Dr. Tarana Turan RAHIMLI ( Azerbaxhan)


Dr. Tarana Turan RAHIMLI

Dr. TARANA TURAN RAHIMLI është poete, shkrimtare, gazetare, përkthyese, kritike letrare, mësuese, akademike, anëtare aktive e Agjencisë Ndërkombëtare Letrare në Turqi dhe Azerbajxhan. Ajo është PhD në Filologji, Profesore e Azerbajxhanit dhe Kryetare e Letërsisë Botërore të Universitetit Shtetëror Pedagogjik të Azerbajxhanit, autore e 7 librave dhe më shumë se 400 artikujve. Ajo është redaktore dhe recensuese e 20 monografive dhe librave të poezisë. Puna e saj është botuar në më shumë se 15 vende perëndimore dhe lindore. Veprat e saj u botuan në Azerbajxhan, Angli, Itali, Spanjë, SHBA, Gjermani, Belgjikë, Kili, Turqi, Rusi, Ukrainë, Kazakistan, Tataristan, Uzbekistan dhe vende të tjera. Poezi dhe artikuj janë botuar në shumë vende ndërkombëtare nëpër botë, në revista dhe në antologji.

 

Do të të humbas një ditë

Do të të humbas një ditë,
Ashtu si ato që kam shkruar
Me shpresën time të fundit
Dhe pastaj humb në shtylla
ashtu si poezitë e mia!

Do të të humbas një ditë,
Atëherë unë do të përhapem në rrugë
me dhembjen që më ke dhënë
ashtu si lule!

Do të të humbas një ditë,
Sytë e mi humbur nëpër jetë
Do të shoh shumë gjëra
Një tjetër varr do ngrihet
Në varrezën e zemrës sime
Do të të humbas një ditë …!

 

Mund të jetë mirë të humbasësh këtë jetë

Mund të jetë mirë për të blerë një qefin
dhe të mbuloni gjithë trishtimin tuaj në të.
Mund të jetë mirë të derdhni lotët e syve tuaj
Në varrin tuaj.

Mund të jetë mirë të humbasësh këtë jetë,
dhe pastaj ta gjesh atë në gjysmën e jetës.
Dhe le të mbetet diçka
mes jush dhe viteve.

Mund të jetë mirë për të ruajtur natën
jo gjumin, pa ëndërrim.
Do të ishte mirë nëse do mësonit në fund
Kjo ishte jeta që dikur jetonit!

 

Nuk jam unë në pasqyrë

Është ballë, sy, fytyrë e njohur,
kjo është një pjesë e jetës.
Kam parë përreth, për veten time,
Nuk jam unë në pasqyrë.

Është statuja e akullit në pasqyrën prej guri
një vështrim akulli është ngrirë aty
Sytë e mi janë pranverë, verë dhe dimër i reflektuar
Nuk jam unë një pasqyrë.

Fati është pasqyra ime, fati im pasqyron mua
ajo reflekton një jetë me fat.
Perëndia ime, sa e lumtur që më shfaq.
Nuk jam unë në pasqyrë.

Të gjitha ato për të cilat jam hidhëruar janë të panumërta,
Sytë e mi kurrë nuk buzëqeshin si kjo.
Pasqyra nuk mund të më shohë më
Nuk jam unë në pasqyrë.

 

Unë jam një grua

Unë nuk jam një piktore,
por di shumë ngjyra
Shumica e piktorëve nuk janë në dijeni të tyre:
Ngjyra e dashurisë, ngjyra e dëshirës së gjatë, ngjyra e pikëllimit.

Unë nuk jam kompozitore,
por unë jam në gjendje të dëgjoj tingujt
nga të cilat asnjë kompozitor nuk mund të dëgjojë:
Harmonia e vërtetë e ndarjes, bashkimit dhe shpresës.

Unë nuk jam kopshtare,
por ndërsa ndjej aromën e luleve,
Unë gjithashtu mund të ndjej parfumet e ditëve dhe të muajve
kurorë aromatike e ndjenjave shumëngjyrëshe
Jep një bukuri për jetën time.

Unë nuk jam një piktore,
Unë nuk jam kompozitore,
Unë nuk jam as kopshtare, as …
Unë jam një grua
Të cilën Perëndia e krijoi
Në një orë të këndshme …
Është drita e dashurisë për Perëndinë
në sytë e mi dhe në zemrën time …!

 


Përgatiti materialin Marjeta Shatro – Rrapaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s