Poezi nga Zhaneta Barxhaj

Poezi nga Zhaneta Barxhaj
 
 
GJETHËNAJ
 
Ka filluar të nxehet qielli,
të lëshojë fllad të acartë.
Shoh te zverdhet dhe e fundit gjethe e gjakosur,
të plandoset përdhe pa pikë fuqie.
Gjethet… këto spaleta të arta,
të pagoja, dinë të dëgjojnë,
aty tek kuvendojnë këto plakëlashta.
 
Vallëzonim një vals epshor.
Duke thithur të fundit ujë brenda zgavrës gjigante,
që na strehonte teksa ia kriste shiu…
Ah! ai ishte çasti im… ti e dije me siguri.
Ndryshe nuk shpjegohet çlirimi i ngadaltë,
që më afroi hënën si abazhur te koka.
 
E unë hidhja rreshta mbi fletët e thara.
Aq shumë shkarravisja,
sa gjithë gjethet ti i zbrite për mua.
Dhe një mëngjes maji për çudi,
u habita sa shpejt kishte ardhur vjeshta…
 
 
 
AVATAR
 
Në gjendje kllapie palëvizur shoh,
tek endemi mjegullishtave të kibernetikës.
Makina sociale të përsosura enden rrugësh përkrah meje.
I shoh të buhavitur nga pija e një nate më parë,
me rrathët e syve të nxirë.
Kryelartë kundërveprojnë ndaj shtysave të jashtme,
pothuaj avatar…
Dhe nëse ky ishte qëllimi jonë…
Dhe nëse… mjerë ne.
 
 
 
RADARË
 
Qetësisht u mjegullua e kaltra e kthjellët,
zymtoi çdo gjë prej sipër… e qetë vazhdoi.
Krijesa imcake vërtiteshin të verbuara,
të penguara s’gjenin prehje!
Atje në subkoshiencën e tyre kishte ca nyja,
ca gunga të dala boje që gërvishtnin pa fund.
 
Dehja e lëmshit sa vinte e shtohej.
Na mbyti duhma vërshuar prej vrimave të shpuara,
zhakes së qëndisur me kujdes.
 
Me fijëzat që varen gjithandej,
pengojnë koordinimin e fluturimeve radarë.
Kruspulluar nën gjethnajën mburojë,
krimbi po i shpëtonte edhe njëherë ciklonit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s