Kalendari poetik: Dezső Kosztolányi (1885-1936) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Dezső Kosztolányi

Kalendari poetik: Dezső Kosztolányi (1885-1936)

U lind më 29 mars 1885 Dezső Kosztolányi, poet dhe prozator hungarez, gjithashtu kritik arti, gazetar, eseist dhe përkthyes; solli në gjuhën hungareze kryevepra nga Shakespeare, Wilde, Rilke, Goethe, Baudelaire, Verlaine dhe Maupassant. Ja shqipërimi që kam zgjedhur prej tij:

SI NJË QË RRËZOHET TEK SHINAT

Si dikush që tek shinat rrëzohet
dhe ndjen që jeta do t’i largohet,
kur rrapëllim’e rrotave vjen pranë,
gjithë jetën rrufeshëm sheh qartë
dhe sheh dhe atë që nuk ka parë:

si një që rrëzohet tek binarët
përshëndes jetën, beftas të largët,
të huaj e ndjej, sikur s’është imja
si dikush që rrëzohet tek shinat,
një pamje e çmendur, ndjenjë e ligë,

mes rrotash, shinash koha rrapëllin
dhe vdekja sikur bubullin nga larg,
tek e përjetshmja kapem për një çast,
fluturash, ëndrrash t’ëmbla, i tmerruar
si dikush, tek shinat i rrëzuar.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s