Fragment nga “DITARI I OTILIES” – “Afritë përzgjedhëse“ ( Roman ) – Johann Wolfgang von Goethe / Përktheu në shqip: Aristidh Ristani

“Afritë përzgjedhëse“ ( Roman ) –  Gëte Fragment nga “DITARI I OTILIES” Me nderim e mirënjohje pedagoges sime të dikurshme të gjermanishtes në Universitetin e Lajpcigut, zonjës Rosemarie Freyer, e cila ma pati dhuruar origjinalin me urimin që një ditë … Continue reading

World Poetica: EZRA POUND  / Videopoezi  dhe përkthim nga Kolec Traboini

EZRA POUND 
 30 tetor 1885-1 nëntor 1972, USA

Ezra Weston Loomis Pound, shqipëruar në një cikël poetik nga Kolec P. Traboini, ishte një poet amerikan i lindur në Hailey, Idaho, SHBA, figurë e madhe e lëvizjes së hershme moderniste. Kontributi i tij për poezinë filloi me krijimin e rrymës së magjizmit, lëvizje mbështetur në poezinë klasike kineze dhe japoneze, duke theksuar qartësinë, saktësinë dhe lakonizmin e gjuhës.
Punoi në Londër në fillim të shek. XX, si redaktor i jashtëm i disa revistave letrare amerikane, bashkëpunoi me autorë si: Eliot, James Joyce, Robert Frost dhe Ernest Hemingway.
Shkoi në Itali në vitin 1924 dhe gjatë viteve 1930 dhe 1940 përqafoi fashizmin e Benito Musolinit. Gjatë Luftës së II-të Botërore ka bërë emisione të propogandës fashiste antiamerikane, si rezultat i të cilit u arrestua në vitin 1945 me akuzën për tradhti. Kaloi muaj në paraburgim në Piza, duke përfshirë edhe tre javë në një kafaz çeliku në natyrë sa i shkaktoi një krizë mendore.
U konsiderua i paaftë për të dalë në gjyq, ndaj u burgos në spitalin psikiatrik Shën Elizabeths në Uashington DC, për mbi 12 vjet.
U lirua nga Shën Elizabeths në vitin 1958, në sajë të një fushate nga shkrimtarët e tjerë dhe jetoi në Itali deri në vdekjen e tij në 1972.

Videopoezi  dhe përkthim nga  Kolec Traboini

Poezi nga: Ndue Marku

Poezi nga: Ndue Marku   JO VETËM ËNDËRR . E përlagur prej pikellimit… Flokëshprishur e gjinjëgërvishtur Erdhi nga rruga e kohes aventureske Pas mesit të nates, Me sy gjysëm të mbyllur prej drogimit, Me pantoflat duke tërhequr zvarrë…. . Ma … Continue reading