Poezi TANKA nga Seti Pezaku Vladi

Poezi TANKA nga Seti Pezaku Vladi
 
 
☆☆☆
 
Me duf u mbushën rrugët,
DHJETORI si yll printe
për ëndrra e liri,
jo për këto të mbjella…,
dimër e varfëri.
 
 
☆☆☆
 
Kapele,
ky shkëmb shekullor
rri mbi ty, o det!
Flak’ e zjarr përvëlohet
për një gur të stivës vet.
 
 
☆☆☆
 
Kur bien ortekët
krah’ legjendash bëhen
në épose këndohen,
si yje metaforash
ndrisin, fiksohen.
 
 
☆☆☆
 
U nemit deti me ty,
nimfë e tokës ishe;
ngriti valët e tha:
– Çudi,
paska dhe toka perri!
 
 
☆☆☆
 
Banda ndez qytetin
në agimin bardhë bor’ ,
me muzik’ parakaluan,
nga bota ardhur
qindra skiatorë.
 
 
☆☆☆
 
Korrupsioni,
dijes i mbyll derën
lekut i ngre vlerën.
Qan qyqja në vetmi
pyjeve, oi…, oi…
 
 
☆☆☆
 
U shkul shatërvani
me shkulmet e bardha,
bukuri stilore
mbetur në celulozë
kujtimeve rinore.
 
 
☆☆☆
 
Trokëllim’ e kalit larg.
Vinte Doruntina
me besën patretur
tek vëllai mbetur,
t’puthte t’ëmblin prag.
 
 
☆☆☆
 
Dimër.
Degëve të bardha
harabelë shikohen,
në shi e dëborë
nga çerdhja s’largohen.
 
 
☆☆☆
 
Dridhet shelgu në vetmi
me krah’ thar’ e ngrirë,
netëve
me dimër mbuluar,
akullnajën shtruar.
@seti pezaku vladi
24/02/2018

All the world loves you (Dedicated to Mother Teresa of Calcutta) / Poem by Dr. Diana Skrapari

Poem by Dr. Diana Skrapari

 

All the world loves you

Dedicated to Mother Teresa of Calcutta

You came from far away,

With love and bounty in your heart,

The screams of sufferance you heard

And you wanted to heal them.

You left your country,

Your family, your home,

The voice of God guided you,

In a world you had never known before.

You dried the tears in our eyes,

You stopped bleeding our souls,

The bombs and bullets

Didn’t scare you,

Everywhere you went,

Hope and happiness you brought.

All the world loves you,

You became a mother for all of us,

A smile of yours,

Destroyed our sorrows,

Your soft hands,

Took away our wounds.

You gave everything you had,

To all the people of the world,

You sacrificed your own life,

That love and compassion

Reign in or hearts.

All the world loves you,

Dear Mother,

We miss your face so much,

We haven’t forgot you,

You’ll be always among us,

Even though you belong to heaven now.

All the world loves you,

Your memory as a star

Will shine forever,

You inherited us

The biggest treasure in the universe,

To love the others

As we love ourselves.

Shefqete Goslaci (Kosova)

Shefqete Goslaci (Kosova) Member of Board of the International Poetical Galaxy ATUNIS Shefqete Gosalci was born in October 3.1970 in Prishtina. Sheattendet the elementary and high school in Prishtina, wherw she also attended her studies at University of Kosova, wherw … Continue reading

Identity That I Am Searching / Poem by Tulsi Shrestha

Identity That I Am Searching

A life that I nutured with blood for nine months .
How easily you claimed ,it as Your alone.
You enclosed my identity inside patriarchal chain.
Where is equality that society used to claim ?

For a love song that you sang for me in day light
Like a lucid doll, paying debt I due every night.
Addressing me only as wife of your name….
My talent and attributes carry no any fame .

A living entity of She , just turned shadow of He.
It is why I am searching my identity as She.
Religion insighted “A source of Shakti within She”
But it enclosed all her welfare within He .

Manipulating Scripture in favour of He
Trafficking her for the satisfaction of Lust of He.
Enforcing to avoid maternal dears, how clever is He
It is time to break the invasion of Almighty He.
I need to rise to revive ” Identity Within Me As She”Me;

 

By Tulsi Shrestha
@copyrightreserved

Poezi nga Rita Hoxha

Poezi nga Rita Hoxha

 

Deti im

Det i lashtësisë,
mbi hiret e tua anija lundron,
pulëbardhat, mes regëtimash pa fund
si zambakë të bardhë mbi valë lulëzojnë..

O det i mirësisë,
në limanin tënd bujar anijet ankorojnë,
blusë së thellë shtrirë pa kufi
prehjen e vetme aty e kërkojnë.

Deti im i madhërishëm
me perëndimë e agime shkruar,
me sirena e legjenda yjesh përshkruar,
Iliadat e shqiptarëve mbi ty kaluan,
në legjenda nimfash bijtë të kënduan

Këngët e vajet për to u shkruan
nënat ninullat, i kthyen në vaje
klithmon deti, pas qiellit e tokës
“ikje biblike” përjetë të larguar.

 

Durrësit…!

Durrës, më shaqet hija e largimit
avitur milje detare larg
me krahë pulabardhe fluturova
e regetima të mbetura pas.
Destinacion të panjohur përshkova
e kudo përhumbur imazhit tënd
syve që lahen në mijëra ylbere
e valë të shtrira në më të thellin mall.
Larg jam, shpesh dhe trishtohem
lëshoj klithmat në thellësitë e detit tënd
Anija largohet agimit më të parë
e mëngjesi pa zbardhur si vello të qëndron.
Hijet dimërore vërshojnë shpirtit tim
mbetur pezm i mjegullës kufi
aty ku ti shpërthen egërsinë,
aty ku ti fal madhështinë.
Unë fëmijërinë kam lënë peng tek ty
hapat e parë duke nxituar
plepat që përkundnin gjethet e fundit
dhe lotët shi gjer në mallëngjim.
S’ di pse vetmia na mbërthen të dy
dhe përherë na çon në të largëtat kujtime
gjëmim i derdhur në flokë shkumëzim
e zjarr i ndezur përherë në shkëlqim.
Sot jam larg, si në ëndërr takohemi
ndjej gjakun të vërshojë furishëm në deje
këmbëzbathur vrapoj në të lagshtën rërë
të ndjesj si të mundem, të ndiej vlagun tënd.
Në gjunjë bie përmbys këmbëve të tua
Durrësi im sa vetë lashtësia
Unë foshnja jote, shtatore përmallimi
anije e përjetshme, tek ty ankoruar.

Poems by Sunita Singh

Sunita Singh   Sunita Singh is from Gorakhpur, Uttar Pradesh. Presently she is working as Assist. Chief Electoral Officer, in election department of Uttar Pradesh. She is a postgraduate in economics from Banaras Hindu University. Writing poetry, essays and short … Continue reading