Shtëpia Botuese “ADA” publikon vëllimin poetik ” Poezi emigranti” të autorit Joho Mollanji

 Shtëpia Botuese “ADA” publikon vëllimin poetik ” Poezi emigranti” të autorit Joho Mollanji

Autor: Joho Mollanji
Redaktor: Ilmi Dervishi
Recensa: Natasha Ilia

Botimi i parë, 2017
Përgatiti për botim: Roland Lushi

Formati : 14x20cm

 

Roland Lushi

Botimet ADA
Shtëpia botuese “ADA”
Adresa: Rr. Nasi Pavllo Nr.20
Cel: 068 22 190 16
Tiranë, tetor 2017

Shtypur në shtypshkronjën e Shtëpisë Botuese ADA

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë
Mollanji, Jaho Poezi emigranti :
poezi / Jaho Mollanji ;red. Ilmi Dervishi.
– Tiranë : Ada, 2017
60 f. ; 20 cm.
ISBN 978-9928-244-41-3
1.Letërsia shqipe 2.Poezia
821.18 -1

 

Poezi të shkruara me mall…

Me poezimë e Jaho Mollanji jam njohur ka vite, falë rrjeteve sociale e sidomos me publikimet në Fb. Është një poezi që e kam lexuar me emocion,sidomos ata me temë atdhedashurisë, plagët e emigrimi, mallin e dhimbjen për vendlindjen.
Duke qënë vetë Jaho emigrant në Itali disa vite e ka ndjerë dhë me shpirt e zemër, ashtu si çdo emigrant shqipëtar kudo që jeton e punon. Edhe ai që është në amerikë, francë, gjermani apo në greqi ndonse me ndryshim page apo kushte jetese më të mira, apo letësim në lëvizje, nga ana shpirtërore është e njëtë, po ajo dhimbje e mall për vendlindjen e njerzit e tij.
Në poezitë Bilbili i Oparit, Për Korçën time, Lulja e Oparit gjenë çdo emigrant vetën e tij, mallin për vendlindjen e tij.
Jam larguar por s’ jamë tretur,
Shpirti qetësi s më ka gjetur,
Jam i lodhur e i munduar,
Në vende të huaja duke punuar.
Janë vargje që të emocionojnë e të vënë në mendime gjithësejcilin që i lexon. Tematika e poezive është e gjërë. Poezi si, Moj e bukur, Voskopoj, Ç’ja thoshte bilbili, Loti e të tjera, janë poezi të realizuara artistikisht, të shkruara me frymëzim. Poeti Jaho Mollanji jeton e punon në Itali, por shpirti e zemra janë në Shqipëri. Edhe ëndërrat, edhe kujtimet, edhe poezinë e ka këtu si te poezia, Shqipëria, Për ty, Amaneti i moshës, etj. Jeton me shqetësimet e kombit si te poezia, Për Kosovën, Çamëri por përjeton me gëzim zhvillimin e vendit, ashtu siç merakoset për ç’ka nuk ecën mirë. Poeti ndjen dhimbje për ndarjen nga jeta të njerzëve të tij por edhe për poetin Dritëro Agolli ndjen dhimbje dhe shkruan poezi:
Mbeta pa fjalë,
Kur e dëgjova,
na u mbyll një dritare,
Vdekje, na helmove.

Në poezinë e tij gjen krenarin për vendin, gjen erën dhe ngrohtësinë e diellit, gjen erën dhe bukurinë e luleve, nga më të bukurat si Lulja e Oparit.
Duke i uruar suksese në krijmtari mendoj se poezia e Jaho Mollanji është një poezi që duhet lexuar sidomos nga ne Emigrantët.

Nga: NATASHA ILIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s