NDERIM, PËR STUDIUESIN DHE MIKUN E PAHARRUAR, NDUE ZEF TOMA (NOSHI)! / Nga: Prof.Murat Gecaj, publicist e studiues

NDERIM,  PËR STUDIUESIN DHE MIKUN E  PAHARRUAR, NDUE ZEF TOMA (NOSHI)!

Nga: Prof.Murat Gecaj

         publicist e studiues

 

Ndue Z.Toma (Noshi)

1.

Lajmin e hidhur, për ndarjen përgjithnjë nga jeta, të kolegut e mikut të kahershëm dhe të paharruar, Ndue Zef Toma-Noshi (1935-2017), ma dha Prof.Ilinden Sterjo Spasse, ish-punonjës në Institutin e Studimeve Pedagogjike, botues i njohur në fushën e arsimit tonë kombëtar dhe mik i tij. Ishte diçka e befasuese dhe e papritur për mua edhe nga fakti, se kisha kohë pa bisduar më atë në telefon, siç vepronim shpesh herë. Por dhe me banim ishim paksa larg, ai në Lagjen “Ali Demi” dhe unë në ish-stacionin e trenit.

Kujtoj këtu, se para disa kohësh, folëm gjatë në telefon dhe të dy shprehëm dëshirën që të takohemi, diku nga qendra e kryeqytetit dhe të pinim kafe bashkë. Po ja, që ditët rodhën me shpejtësi dhe, faatkeqësisht, ne nuk u pamë më e u ndamë pëjetësisht e papritur, për mua!?

Me Noshin, kështu i thërrisnim të gjithë, njheshim prej shumë vitesh. Më së së shumti, jemi bërë miq e kemi pirë sa herë kafe bashkë, kur ai punonte  në revistën “Të drejtat e njeriut”, me zyrë afër Ministrisë së Arsimit e Kulturs, ku unë shërbeja në gazetën  “Mësuesi”. Por dhe kam bouar disa herë shkrime në atë revistë, të cilat Noshi i merrte  e kujdesej, me atë korrektësinë e dashamirsinë e tij të njohur, që të dilnin sa më bukur.

Pastaj edhe në vitet pasradhëse, kur të dy ishim në pension, takoheshim jorrallë ose bisedonim me kanaqësi në telefon.Me timbrin e zërit të tij të butë, të qetë e të mbël, përcillte kurdoherë mirësi, pasi kishte një botë të pasur e të pastër shpirtërore.

Po të shfletosh skedarin e Bibliotekës Kombëtare ose ta kërkosh atë online,  bien në sy botime të panumërt, me emrin e Ndue Zef Tomës. Ata janë me tematikë të larmishme, si kur ai ka qenë autor ose bashkautor. Shkrimet e tij kanë përmbajtje të theksuar atdhetare, për çështje shoqërore, arsimore e kulturore etj., të hartuar me kulturë dhe në gjuhën letrare të njësuar.

Kështu, ai ka shkruar edhe për figura të njohura të letërsisë e arsimit shqiptar, si për Atë Gjergj Fishëtn e Mati Logorcin etj. Sigurisht, shumica e punimeve të Noshit kanë patur objekt të drejtat e njeriut, që nga moshat e reja ose jo dhe të  moshuarit e profesionet e ndryshme të tyre. Ai ka bashkëpunuar me prof.Hamit Boriçin në botimin e punimeve me interes“ Publicistikë“(nr.1 e 2) ose “Një shekull e gjysëm publicistikë shqiptare” etj.Pra, na ka lënë një pasuri të çmuar, me botimet e studimet e tij, që mund të kenë mbetur edhe dorëshkrim.

2.

Jeta e Ndue Zef Tomës është e ngjashme me atë të sa e sa djemvëe e vajzave të malësive ose fshatrave tona. Shkollën fillore e nisi në moshën rreth 6-vjeçare, aty në fshatin Velipojë të Shkodrës. Pas çlirimit të vendit, pra më 1945, ndoqi mësimet më tej, në shkollën unike “24 maji”. Që aty, vazhdoi edhe të mesmen, në Shkodër, që të dilte mësues dhe më vonë arsimin e lartë, për gjuhë e letërsi shqipe. Që në bankat e shkollës u dallua për sjelljen e tij shembullore, por dhe për zellin në mësime, për  prirjet e shfaqura ndaj krijimtarisë letrare.

Pasi mbaroi shrbimin ushtarak, e caktuan inspektor në seksionin e arsimit të rrethit Shkodër. Por nuk e lanë gjatë aty dhe, për biografi “të dyshimtë”, e dërguan mësues në  Bregun e Lumit, të zonës së thellë të Dukagjinit. Po, më tej, fati i buzëqeshi dhe  e emëruan me punë në Institutin studimor, për çështje të letërsisë shqipe.

Në ato vite, ai krijoi familjen e tij, me bashkëshorte Anën dhe u trashëguan me një djalë e një vajzë, që i deshën aq shumë dhe ata ua shpërblyen, në të gjitha drejtimet, duke i nderuar për çdo gjë. Sigurisht, ky fakt ia lehtësoi punën Noshit, në kërkimet e studimet shkencore të tij me mjaft vlera dhe botimin e tyre.

…Në mbyllje të këtyre pak radhëve, u shprehim ngushëllimet e thella dhe marrim pjesë në hidhërimin e madh të bashkëshortes e dy fëmijëve, familjarëve të tjerë, si dhe kolegëve të punës e miqëve të shumtë, që ai i kishte, kudo. Emri dhe vepra e tij janë të pashlyera në kujtesën tonë dhe do të kujtohen gjatë.

Tiranë, 24 nëntor 2017

Shtëpia Botuese ” MALE” publikon vëllimin poetik” Ah, sikur ta dije!” të autores Mimoza Çobo me redaktim dhe parathënie nga autori Vullnet Mato

Shtëpia Botuese ” MALE” publikon vëllimin poetik” Ah, sikur ta dije!” të autores Mimoza Çobo me  redaktim dhe parathënie nga autori Vullnet Mato   NJË POETESHË ME PËRMASA GJENIALE Gjenialiteti i saj nuk është një shprehje formale, por vlerësim i … Continue reading

Condamner le génocide de Serbie et d’Athène sur le peuple autochtone shqyptar (albanais) / Ermira QERIMI( Kondo)

Condamner le génocide de Serbie et d’Athène sur le peuple autochtone shqyptar (albanais)
 
 
 
Ermira QERIMI ( Kondo)
 
Depuis 150 ans le peuple autochtone Shqiptar (albanais) subit à travers de plusieurs générations des horribles génocides.
Il y a près d’un siècle les massacres commencèrent en masse dirigées par le gouvernement d’Athènes, maîtresse, et exécuté parallèlement par Belgrade, sur nous les shqiptars d’Épire (nord ouest de la Grèce), et de Dardani (Kosova, Lugina e Presheves-Kosova lindore, Macédoine et Monténégro) dont un nombre innombrables de victimes qui restent aujourd’hui encore indevoilées: dont que les descendants des pauvres victimes reçurent l’histoire de cette événements tragique.
La préservation de la mémoire permet aujourd’hui de maintenir la paix et de dévoiler la vérité.
Athènes et Belgrade commirent sur les autochtones de multiples crimes, décapitations, tortures, violes sur mineurs, femmes, et seniors ayant le but d’exterminer notre identité, dont les plus chanceux bénéficiaient d’une morte plus rapide.
 
Ces massacres sont étés prémédité pour ainsi voler notre identité et nos terres, enterrée notre culture et brûlés nos traditions.
Le génocide reste de nos jours ignoré et inconnus au reste du monde pour faute de moyens modernes (???!!!…)
Mais le gouvernement d’Athènes n’en reste pas là, car ses ordres du génocide s’étend jusqu’au nettoyage ethnique massive aux années 90, par le boucher Milosevic, envers nous les shqyptars autochtones de Dardanie (l’actuel kosovo).
 
Ces horribles massacre monstrueuses exécutées par Belgrade, sous le cadre d’état terroriste dont les faits commises sont abominable et inimaginable, devenant hélas que l’œuvre de carnivores assoiffés de viande crû, sur de pauvre innocent.
Le génocide se déroulèrent dans des conditions ou le monde bénéficiait de moyens de techniques technologique, en conservant les images, malgré les horreurs inimaginable par un humain.
Des images, des photos, et des vidéos témoignent de ce geste horrifiant que seule le démon en garde comme souvenir de vacances.
Et encore de nos jours, la politique de Belgrade, prétendant de construire une nouvelle Serbie à travers l’intégration européenne, ne veut jamais à reconnaître ses crimes…
 
Le pire est qu’à sa direction politique étatique, ne continuèrent que les bouchers d’hier, comme Vuçiç le ministre de propagande, aujourd’hui le premier ministre, comme Daçiç porte parole du boucher de Milosevic aujourd’hui ministre des affaires étrangères et premier vice premier ministre terminant avec le président Nikoliq, le bras droit de Sheshel d’hier…
Bien entendu, qu’au nom de la vérité, de la justice, de la paix, de la liberté, de la réconciliation des peuples et de la stabilité, l’Union européenne, son parlement et le congres américain doivent entendre cette voix témoignage de souffrance ayant incapable de faire le deuil de ses enfants disparus à condamner ces horribles crimes, ces génocides continues, qu’ils sont commis attentivement et intentionnellement par l’état de SERBIE et de la Grèce administrative.
 
La reconnaissance de cette vérité en la condamnant va aider plus les peuples de la Serbie administrative en les dodelinant de la complexité de la honte de l’état terroriste de Belgrade officiel.

Makthi i delirit kriminal përballë vetëdijes së lirisë ( Rreth romanit “Vila misterioze” të shkrimtarit Hyqmet HASKO) / Nga: Dukagjin HATA

Rreth romanit “Vila misterioze” të shkrimtarit Hyqmet HASKO Makthi i delirit kriminal përballë vetëdijes së lirisë   Nga: Dukagjin HATA Pas romaneve “Kujtime të lagura”, “Një vrasje në hotel “Delir” dhe “Gruaja me shami jeshile”, Hyqmet Hasko vjen para lexuesit … Continue reading

SATAN’S CONTRIVANCE / Videopoem by Dr. Jernail Singh Anand

SATAN’S CONTRIVANCE – Videopoem by Dr. Jernail Singh Anand

 

SATAN’S CONTRIVANCE

They loved each other so well
And went about so well;
What we now call relationship
Unhampered by the ceremony by fire.

Here was a perfect union
Of two people
Who emerged from one whole
Cut into two
Each fitting the other

But their compatible behavior
Irked the Evil Master
How could these people
Live in peace? an anathema to his plans.

The rivers the mountains
Even birds
Nothing possessed those capabilities
Which could be derailed
So that
The whole planet could be
Set on fire.

So, he contemplated about
Them;
The innocent duo,
Exhorted not to eat the forbidden fruit.

Satan
Who appeared to be having
an independent will
And who marched against God
And grabbed Eden;

Actually, fought an internalized battle
In the minds of the two
Protagonists.

He made them eat the fruit
Of knowledge,
Which swept off their innocence

And he showed them
how, love having taken wing,
they could keep themselves tied
to each other,

Wedlock.
He insinuated the wedlock.
This was a contrived union
Which could yoke
disaparate elements together;

Force them
into further fertilization
And procreate incompatible minds.

He had a vision
One day to populate Eden
With minds
At a loss to know what it all meant
What it all was
And peace to them would be an anathema

Disturbed inside by the incongruent soul
In the home,
And outside by the people
Who had lost all sense of belonging.

Thus putting Adam
The best of the creation
Into worst of the situations
From which deliverance was
A far-fetched dream.

A time came
When Satan would thank the stars
For his phenomenal success.

People with mental disorders
Were ruling from the shrines
And there was Hell Hell and Hell
with the world.

Dr. Jernail Singh Anand
All rights reserved @2017

Me rastin e 105- Vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë piktorët Aurora Ndreu dhe Sulejman Prrenjasi dhurojnë tre piktura për familjen Jashari

Me rastin e 105- Vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë  piktorët  Aurora Ndreu dhe  Sulejman Prrenjasi dhurojnë tre piktura për familjen Jashari Me rastin e 105- Vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë , këto tre vepra punuar nga piktori i talentuar  Aurora … Continue reading