Kalendari poetik: Attilio Bertoluçi 1911-2000 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Attilio BERTOLUCCI

Kalendari poetik: Attilio Bertoluçi 1911-2000

Poeti dhe përkthyesi i njohur italian u lind më 18 nëntor 1911, është babai i dy regjizorëve me emër, Bernardo dhe Xhuzepe Bertoluçit. Filloi të shkruante poezi që në moshën 18 vjeçare dhe njëherësh edhe përkthimet nga autorë të mëdhej
si p.sh., William Wordsworth, Charles Baudelaire etj. Intelektual i plotësuar jo vetëm si poet e përkthyes, por edhe kritik arti dhe skenarist. Kritika letrare e vendos Attilio Bertoluçin ndër poetët e mëdhej të shekullit XX. Ja një poezi e tij:

ERA

Era si ujku, njësoj,
kur nga malet turret
dhe fushave, poshtë sulet,
frikë mbjell kudo kalon.
Ulurin kur çel drita e mëngjesit,
shtëpi, horizonte shkulmon,
ujrat në burime turbullon,
i fshihen, që të gjithë njerëzit.
Pastaj e lodhur fashitet, bie në qetësi
gjithçka, ashtu si na ndodh kur
përgjumemi, pasi bëjmë dashuri.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s