Poezi nga Thomaidha Tanuçi Cullufe

Poezi nga Thomaidha Tanuçi Cullufe

 

Lutem

Lutjen e ha me lot,
mëngjeset më gjejnë
më një rrëkezë
mbi faqe.

Jam unë që kërkoj,
jam unë që kërkohem,
rrugët më humbin trupin;

fjalët më kanë prekur shpirtin
ngjitur janë si pika pa presje,

emrin tim
ditët mbajnë në gojë
unë endem mes tyre
si e humbur stinësh.

Jam unë që kërkoj,
jam unë që kërkohem,
dhe kjo lutje
nuk ma shuan etjen,

veç rënkon me mua
pa frymë.

Jam një copë ëndrrash
të qiellta.

 

Çarçafë ujërash nderur

Çarçafë ujërash nderur,
ecja nëpër pyje
me ngjyrën e shiut
preva një fustan;
qielli rrëzon gjethet
lotët bën kurban,
pemët mbretërojnë
në kurora resh,
unë nusëruar
me fustan ngjyrë shiu.

Me alga në trup
tretem nusërisht,
në një pus pa fund.

Mbetur pa rrënoja,
pa gur e pa baltë,
nuk kishte themele,
por kërkonte shtrat.

Po deti ishte tharë,
nuk gjeti as trup,
mbeti dhe pa varr.

 

Rrugë…

Jetuar kam si një gjethe
që u mbulua nga mijëra të tjera
dhe as nuk qaj, as nuk rënkoj
prej rëndesës së tyre.

Zhurma e pikave të ditës
më rëndon pak nga pak…

natën, natë e kam
gjithëherë.

Jetuar kam si një gjethe,
por si dekompozim
mos më kërkoni;

me dritën e shpirtit jam
duke ndiçuar,
rrugë…

Ndjesi

Ndonjëherë kam ndjesinë sikur ti vjen
me oshëtimat e detit në guacka
dhe lehtë më lëshon mbi veshë
tingujt e shpirtit.

Asnjëherë nuk ia gjeta fjalën ndjesisë
që me jep aroma e barit dhe e tokës
ti më thua: “Është ndjesia ime!”,
pastaj më drejton nga qielli
mbushur me luleqershi;
kur kokrra të bëhen të jemi bashkë
duke i ngrënë me symbyllur.

Gjithmonë vështrimet e tua ngjajnë me kundrimin e hënës,
dhe ti me dashje ndërpret reflektimin e saj mbi mua
duke më mbështjellë me krahë;
nga palodhja kërkojmë shtratin e pyllit,
që nuk e gjen dot ndjesinë që i japin aromat e trupave tanë.
të heshtur mos prishim palëvishmërinë e ajrit që ka ngrirë.

Ndonjëherë të gjitha ndjesitë më sjellin ty,
kështu i jetoj në një çast
të gjitha ditënatatat tona të përjetshme.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s