NËSE DO TË MBIJETOJMË (Për Ditën Botërore të Emigrantëve) – Κristos TUMANΙDHIS / Përktheu: PETRO ÇERKEZI

Poezi nga Κristos TUMANΙDHIS

 

NËSE DO TË MBIJETOJMË

Për Ditën Botërore të Emigrantëve

“Më jep këtë të huaj,
që foshnje i braktisur prej botës”

Tani që humbëm atdheun dhe fëmijët,
refugjatë tashmë,
kërkojmë shkaqet. Gabimet.
Një perspektivë, ndoshta.
“Të gjeni atdhe tjetër”, na thanë bashkëkombasit.
Dhe ikëm.
Të padeshirueshëm.
Lypësa.
Të huajt e përrallave. Të tjetërsuarit!
“Të ikni” na thonë dhe ata të kombit tjetër
– Të shkojmë ku?
(Qenie të çuditshme të Lindjes ne.
Mbetëm edhe një herë jashtë historisë).
Nëse mbijetojmë, kështu do të rrojmë.
Pa atdhe. Pa miq. Pa armiq.
Dhe pa iluzione.

Κristos Tumanidhis – “Elegjitë e Lindjes”, 2014

Shënim. dy vargjet e para janë nga epitafi i posaçëm “Më jep këtë të huaj” të Jeorjios Akropolitis (1217-1281)

 

Përktheu: PETRO ÇERKEZI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s