Kalendari poetik: José Hierro (1922-2002) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

José HIERRO

Kalendari poetik: José Hierro (1922-2002)

Më 3 prill 1922 u lind poeti i njohur spanjoll J. Hierro. Poet i vlerësuar me shumë çmime të rëndësishëm në Spanjë dhe në botën spanjishtfolëse, si p.sh., Çmimi Kombtar i Poezisë, Çmimi Cervantes e plot të tjerë. U lind dhe vdiq në Madrid, por qyteti i tij më i dashur ku kaloi një pjesë të madhe të jetës dhe punonte më me dëshirë qe qyteti bregdetar Santander, i cili i frymëzoi vargjet:
“Si muero, que me pongan desnudo,
desnudo junto al mar . . . . . . .”
Kam disa shqipërime prej tij, për sot është kjo përzgjedhja ime:

MOSPËRFILLËS

Tani do të jemi të lumtur,
s’ka më gjë për të shpresuar.
Bien gjethet e thara,
a çelin lule të bardha,
e kujt i plasi!

Shkëlqen dielli a shiu godet
me gishta mbi qelq,
gjithçka është gënjeshtër
apo është e vërtetë;
mbi tokë mbretëron
pranverë e përjetshme
apo jeta po merr fund,
e kujt i plasi!

Ja, dëgjohet muzikë gjithandej,
e kujt i plasi!
Pastaj, e ç’na duhet dhe muzika
kur s’ka gjë për të kënduar . . .

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s