Kalendari poetik: Alfred de Musset (1810-1857) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Alfred de MUSSET

Kalendari poetik: Alfred de Musset (1810-1857)

U lind më 11 nëntor 1810 Alfred de Musset, poet, shkrimtar dhe dramaturg francez, njëri nga përfaqësuesit më të shquar të romantizmit në letërsinë frënge dhe botërore. Një nga kryeveprat e tij është edhe “La Confession d’un Enfant du Siècle”, me karakter autobiografik. Shëndeti nuk qe i mbarë për poetin, vdiq i sëmurë dhe i harruar pa mbushur 47 vjeç. U varros në varrezat në Père-Lachais, në Paris dhe sipas vullnetit të tij të fundit, nën një shelg. Shelgu ndodhet ende atje, mbi varrin e poetit.
Ja një shqipërim nga de Musset:

TRISHTIM

Jeta po më shkon, me të dhe fuqia,
Bashkë me gëzimet, miqtë që doja,
Po më ikën madje dhe krenaria,
Se paskam qën’ i mençur, siç besoja.

Të Vërtetën kur pashë dhe e njoha,
Besova se për mua do t’qe mike,
Veçse kur deri në fund e dëgjova,
Menjëherë do të më neveritej.

E Vërteta një është përgjithmonë,
Por kur këtej nga ne ajo kalon,
Nuk e njohim, themi, s’e kemi parë.

Zoti kërkon përgjigje kur na flet,
E vetmja e mirë që bëra vetë,
Është se ndonjëher’ edhe kam qarë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s