Vogëlushe, shkojmë të shohim trëndafilin ( Kasandra ) – Pierre de Ronsard ( 1524 -1585 ) / Përktheu nga frëngjishtja: Marjeta Shatro

Poezi nga Pierre de Ronsard
 
Pierre de Ronsard, poet francez që ka lindur në 1524 dhe ka vdekur në 1585.Nga brezi i tij është quajtur “Princi i poetëve”.
 
 
Vogëlushe, shkojmë të shohim trëndafilin
 
Kasandra
 
Vogëlushe, shkojmë të shohim trëndafilin,
që këtë mëngjes e kishte pasqyruar
fustanin e tij të purpurtë në diell,
një pikë e humbur këtë mbrëmje
mbulesat e veshjes së tij të purpurtë,
dhe pamja e tij e ngjashme me tuajën.
 
Për fat të keq! Shih sa pak hapësirë,
Vogëlushe, ai ka sipër vendin.
Për fat të keq! Bukuritë e tij le të bien!
Oh me të vërtetë, Natyrë njerkë
Pastaj një lule e tillë nuk jeton gjatë
nga mëngjesi deri në mbrëmje!
 
Pra, nëse më besoni, vogëlushe,
ndërsa mosha juaj po lulëzon
në risinë e saj më të gjelbër,
mblidhni, mblidhni rininë tuaj:
si kësaj luleje, plakja
Do tu fishkë bukurinë tuaj.
 
 
 
Mignonne, allons voir si la rose
 
A Cassandre
 
Mignonne, allons voir si la rose
Qui ce matin avoit desclose
Sa robe de pourpre au Soleil,
A point perdu ceste vesprée
Les plis de sa robe pourprée,
Et son teint au vostre pareil.
 
Las ! voyez comme en peu d’espace,
Mignonne, elle a dessus la place
Las ! las ses beautez laissé cheoir !
Ô vrayment marastre Nature,
Puis qu’une telle fleur ne dure
Que du matin jusques au soir !
 
Donc, si vous me croyez, mignonne,
Tandis que vostre âge fleuronne
En sa plus verte nouveauté,
Cueillez, cueillez vostre jeunesse :
Comme à ceste fleur la vieillesse
Fera ternir vostre beauté.
 
 
 
Përktheu nga frëngjishtja: Marjeta Shatro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s