Kalendari poetik: Derek Walcott (1930-2017) – (Nobel, 1992) / Përgatiti materialin: Maksim Rakipaj

Derek WALCOTT (Nobel, 1992)

Kalendari poetik: Derek Walcott (1930-2017)

Është një ishull-shtet, që quhet Saint-Lucia (rreth 180 mijë banorë) në Antilet e Vogla, në mes të Karaibeve dhe oqeanit Atlantik; atje u lind më 23 janar 1930 Derek Walcott; dramaturg dhe poet i njohur. Walcott është fitues i çmimit Nobel për letërsi në vitin 1992. Përzgjodha këtë shqipërim prej poezive të tij:

GRUSHTI

Grushti rreth zemrës sime shtërnguar
lëshohet paksa, me gulç thëthij
pak dritë; por ja, shtërngohet
sërish. E kur s’i paskam dashur
dhëmbjet e dashurisë? Por kjo shkoka

përtej saj, në marrëzi. Kjo paska
ngërthimin e fuqishëm të një të marri,
përpara se të të shtyjë në humnerë.

Qëndro, mbahu zemër. Kështu së paku jeton.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s