Kalendari poetik: Tatjana Pregl Kobe (1946) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Tatjana Pregl KOBE

Kalendari poetik: Tatjana Pregl Kobe (1946)

Është poete bashkëkohëse, eseiste dhe kritike arti slovene, lindur më 1946 në Maribor dhe jeton në Ljubljanë; përmbledhje me poezi dhe tregime të saj për fëmijë janë përkthyer në disa gjuhë. Që nga viti 1995 drejton një shtëpi botuese në Lubljanë. Njëra nga poetet më të njohura slovene. Përzgjodha këtë nga shqipërimet që kam prej saj:

PËRJETËSISHT DO TË JETOJMË

Deshën shpirtin të na përkulnin, të bëheshim të vegjël,
deshën me grushta të na ngjeshnin, të na thyenin,
zemrën të na lëndonin, të qanim,
me kamzhik të na rrihnin, të shiteshim,
të na vrisnin, të heshtnim,
por ne nuk u përkulëm,
ne nuk u thyem,
ne nuk qamë,
ne nuk u shitëm
dhe nuk do të heshtim,
deshën tepër: por me këmbë dot nuk na shkelën,
as na zhdukën dhe as na vranë: përjetësisht do të jetojmë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s