Kalendari poetik: Sophia de Mello Breyner Andresen (1919-2004) / Përgatiti materialin : Maksim Rakipaj

Sophia de Mello Breyner ANDRESEN

Kalendari poetik: Sophia de Mello Breyner Andresen (1919-2004)

Sot është data e lindjes së poetes portugeze, fituese e çmimit Camões në vitin 1999 e dyta femër që fitonte çmimin e lartë që jepet në vendet ku flitet gjuha portugeze. Babai i saj qe me prejardhje daneze, si kuptohet edhe nga mbiemri. Qe edhe përkthyese; Dante dhe Shekspiri iu dhanë lexuesit portugez nga pena e poetes së njohur. Nga shqipërimet që kam prej saj, parapëlqeva këtë që kam sjellë dikur në gegnishte:

FRYGË ME TË DASHTË

Asht frygë me të dashtë
Në nji vend kaq të brishtë si kjo botë,
Asht dhimbë me të dashtë
Në kte vend të gjymtuem,
Ku gjithçka thehet e meket,
Ku gjithçka veç rrenë asht
Dhe na ndan….

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s