe mjediset i shërbyen atij për të trajtuar tema komplekse sociale dhe filozofike. Robert Frost u nderua me Çmimin Pulitzer katër herë dhe në vitin 1916, u bë anëtar i Institutit Kombëtar të Arteve dhe Letrave. Iu dha Medalja e Artë e Kongresit Amerikan në vitin 1960 për veprat e tij poetike. Mbylli sytë përjetë në Boston më 29 janar 1963.

Videopoem nga Kolec Traboini

Advertisements