Kolec P. Traboini: Francis Scott Key – American Anthem / Himni Amerikan

Kolec P. Traboini: Francis Scott Key – American Anthem / Himni Amerikan

FRANCIS SCOTT KEY (1 gusht 1779 – 11 janar 1843) dhe Himni Amerikan(American Anthem) “The Star-Spangled Banner” / “Flamuri i stolisur me yje!” është Himni Kombëtar i Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Teksti i saj është një poezi e shkruar më 14 shtator 1814, nga avokati i atëhershëm 35-vjeçar, poeti Francis Scott Key i cili dy vite më parë, më 1812, kishte qenë dëshmitar i bombardimit të Fort McHenry nga anijet britanike të Marinës Mbretërore në gjiun e Baltimores. Francis Key Scott u frymëzua nga flamuri i madh amerikan, që valëvitej triumfalisht mbi fortesën gjatë gjithë betejës që përfundoi me fitoren e amerikanëve. “Flamuri i stolisur me yje” u njoh për përdorim zyrtar nga Marina e Shteteve të Bashkuara më 1889 dhe nga Presidenti i SHBA Woodrow Wilson në vitin 1916. U bë Himni Kombëtar me një rezolutë të Kongresit më 3 mars 1931. Teksti: Francis Scott Key / Muzika: John Stafford Smith. Shqipërimi dhe përgatitja nga Kolec Traboini 2018.
Traboini Studio 

SOMBRAS DE PAZ – Nassira Nezzar / Traducción: Alicia Minjarez Ramírez

Poema de Nassira Nezzar
 
 
SOMBRAS DE PAZ
© Nassira Nezzar y John E. WordSlinger
 
Contemplo ese horizonte…
Miles de millones de estrellas
arrojadas sobre la oscuridad.
Observo el brillo de la luna,
cuantiosas promesas fueron despeñadas.
Te miro en el silencio atestado,
en la rebelión de las guerras,
en la sed de armonía y la vibración de la existencia.
 
Sentados estaban tus susurros
al borde de los sueños,
en medio de pantallas infestadas por
las más severas imágenes…
Retomo mi aliento mientras indago
el aroma de flores marchitas,
busco paz en brazos de los poderes.
 
Anhelo viajar al sol
en mis sombras de paz,
la intuición me dijo
haz las cosas de manera distinta;
fotos tuyas con dos pulgares
enuncian que mi intuición es correcta
como siempre, como siempre
Siento que las sombras de paz deberían ser brillantes,
estar detrás de nosotros y no de un lugar,
o una cosa para mirar dentro o fuera;
¿Qué puedo decir? No tener miedo a la vida.
 
¡Oh vida! Un sol ardiente.
Estrellas brillantes,
rosas de esperanza…balas de muerte.
Siento que la sombra de paz debería despegar
la pesadez de la oscuridad e irradiar.
No debería estar horrorizada,
para no permitir que la agitación interna corra,
o perderse entre la velocidad del futuro
y los recuerdos del pasado…
como siempre, como siempre.
No busco la nada
o colores en las cenizas,
prefiero buscar tu deslumbrante sonrisa
revoloteando y residiendo en mi corazón.
 
Impávidas maravillas y todas estas flores;
tengo una refulgente sonrisa sobre mí por horas
Oprimiendo y oprimiendo el alma y la cara.
Sombras de paz es un lugar hermoso.
 
Aplaudiendo y aplaudiendo a las sombras de paz,
a tu corazón y a todo lo que omitimos.
escuchando murmullos de la tarde
abrazando la inmaculada brisa matutina.
Delineando sonrisas en el alma y en el rostro.
La sombra de paz es un lugar hermoso.
 
Este sitio tiene el canto en las colinas,
tribales danzas
y la paz monta un caballo.
 
 
 
Traducción: Alicia Minjarez Ramírez

Shtëpia Botuese “ADA” publikon librin me epigrame “LARGOJE TË KEQEN” të autorit Ded Nikoll Luca (DENILU) ,  redaktuar nga autorja  Oltjona Selamaj dhe me parathënie të Ermira Saraçi Osmanit  

Shtëpia Botuese “ADA” publikon librin me epigrame  “LARGOJE TË KEQEN” të autorit Ded Nikoll Luca (DENILU) ,  redaktuar nga autorja  Oltjona Selamaj dhe me parathënie të Ermira Saraçi Osmanit   TITULLI: LARGOJE TË KEQEN AUTORI: Ded Nikoll Luca (DENILU) REDAKTOI: OLTJONA SELAMAJ … Continue reading

Një këndvështrim për të rinjtë / Nga: Eltona Lakuriqi

Një këndvështrim për të rinjtë

 

Nga: Eltona Lakuriqi

Emisioni ‘’ Bota Ndryshe’’ është një nga formatet radiofonike që realizohet çdo ditë nga e hëna në të premte, ora 19:00-të në Radio Tirana. Hapësira e dhënë për të rinjtë ka një qasje ndaj problemeve, shqetësimeve por nuk anashkalohet dhe aktualiteti. Grupmosha e cila është gjithmonë e më shumë e pranishme në këtë minutazh janë adoleshentët dhe studentët. Në të përfshihen të rinjtë aktivë të cilët përcjellin zërin e tyre të drejtpërdrejtë në median, me një traditë dhe historinë e njohur të saj. Nuk është rastësi që ky emision zhvillohet tek kjo media, pasi funksioni i saj mbetet mes të tjerash edukimi. Në mesin e sfidave janë zgjerimi i këndvështrimeve të të rinjve tanë.

Ndonjëherë duket sikur dimë çdo gjë rreth tyre por kur bisedon kupton ëndrrat e tyre. Ata janë të rinj shpesh dinamikë, shpërthyes dhe më idealist seç duhet. Formati radiofonik aktualisht është duke u realizuar nga gazetarja Oralda Lahe. Më përpara kanë qënë dhe gazetarë të tjerë të cilët i kanë dhënë zë këtij emisioni me target grupin e të rinjve. Në studio nuk mungojë dhe njohës të fushave të ndryshme si psikologë, sociologë e shumë të tjerë. Gjithashtu arsimimi mbetet një nga shtyllat kryesore të rinisë ndaj dhe të ftuar kanë qënë mësues, pedagogë. Pasi këta të fundit kanë vërtet një peshë të madhe në përgatitjen e qytetarëve të ardhshëm. Nuk mungon dhe ftesa ndaj prindërve por këta të fundit shpesh hezitojnë të jenë në media. Emisioni ka një galeri të personazheve të ftuar duke krijuar një analizë, opinon të zhvillimeve më të fundit . Bullizmi është një hallkë ende e nxehtë për adoleshentët tanë. Përdorimi i internetit në formën jo të duhur, orët e gjata që kalojnë në rrjetet sociale. Të gjitha këto përbëjnë dhe kryefjalën e shumë prej diskutimeve. Një tjetër hapësirë është dhe promovimi i artistëve të rinj të cilët mund të jenë piktorët, këngëtarët e ardhshëm. Gjithashtu dhe artet e tjera që kanë një mundësi shumë të mirë për t’a. Kuptohet që puna në media dhe veçanërisht me të rinjtë nuk ka vetëm anët pozitive por njëherësh vështirësitë. Pavarësisht të gjithave mbetet një adrenalinë që nuk të shteron. Për të gjithë ju që doni të mësoni më shumë rreth këtij emisionin ju ftojmë të ndiqni Radio Tiranën çdo ditë nga e hëna në të premte, pas orës 19:00.

“Trokas në mendjen tënde” i autores Alicja Maria Kurbeska, një trokitje më shumë në universin e madh të letërsisëë bashkohore sot / Nga: Agron Shele

“Trokas në mendjen tënde” i autores Alicja Maria Kurbeska, një trokitje më shumë në universin e madh të letërsisëë bashkohore sot Nga: Agron Shele “Trokas në mendjen tënde” i autores Alicja Maria Kurbeska vjen në gjuhën shqipe përmes përkthimit të … Continue reading