Kalendari poetik: Në përvjetorin e lindjes së Trilusës (1871-1950) : TRILUSA U RINGJALL… NË TIRANË / Nga : Shpend Sollaku Noé

Kalendari poetik: Në përvjetorin e lindjes së Trilusës (1871-1950) TRILUSA U RINGJALL… NË TIRANË Rallë, shumë rrallë gjenden shembuj të tillë ku përkthyesi dashurohet si i çmendur me tekstin e një autori. I dashuruari në këtë mes është Maksim Rakipaj … Continue reading

Poezi nga Hysen Graçevci

Poezi nga Hysen Graçevci   SHTIGJEVE TË ATDHEUT (Shtjefën Gjeçovit) Rrënjës, në lashtësi, burimeve të Dardanisë, hapërimin nise… Në muranën e Rozafasë preke legjendën, n’Troshan, ëndrrën. Dhe, nga kjo fole, fluturimin more, shtigjeve t’Atdheut… Varreve, kullave të gurit ua nxore … Continue reading

Poems by Tyran Prizren Spahiu

Poems by Tyran Prizren Spahiu

 

PEACE LIVES HERE

Almighty has compassionate us.

Old Gothic fireplace at attic room,
enjoys golden times, serenades invite,
kneeled in front of Stradivari violin,
mankind’s joy, music time,
educated thin fingers of Nicole Pesce,
is playing Beethoven on this goddess …

Gentle sounds are spilled out at the mall,
people stopped as drunk
fascinated by the crystalline grades,
from the open top window,
waves are spread in this paradise
easy, lucid, blazing,
for ears day of celebration,
electrifies the sense of satisfaction,
pleasant, charming, rivet,
over, permanently is lighted a candle for peace ….

Intertwined with mimosa scent, perfect youth,
I close my eyes, enjoy life in the world,
imagining perfection of the nature,
sounds of spring wrapped me, oh.. divine nature …
Hope, Living, smiling with love,
dressed smoothly seasoned lust,
spiritual mood as the shade of emerald

 

I AM NOT LOADED!

Hails this small world
the sincere, ordinary people
these creatures
that knit the weaves of pleasure.
I am part of this idyll
feel sympathy
silence, joy, tough days
I want to coexist with them
I
I’m not loaded with hate
stream that pollute the soul.

In the limited scope of the spirit
trying to get calm
a place where justice is born
in that scales of life
I am trying to find happiness.

I do not ask much
a little space to liven up
trying to pave the way of generosity
meet with noble friends.

Above they stand
in the offices adorned with wealth
the dictionary is broken
language distorted
feelings suffer
I know
these virtues belong to their cruel world!

See, they are coming
Pharaohs clothed in tie
Feed are
with crowns of irony-jealousy
it is also there
owner of the castle
the slave of ignorance
even farther the eyes swim
I do see gathered are
Negative energy, homo sapiens sowing fear.

I roll slowly, calmly
Towards the way of the goodness as a human being!

 

The Devil I Paid for Advice – By: Jeta Vojkollari / The Reader’s Voice – Drita Bamkallari, Procurement Coordinator Albchrome

The Reader’s Voice   The Devil I Paid for Advice By: Jeta Vojkollari   http://www.jetavojkollari.com/the-readers-voice.html http://www.friesenpress.com/bookstore/title/119734000018904009 http://www.amazon.com/dp/B00ZARLZMU/?tag=friesenpressc-20     Drita Bamkallari-Procurement Coordinator Albchrome   Greetings Jeta, I bought The Devil I Paid for Advice just a few days ago and … Continue reading

Monografi nga Albert Zholi : “RESHAT ARBANA –“ARTIST I POPULLIT “ libri që çon në piedestal artin shqiptar / Nga: Harallamb Kota, studiues

Monografi nga Albert Zholi : “RESHAT ARBANA –“ARTIST I POPULLIT “ libri që çon në piedestal artin shqiptar   Nga: Harallamb Kota, studiues   Shkrimtari Albert Zholi, pas publikimit të librit “IKJA E MADHE”, paraqitet para publikut artdashës shqiptar e më … Continue reading

Shtëpia Botuese “Muzgu” publikon librin “Nëpër male me kulturë e humor” të autorit Ibrahim Haçkaj / TUNDIMI DHE MUZA E MALEVE : Pasthënie nga botuesi Mark Simoni

Shtëpia Botuese ” Muzgu” publikon librin ” Nëpër male me kulturë e humor” të autorit Ibrahim Haçkaj TUNDIMI DHE MUZA E MALEVE “Sa herë lexon një libër, i ngjitesh malit të dijes”, thotë Begnamino Croce. E patjetër mali i dijes … Continue reading